Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stängs av 30 matcher efter skandal: ”Skäms”

Krystof Hrabik
Foto: RICH LAM / BILDBYRÅN
Boko Imama
Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN

Den nordamerikanska andraligan i ishockey, AHL, skakas av en rasistskandal.

Det hela har mynnat ut i att tjecken Krystof Hrabik stängts av i 30 matcher i NHL:s farmarliga.

”Jag har fått utstå den är typen av situationer hela livet. Genom juniorhockeyn och nu två gånger som professionell hockeyspelare händer det om och om igen. Vi har tillräckligt mycket annat att tänka på och jag blir ledsen varje gång någon blir utsatt för det här”, skriver Bokondji ”Boko” Imama.

Händelsen utspelade sig i AHL-maytchen mellan San José Barracuda och Tucson Roadrunners den 12 januari.

Under matchen ska tjecken Krystof Hrabik i San José (som är farmarlag till NHL-laget från samma stad) uttryckt sig rasistiskt mot sin motståndare Bokondji ”Boko” Imama i Tucson (Arizona Coyotes farmarlag).

Nu stängs den 22-årige forwarden av i hela 30(!) matcher av ligan.

Som spelschemat ser ut nu stängs han alltså av i över två och en halv månad, till den 3 april. Ligan meddelar att han även avtjänat tre matcher av hela avstängningen. 

En del av avstängningen innefattar också en utbildning i kampen mot rasism ihop med NHL.

”Det är frustrerande att det är 2022 och det här är något som fortfarande händer. Jag tror ärligt att hockeyn har tagit positiva steg framåt, men vi har fortfarande lång väg att gå för att göra hockeyn till en säker plats för alla. Jag hoppas att folk lär sig av det här och att hockeyn en vacker dag faktiskt blir en sport för alla”, skriver Imama.

Hrabik ber om ursäkt

Även Krystof Hrabik har uttalat sig och uttryckt ånger över sitt agerande.

”Jag skäms över de handlingar som lett till min avstängning. Jag vill att alla ska veta att jag är otroligt ledsen över vad som hänt och att jag tar fullt ansvar för det inträffade”, skriver han och fortsätter:

”Jag vill att folk ska veta att jag absolut inte hade någon dålig avsikt. Gesten gjordes i stundens hetta och även om jag inte menade den på ett rasistiskt sätt så kan jag nu förstå att den kunde uppfattas på det sättet. Det är mitt ansvar, det var otroligt dåligt, och jag ursäktar det inte. När jag hörde om Bokos reaktion blev jag förskräckt över vad jag hade gjort.

Boko är en spelare jag respekterar och jag är så ledsen över att ha utsatt honom för det här. Jag har skickat en personlig ursäkt till honom och hoppas att han kan förlåta mig.”

Utbildning en del av straffet

Ligan skriver själva följande i ett uttalande:

AHL tror på att läran om inkludering är en viktig del i att förbättra kulturen i ligan. Som en del av sin avstängning kommer Hrabik få möjligheten att jobba med NHL:s inkluderingskommitté och delta i en utbildning om rasism och inkludering”.

De fortsätter:

AHL är fast beslutna att bygga en kultur som är säker, inkluderande och fri från kränkningar och all form av oetiskt beteende eller misskötsel.

Hrabik kommer att få möjligheten att få sin avstängning reducerad efter den 12 mars. Då ska han, i kontakt med AHL-presidenten Scott Howson, få möjlighet att utvärdera framstegen under den utbildning han genomgått med NHL:s inkluderings kommitté.

– AHL stöttar Boko Imama. Ingen spelare ska behöva motta kommentarer eller gester baserade på hudfärg eller ursprung. De borde bli bedömda för hur de presterar som spelare på isen, som lagkamrater i omklädningsrummet och som en del av samhället, säger Howson.

Fördöms av NHL-coachen

Enligt ESPN-journalisten Greg Wyshynski ska Hrabik gjort en typ av rörelser i likhet med en apa men som Imama själv inte såg. Gesterna ska i stället ha uppmärksammats av hans lagkamrater i avbytarbåset.

San José Barracudas lagledning blev därefter uppmärksammade om händelsen dagen efter matchen samtidigt som Hrabik stoppades från de kommande lagaktiviteterna.

När domen nu fallit kommer Barracuda själva med följande uttalande i ett pressmeddelande:

”Barracuda och San José Sharks organisation är ledsna att höra om händelsen. Vi ber om ursäkt till Boko, Roadrunners organisation, AHL, fansen och hela hockeyn som helhet.

Samtidigt stöttar vi att individer kommer att få lära sig något som följd av den respektlösa incidenten. Handlingarna är raka motsatsen till det organisationen står för.” 

Även NHL-laget San José Sharks huvudtränare Bob Boughner uttalade sig om händelsen och fördömde Hrabiks agerande.

– Det finns ingen plats för det i vår sport, säger han enligt San Francisco Chronicle.

– Det som hänt är en besvikelse och det har bestraffats. Förhoppningsvis kan vi alla lära oss av det och röra oss framåt i stället för bakåt.

JT Brown: ”Brutalt”

Det är inte heller första gången som Imama utsätts för rasistiska tillmälen. I januari 2020 riktade Brandon Manning rasistiska glåpord mot Imama och stängdes av i fem matcher.

Förre NHL-spelaren JT Brown är frustrerad över vad talangen tvingats genomgå.

”Brutalt. Hur många gånger ska Boko Imama tvingas gå igenom den är skiten? Jag hör om och om igen att det inte finns någon plats för sådant här i hockeyn, men, det har det ju uppenbarligen visst funnits. 30 matcher är en förbättring i jämförelse mot fem, men ansvarsskyldighet och utbildning är vad som förhoppningsvis kommer att förhindra sådant här”, skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.