Tre Kronor-spelarna Andreas Lilja, Kristian Huselius och Henrik Tallinder fick på fredagen lämna landslagstruppen och Sweden Hockey Games efter polisförhör om påstådd våldtäkt. På bilden syns också Hockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund (till höger).
Tre Kronor-spelarna Andreas Lilja, Kristian Huselius och Henrik Tallinder fick på fredagen lämna landslagstruppen och Sweden Hockey Games efter polisförhör om påstådd våldtäkt. På bilden syns också Hockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund (till höger).

Spelarna fick lämna Tre Kronor

Publicerad
Uppdaterad
- Det är väldigt tråkigt att det har blivit en sån enorm turbulens kring en sån här fråga.
En sån här fråga.
Så betecknar Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund att tre av hans spelare har blivit anklagade för våldtäkt.
Andreas Lilja.
Henrik Tallinder.
Kristian Huselius.
Affären exploderade under torsdagskvällen när landslags-spelarna Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder kallades till förhör hos polisen på Norrmalm i Stockholm. Därför kunde spelarna inte vara med i Tre Kronors premiärmatch mot Tjeckien i Sweden hockey games. Enligt anklagelserna ska spelarna ha våldtagit en 21-årig kvinna vid upprepade tillfällen mellan halv tre på onsdagsmorgonen till 11 på förmiddagen. Spelarna har - enligt vad polisen har berättat för Expressen - erkänt att de har haft sex med kvinnan, men uppger att hon har varit med på allting. Efter förhör släpptes trion på torsdagskvällen och hämtades av landslagschefen Claes-Göran "Myggan" Wallin. I dag kallade Huselius, Lilja och Tallinder till presskonferens på Scandic Park hotell på Östermalm i Stockholm – utan att egentligen kunna säga särskilt mycket. - Vi vill få det här uppklarat så fort som möjligt, sa någon.

Irriterad på polisen

Större delen av snacket sköttes av Michael Englund, generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet. Han var irriterad på hur polis och åklagare sköter sitt jobb. - Det är väldigt tråkigt att det blivit en sån enorm uppståndelse, en sån turbulens, kring en sån här fråga. Det är beklagligt och väldigt tråkigt, det är den kommentaren jag kan lämna, sa Englund vid presskonferensen. Michael Englund ansåg att spelarna borde ha förhörts till exempel i dag, för att det inte skulle bli så stor uppståndelse. Utan att ha en tanke på att brottsmisstänkta naturligtvis inte ska få en chans att tala ihop sig – om man kan undvika det.

Lämnar under dagen

De tre förhörda spelarna lämnar truppen under eftermiddagen. Backarna Niclas Hävelid, Södertälje, och Thomas Johansson, Linköping, samt forwarden Mikael Samuelsson, Södertälje, ansluter. Utredningen om det misstänkta brottet pågår fortfarande. Expressen.se talade på fredagsförmiddagen med Michael Englund, som menar att han inte är upprörd över att förhören med spelarna inte kunde vänta. - Vi ställde en fråga om det fanns en möjlighet att göra det, och om man hade gjort det så hade kanske uppståndelsen inte hade blivit så stor. Det var bara det jag redovisade, säger Englund till Expressen.se. Potentiellt brottsmisstänkta personer ska hållas isär, gäller inte det för ishockeyspelare? - Jo, det är klart att det gäller för ishockeyspelare, och för alla andra. Vi ställde en fråga till polisen bara, om man kunde vänta, så att de kunde spela matchen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag