Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Skräckskadan: "Trodde att ansiktet var uppfläkt"

Publicerad

Sebastian Ottosson spelar till vardags för Tranås AIF i Hockeyettan.

Men under sommaren har 25-åringen rest på ett hockeyäventyr till Australien.

Där råkade han i veckan ut för årets kanske otäckaste hockeyskada. 

– Hela ansiktet var ju bortdomnat, sen såg man allt blod som började forsa. Där och då tänkte jag att ansiktet var helt uppfläkt på vänster sida.

Australiensisk ishockey är tämligen okänd för den svenska hockeypubliken.

Men det stoppade inte 25-åriga Sebastian Ottosson, som gjort 51 SHL-matcher med Linköping HC, att åka dit över sommaren för att spela i Melbourne Ice.

Där har det mesta varit positivt så här långt, och med 20 poäng på 14 matcher är Ottosson en av de främsta poängmakarna i hela ligan. Men för två dagar sedan var olyckan framme. 

Vid ett möte med Melbourne Mustangs skulle han bära upp pucken från egen zon.

Men tacklades - och åkte in med huvudet före i motståndarlagets båsdörr, som hade lämnats vidöppen och direkt kunde spelare och publik se att skadan var av den allvarliga karaktären.

"Tänkte att det var helt uppfläkt"

Minns du smällen?

– Jag tog en båge i egen zon och åkte ut mot sargen där jag fick en passning. Sen ser jag att en spelare kommer mot mig och jag kommer ihåg att jag funderade om jag skulle gå på insidan eller ut mot sargen på killen, sen försöker jag få förbi pucken men hinner inte riktigt förbi och får en smäll.

Hinner du se att båsdörren står öppen?

– Precis innan det smällde så hinner jag se det. Men jag hinner inte skydda mig eller något. 

Hur reagerade du just efter smällen?

– Det var en stor rädsla som smög in. Hela ansiktet var ju bortdomnat, sen såg man allt blod som började forsa. Där och då tänkte jag att ansiktet var helt uppfläkt på vänster sida. Så jag reste mig upp och åkte till båset för att få hjälp så fort som möjligt. 

Efter att ha åkt in i båsdörren stannade spelet av, och på filmen från matchen kan man se att en stor oro spred sig i de båda lagens avbytarbås som direkt förstod allvaret i smällen.

– Ja... Jag har kollat lite på videon i efterhand och man ser ju i båset att det är lite.. Blickarna säger ju en del på dem. Många var oroliga efter och kom in efter matchen, och har hört av sig i efterhand. 

"Jag känner ingen ilska"

Hade båsdörren varit stängd, så hade smällen med största sannolikhet aldrig blivit så allvarlig som den nu blev - men Sebastian känner ingen större ilska efter olyckan, även om han önskar de varit mer observanta.

– Nej, ingen ilska så. De var mitt uppe i ett byte men jag tycker ändå man kanske kan ha lite koll när spelet är på den sidan. Man hade kunnat förhindra det genom att stänga dörren snabbare. Men nä, ingen ilska så egentligen.

När SportExpressen når Sebastian är klockan drygt 23:00 på kvällen i Melbourne, och han har fått vara hemma från sjukhuset i drygt 20 timmar - och intrycken har börjat sjunka in hos honom.

– Det är väl helt okej efter omständigheterna. Jag har väl inge vidare huvudvärk eller så, det är mer stående värk på sidan där smällen tog, säger han och fortsätter:

– Jag kom dit på kvällen så kollade de upp ögat, så det inte hade tagit värsta smällen. Sen kollade de såren under ögat och limmade ihop det. Så jag slipper stygn, och förhoppningsvis kommer det se bättre ut än om jag hade fått stygn där.

Du ser rätt hård ut just nu ändå... Som en hockeyspelare "ska" se ut? 

– Haha, ja. Hårdare än så kommer man troligtvis aldrig att se ut. Men just nu är det väl mer som en boxare eller fäktare eller något. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag