Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Pratat med dem – fick höra att de inte är nöjda”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Sofia Reideborn blev kraftigt kritiserad efter de åsikter hon uttryckte under SDHL:s sommarprat. 

Nu meddelar 21-åringen att hon lämnar SDE. 

– Jag har pratat med vår ledning och har fått indikationer på att de (laget) inte är så nöjda, säger hon. 

Sofia Reideborn, 21, har de senaste åren stått för ett par uttalanden som fått stor uppmärksamhet. Bland annat har hon sagt att lönegapet mellan herr- och damhockeyspelare är ”fullt rimligt”, hon kritiserade Damkronornas landslagsbojkott och hon har även sagt att relationer inom lagen är ett ”stort problem inom damhockeyn”. 

Det sistnämnda ämnet går hon djupare in på i sitt sommarprat på SDHL:s hemsida, en ny satsning där ligan under sommaren släpper totalt tio sommarprat. 

Något som fick hennes lagkamrat Jacquie Pierri att reagera kraftigt och anklaga Reidborn för homofobi. 

”Vi ses i framtiden”

I sitt sommarprat säger Reideborn att hon vill införa väldigt hårda regler mot relationer inom lagen i ligan. 

– Vill man ha pengar, förutsättningar eller respekt så kan inte ett lag i högsta ligan besitta 5 stycken par. 10 personer som ingår i en relation med varandra. Halva laget, säger hon. 

På söndagen meddelar hon på Instagram att hon tar ett steg tillbaka från SDE och SDHL. 

”Har varit min trygga punkt”

– Jag har alltid sagt det jag tycker och tänker. Jag kommer stå för det jag säger och jag tänker inte ta tillbaka det jag sa. Det blev lite tumultartat än vad det har brukat bli i SDE. Det har ändå varit det stället jag har kunnat vara den jag är i, om inte behövt prata om just de här sakerna. Det har varit min trygga punkt, och nu känner jag att det inte är det. Det är svårt att prestera när man inte har laget bakom sig. Då är det här bäst, säger hon i en intervju med SportExpressen. 

Vad har du fått för reaktioner efter ditt sommarprat från dina lagkamrater? 

– Jag har hört att de inte är allt för nöjda med det. Men det har varit mitt beslut att säga de saker jag har gjort. Jag tar ansvar för det och det är mitt beslut, säger hon och fortsätter: 

”De är inte så nöjda”

– Jag har pratat med vår ledning och har fått indikationer på att de (lagkamraterna) inte är så nöjda. Då kände jag att då gjorde jag dem (SDE) en tjänst. Det kommer gynna mig också då jag kan fokusera på mig själv. 

Har SDE tryckt på för att du ska lämna laget?

– Nej, men jag kommer inte kunna prestera om jag inte känner att jag inte är en del av laget som jag har känt innan. Jag har varit en bra vän med många. Om jag inte känner så kommer inte jag prestera. Jag vill varken sätta mig eller SDE i den situationen.

Nu väntar förmodligen en säsong utan spel – i alla fall inte i SDHL. 

– Det blir inget spel för mig den här säsongen. SDE har varit fantastiska de här åren. Jag vill inte sätta dem i en dålig sits och spela för något annat SDHL-lag, inte för att något annat SDHL-lag som hade velat ha mig.

Du tror inte det? 

– Nej, det tror jag inte. Det är lugnt på den fronten, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.