Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stig Salming om sorgen efter brodern Börje Salming

Stig Salming i TV4.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN

För en knapp vecka sedan gick Börje Salming bort.

Han blev 71 år gammal.

Hans storebror Stig Salming minns sin bror, och hoppas på ett genomslag i ALS-forskningen.

– Det här är för tragiskt och så otäckt för alla människor som blir drabbade, säger han i TV4:s Efter fem. 

I augusti meddelade Börje Salming, en av de största någonsin i svensk ishockey, att han drabbats av ALS.

Tidigare i november hyllades Börje Salming dels av sin gamla hemmapublik i Toronto där han spelade nästan hela sin NHL-karriär, men även under ”Tidernas hockeygala” i Globen.

Den 24 november gick Börje Salming bort, 71 år gammal. 

– Det är så fruktansvärt tråkigt vad som hände Börje. Att inte en kämpe som Salming kan ha en chans mot den här sjukdomen säger hur svår den är. Mina tankar går till hans familj, sa Peter Forsberg. 

Efter att Börje Salming gått bort har hans anhöriga fått ta emot mängder med stöd och kärlek.

I en intervju med TV4 berättar Börje Salmings storebror Stig, som själv bland annat vann sex SM-guld som ishockeyspelare, om sorgen efter sin bror.

– Det har varit en tid som varit rent ut sagt gräslig. Men jag tänker på Börjes fru som har genomlidit var jag gjorde i fjol när min fru gick bort. Jag känner igen situationen på ett otäckt sätt. Det gäller att försöka göra något bra av det ändå, säger han. 

Stig Salming om sorgen efter Börje

Stig Salming lyfter också fram de hyllningar Börje Salming fick ta emot både i Toronto och i Globen veckorna innan han gick bort. 

– Man blir rörd till tårar när man tänker på bemötandet. Han ville vara med på bägge delarna. Han har velat få uppleva det här. Det känns som i efterhand som att orken tog slut i efterhand. Det är svårt att svara på. Det känns som att kroppen gav upp efter allt det här.

Stig Salming bearbetar sin sorg genom att prata om saknaden för sin bror och genom att träffa människor. Han hoppas på ett genomslag i ALS-forskningen för att fler människor som drabbas av sjukdomen ska kunna leva vidare.

– Det här är för tragiskt och så otäckt för alla människor som blir drabbade. Jag hoppas vi får ett genomslag för pengar till forskningen, säger han. 

Brynäs starka hyllning till Börje Salming

Brynäs starka hyllning till Börje Salming

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.