Stig Salming blir ifrågasatt som same

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Börje och Stig Salming.
Foto: Anna-Lena Bergqvist / BILDBYRÅN
Stig Salming hade sina största framgångar i Brynäs – brodern Börje, på bilden, har sina främsta meriter från Toronto Maple Leafs i NHL.
Foto: / BILDBYRÅN

Börje Salming och hans kusiner är med i sameröstlängden.

Nu har hockeyprofilen Stig Salming, bror till Börje, fått sin ansökan avslagen.

Ett besked som förbryllar.

– Jag tycker att det är märkligt att jag på något vis ska behöva bevisa min bakgrund och släkthistoria, det har jag aldrig behövt göra förut, säger Stig Salming till NSD.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Den tidigare ishockeystjärnan Stig Salming, 69, har fått avslag på sin ansökan till sameröstlängden, enligt Norrländska Socialdemokraten.

Detta trots att hans yngre bror Börje Salming, 65, och deras kusiner redan är med, så kallat upptagna av sameröstlängden.

– Då blir man naturligtvis väldigt konfunderad och väldigt besviken. Jag tycker att det är märkligt att jag på något vis ska behöva bevisa min bakgrund och släkthistoria, det har jag aldrig behövt göra förut, säger Stig Salming till NSD.

Salming: "Ska gå till botten med det här"

Stig Salming är ursprungligen från Kiruna, ville gå med i röstlängden främst för att ge sina barn och barnbarn möjlighet att göra samma sak om de skulle vilja det i framtiden.

Han tycker att det är mycket konstigt att han och hans bror Börje bedömts på olika sätt i det här avseendet – och Stig Salming kommer överklaga beslutet, något man kan göra fram till den 15 december.

– Ja naturligtvis, det måste jag ju göra, har jag gett mig in i någonting så vinner man inte så lätt över mig, det kan jag säga. Nog ska jag gå till botten med det här, säger Stig Salming.

Nästa år är det val till Sametinget i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.