Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skulle någon säga det till mig åker de på en propp”

Charlotte Gustavsson blev första kvinna på vd-posten i ett SHL-lag 2014
Foto: JOHAN SVENSSON
Charlotte Gustavsson har även varit vd i Karlskrona men lämnade rollen 2018.
Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO / BILDBYRÅN

Det svenska ishockeyförbundet anklagas för könsdiskriminering. 

Det är bara en av många negativa rubriker kring förbundet de senaste veckorna.

En som själv sett könsdiskrimineringen på förbundet är Modo och Karlskrona HK:s tidigare klubbdirektör Charlotte Gustavsson.

– Jag har bevittnat ”lilla gumman”-situationer på förbundet, dock ej riktat mot mig, säger hon.

De senaste veckorna har flera uppgifter publicerats om att det råder ett ”gubbvälde” på förbundet, något som bland annat visat sig i hur förbundet agerat gentemot Damkronorna där spelarna inför säsongen gick ut i strejk då de ansåg sig vara orättvist behandlade.

Dessutom har fackförbundet Unionen nyligen riktat skarp kritik mot förbundets ojämna löner där de bland annat pekade ut hur mycket det skiljer i lön mellan manliga och kvinnliga anställda.

De kvinnliga anställda har enligt uppgifter inte alls haft samma bemötande och löner som de manliga. När DN i går publicerade en text i ämnet kom Charlotte Gustavsson att dela en tweet där hon bland annat skrev: ”Ta ett krafttag nu och vädra ut gamla vanemönster och bygg upp en organisation som speglar omvärlden 2020”.

”Det är ovärdigt”

När SportExpressen når Gustavsson, som tidigare varit klubbdirektör i såväl Modo Hockey som Karlskrona HK, vidareutvecklar hon sin syn på frågan.

Först och främst, är du förvånad över vad som kommit fram kring förbundet de senaste veckorna?

– Tyvärr inte, säger hon och fortsätter om vad hon själv upplevt kring förbundets könsdiskriminering: 

– När man är kvinna i mansdominerade branscher ser och hör man mycket, och det har tyvärr krävts extra pondus ibland för att slå sig fram. I en perfekt värld ska det inte behöva vara så utan att alla ska behandlas respektfullt och på lika villkor. Jag har bevittnat ”lilla gumman” situationer på förbundet, dock ej riktat mot mig. 

– Skulle nån säga det till mig skulle de åka på en propp, och det tror jag de känner. Men det är detta jag menar, tillfället ska inte behöva göra tjuven. Är en tjej vacker, mjuk och trevlig ska hon inte behöva höra ”lilla gumman” och bli struken på kinden som om hon vore ett litet barn. Det är ovärdigt. 

Berättar om när hon själv blev diskriminerad

Du var ju själv högst inblandad i hockeyn i såväl Modo som Karlskrona. Hade du något att göra med förbundet då och hur upplevde du att du som kvinna blev bemött?

– Den enda gång jag blev könsdiskriminerad inom förbundet var när jag valdes in i tävlingsnämnden. När de ringde och frågade om jag ville arbeta i nämnden var det inte baserat på min kunskap om hockey, utan ”vi behöver en kvinna”. När jag ett år senare avgick som klubbdirektör för KHK så åkte jag ut ur nämnden med huvudet före. Då var jag ingen maktperson inom svensk hockey längre. 

– Ett annat tillfälle som fick mig att reagera va när vi i Modo arrangerade SM-finalen för damer 2014. Jag hade gett mig tusan på att ställa till med publikfest. Öppna loger, mat och dryck, jumbotron, intro med musik, rök och line up. 3500 personer kom, och vi slog ligans publikrekord rejält. På besök hade jag bland annat Erika Holst. Erika blev tårögd när hon såg inramningen. Jag minns hennes ord än i dag ”Charlotte, du har gjort mer för svensk damhockey på en kväll än vad hela hockey-Sverige gjort på flera år” För mig kändes det självklart, men jag insåg där och då att det inte varit lätt för Damkronorna att slå sig fram för att kunna nå samma status som herrarna. Vilket också manifesterades i Damkronornas revolt förra året.

De förändringarna vill Gustavsson se: ”Tillför nytt blod”

Vårt samtal kommer in på vilka förändringar Charlotte Gustavsson vill se och vilken riktning hon anser att svensk ishockey med förbundet i spetsen borde ta.

– Som ledare inom förbundet har man ett uppdrag och det är att öka intresset för hockeyn. Då behövs infrastruktur och support: lokala hockeyförbund, isytor, träningsschema, uppförandekod, organiserade cuper och seriespel. 

– När dessa strukturer är på plats är det dags att arbeta fram en kultur inom förbundet där alla känner sig välkomna. För att få till en förändring måste individer med andra erfarenheter och nya perspektiv ta plats på ledande positioner. Ledningen måste spegla samtiden. Det handlar inte om att byta ut hela ledningen, utan att tillföra nytt blod. 

Vad är det som gått fel hos förbundet?

– Det som hänt inom förbundet är att det varit en alldeles för homogen grupp som styrt alldeles för länge. En homogen grupp har samma syn på livet, och det är ofta ganska trevligt att sitta i en sådan styrelse eller ledningsgrupp, för det råder samstämmighet. Men risk finns då att man missar viktiga omvärldsförändringar, som i SIFs fall verkar ha varit damidrottens ökade popularitet, och metoo.

SHL har för första gången valt en kvinna som VD, är det ett steg i rätt riktning för svensk ishockey?

– För mig handlar det om rätt person på rätt plats, och jag tycker att Jenny är perfekt som ny VD för ligan. Sen är det självklart jättekul att hon utöver sin erfarenhet och sin kunskap dessutom är kvinna! När man är VD för en enskild klubb arbetar man utifrån sin egen klubbs intressen, men i rollen som VD för SHL gäller det att ha ett ännu större helikopterperspektiv. Jennys kunskap om hur både SHL och HA fungerar och hennes diplomatiska sida att kunna nå ut till alla parter och nå konsensus gör henne till ett utmärkt val. Jag vågar till och med hoppas på bättre relation med både förbundet och hockeyallsvenskan framöver!


LÄS MER: Sanny Lindström: ”Så mycket unken skit sipprar ut nu” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.