Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan – som delar SHL: ”Är ju våra pengar”

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ta från de rika - och ge till de fattiga.

Det kan bli lösningen för att rädda de ekonomiskt svagaste SHL-klubbarna i vinter. Men förslaget är kontroversiellt. 

– Det skulle kännas fruktansvärt konstigt. Det är ju våran klubb, det är ju våra pengar, säger Ludvig Palmberg, ordförande i Skellefteås supporterförening ”North Power”.

På lördag startar SHL. Dagarna före premiären har nu revisionsbyrån EY gjort en kartläggning av ekonomin i ligans 14 klubbar.

Rapporten innehåller en riskanalys av hur klubbarna ekonomiskt kommer att klara av en hel säsong utan publik. Och resultatet är alarmerande.

Tio av de 14 klubbar skulle i så fall uppvisa ett negativt eget kapital. Redan efter bara fem hemmamatcher skulle två av klubbarna uppvisa negativt eget kapital. 

– Det är väldigt oroande. Det kommer att bli kämpigt, säger SHL:s vd Michal Marchal till TV4. 

Enligt Marchal kan det därför bli aktuellt med extraordinära åtgärder för att undvika att någon SHL-klubb går i konkurs.

SHL-pampen: ”Måste hjälpa de svagaste”

– Vi är 14 klubbar som är fiender hela säsongen, men som kanske i ett sånt här läge måste samarbeta för att hjälpa de svagaste klubbarna. Så att alla reder ut en säsong med de extrema utmaningar som vi står inför, säger Marchal till TV4

Och fortsätter:

– Den hjälpen skulle kunna bestå av ett likviditetstillskott, till exempel. Vi ska se till att alla 14 klubbar klarar sig.

Färjestad (119 miljoner) och HV 71 (56 miljoner) är de två klubbarna i SHL med allra mest eget kapital. De är därmed två klubbar som - i teorin - skulle kunna få lov att dela med sig av sina resurser till ligans krisklubbar.

Det låter inte helt okomplicerat?

– Om det är så det är tänkt - som jag också uppfattat det - så skulle det kunna bli komplicerat. Ja, absolut, säger Agne Bengtsson, klubbdirektör i HV71.

Lite svårt att förklara för till exempel de egna fansen?

– Det kan det nog vara. Vi som är mitt i det förstår ju det. Att utan en bra liga är vi inte så mycket värda, då faller vår verksamhet på ett sätt.

– Men det är klart, skulle vi ta 10 miljoner ur HV:s kassa och skicka till en annan klubb - det kanske skulle nog bli konstigt.

Samtidigt är ni en klubb med stort eget kapital?

– Jo. Men mycket av det här är ju bundet i den egna arenan. Det går ju inte att plocka ner taket och omvandla det till rena pengar. 

– Det är ju likviditeten som är det tuffa i det här läget.

Även Färjestads vd Stefan Larsson är inne på samma tankebana:

– Utmaningen kommer att vara att även om man har ett ”safe” eget kapital så kan man få en väldigt ansträngd likvid situation. Det blir då utmanande att ”låna” ut medel.

Vad tror du Färjestads fans skulle tycka om det här ändå blir verklighet?

– Det vet jag faktiskt inte. Men våra fans är kloka och förstår helheten och det centrala i att kunna genomföra säsongen.

Luleås vd Stefan Enbom är i grunden positiv till det gemensamma resonemanget runt SHL-lagens ekonomi.

– Det finns en sak inom SHL som vi i Luleå Hockey gillar. Det finns en solidaritetsuppbyggnad av ligan. Vi delar broderligt på en 14-del av intäkter och kostnader. Det gör att ligan blir jämn. Ta tv-pengarna som exempel, Oskarshamn får lika mycket som Färjestad, trots att Färjestad varit med och byggt ligan i 100 år. Det kan anses vara konstigt men det gör att vi blir en stark liga.

Kan du se det hända att exempelvis Färjestad får hjälpa Oskarshamn ekonomiskt?

– Det har jag väldigt svårt att se, att de ska vara en slags bank. Det är extrema tider och då krävs nog extrema lösningar, för det är väldigt viktigt att alla 14 lag tar sig igenom det här och genomför säsongen.

Det är i alla fall inget som diskuterats på era SHL-möten?

– Nej, nej.

Supporterbasen: ”Det är ju våra pengar”

Skellefteå (47,5 miljoner) är klubben med tredje mest eget kapital i SHL. Men tanken på att dela med sig av klubbens resurser till konkurrenter är inget alla gillar.

– Det skulle kännas fruktansvärt konstigt. Det är ju våran klubb, det är våra pengar. Som vi kämpat i hop, säger Ludvig Palmberg, ordförande i Skellefteås supporterförening North Power.

Det är inget du vill behöva uppleva?

– Nej, helst inte.

Palmberg fortsätter:

– Det känns ju som att vi ska inte behöva stå till svars för en situation någon annan klubb satt sig i. 

Men är det inte viktigt att alla klubbar överlever?

– Det är klart att jag förstår den aspekten, man vill ju ha topphockey i Sverige. Och att det blir tuffare nu utan publik. 

Hur är det egentligen att vara engagerad i en supporterförening utan att få gå på matcherna?

– Det är ett helvete. 

Till sist: Vilken klubb vill du verkligen inte att Skellefteå ska hjälpa ekonomiskt?

– Är inte det svaret självklart?

Jo, kanske. Men svara gärna ändå.

– Det är så klart Luleå. Men jag är också övertygad om att Luleå har så bra sponsorer att de klarar ut det där på egen hand.   


Så mycket eget kapital har SHL-klubbarna

1) Färjestad 118,9 miljoner kronor

2) HV71 56,4 

3) Skellefteå 47,5

4) Frölunda 44,2

5) Växjö 29,9

6) Djurgården 29,3

7) Luleå 24,3

8) Leksand 22,7

9) Brynäs 16,2

10) Rögle 10,6

11) Linköping 9,6

12) Oskarshamn 7,5

13) Örebro 7,2

14) Malmö 2,9

Nye experten tippar: De vinner SM-guldet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.