Stjärnan: ”Det suger – nu blev jag förbannad”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ronja Savolainen är kritiskt mot det stora lönegapet mellan män och kvinnor i ishockeyn.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
En genomsnittlig spelarlön i SHL är större än ett helt damlag.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löneklyftan mellan SHL och SDHL är enorm.

Nya siffror visar att en genomsnittlig spelare i SHL tjänar mer än ett helt damlag.

Siffror som får stjärnan Ronja Savolainen att reagera kraftigt.

– Helt ärligt... Det suger. Nu blev jag förbannad, säger Luleås Ronja Savolainen. 

Att det funnits ett stort lönegap mellan manliga och kvinnliga ishockeyspelare är vida känt och ett problem som år 2020 ännu inte fått någon lösning.

I en undersökning som Unionen gjort visar siffrorna att skillnaderna är större än vad många tror. En genomsnittlig spelare i SHL tjänar i dag 121 000 kronor samtidigt som en spelare i SDHL tjänar i genomsnitt 5 500 kronor per månad. 

Bara sju procent av Sveriges kvinnliga ishockeyspelare kan i dag leva på sporten samtidigt som 99 procent av de manliga utövarna kan försörja sig på sitt idrottande. 

– Idrott på elitnivå är att betrakta som ett yrke. Därför måste lönerna och villkoren vara bra, så att de fungerar för spelarna. För herrarnas hockey har det funnits kollektivavtal sedan 1999. Vi vill att klubbarna samlar sig och tecknar kollektivavtal även för damligan, säger Martin Linder i pressmeddelandet.

Stjärnans reaktion: ”Det suger. Nu blev jag förbannad”

Ronja Savolainen är en finländsk landslagsstjärna och en av SDHL:s allra främsta spelare och ersättningen hon erhåller från Luleå Hockey samt det finländska förbundet gör att hon i dag har ishockeyn som heltidsjobb. 

Men det är ingen drömlön hon erhåller, och trots att hon är en av få lyckligt lottade i SDHL som är heltidsproffs så erkänner hon att det ändå inte är lätt att få ihop ekonomin.

– Jag tycker det är så himla orättvist för vi kan inte spara pengar. Jag vill spara men just nu är det omöjligt att göra det med lönen vi får, allt går ju åt varje månad. Män kan spara för sin framtid men det kan vi absolut inte göra än, säger hon och fortsätter:

– Helt ärligt... Det suger. Nu blev jag förbannad.

Vad tänker du om siffrorna som kommit fram?

– Shit... Vilken jäkla skillnad, jag visste inte att den var så stor. Man blir ju förbannad att det är så här om jag får vara helt ärlig och då är jag ändå heltidsproffs i dag... 

Siffror från Unionens undersökning

Unionens undersökning ”Jämställd hockey – för framtiden”, gjord av Novus, har granskat jämställdheten inom elithockeyn i Sverige. Frågor har ställts till SHL och SDHL samt de allsvenska ligorna för herrar och damer. Totalt har 92 kvinnor och 62 män svart på undersökningen. Här är några av resultaten: 

99 procent av männen säger att de kan leva på att spela hockey, medan bara 7 procent av kvinnorna kan det.

40 procent av kvinnorna har ingen fast ersättning från hockeyn.

Bland kvinnor som har en fast ersättning från sina klubbar är snittbeloppet 5334 kronor per månad, bland männen är snittlönen 120 896 kronor.

En majoritet av männen säger att de har tillgång till massage, sjukgymnast, naprapat, mental träning, förtur till sjukvård, tandläkare ”helt och fullt ut i den utsträckning de önskar.” Betydligt färre kvinnor har det. Exempelvis har 91 procent av männen tillgång till läkare, men bara 29 procent av kvinnorna.

42 procent av männen och 4 procent av kvinnorna har barn.

39 procent av kvinnorna och 3 procent av männen säger att de kommer att sluta spela hockey på grund av att de vill skaffa familj. Damerna har i högre grad avstått från eller skjutit upp att skaffa barn på grund av sin hockeykarriär.

Männen har betydligt fler bonusar än kvinnor. Majoriteten av damerna får ingen bonus alls.

83 procent av herrarna och 27 procent av damerna är nöjda med sina villkor inom hockeyn.

Samtliga tillfrågade män spelar hockey på heltid, medan bara 29 procent av kvinnorna gör det.


Källa: Pressmeddelande från Unionen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.