Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräckskadan: "Trodde att ansiktet var uppfläkt"

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Sebastian Ottosson spelar till vardags för Tranås AIF i Hockeyettan.

Men under sommaren har 25-åringen rest på ett hockeyäventyr till Australien.

Där råkade han i veckan ut för årets kanske otäckaste hockeyskada. 

– Hela ansiktet var ju bortdomnat, sen såg man allt blod som började forsa. Där och då tänkte jag att ansiktet var helt uppfläkt på vänster sida.

Australiensisk ishockey är tämligen okänd för den svenska hockeypubliken.

Men det stoppade inte 25-åriga Sebastian Ottosson, som gjort 51 SHL-matcher med Linköping HC, att åka dit över sommaren för att spela i Melbourne Ice.

Där har det mesta varit positivt så här långt, och med 20 poäng på 14 matcher är Ottosson en av de främsta poängmakarna i hela ligan. Men för två dagar sedan var olyckan framme. 

Vid ett möte med Melbourne Mustangs skulle han bära upp pucken från egen zon.

Men tacklades - och åkte in med huvudet före i motståndarlagets båsdörr, som hade lämnats vidöppen och direkt kunde spelare och publik se att skadan var av den allvarliga karaktären.

"Tänkte att det var helt uppfläkt"

Minns du smällen?

– Jag tog en båge i egen zon och åkte ut mot sargen där jag fick en passning. Sen ser jag att en spelare kommer mot mig och jag kommer ihåg att jag funderade om jag skulle gå på insidan eller ut mot sargen på killen, sen försöker jag få förbi pucken men hinner inte riktigt förbi och får en smäll.

Hinner du se att båsdörren står öppen?

– Precis innan det smällde så hinner jag se det. Men jag hinner inte skydda mig eller något. 

Hur reagerade du just efter smällen?

– Det var en stor rädsla som smög in. Hela ansiktet var ju bortdomnat, sen såg man allt blod som började forsa. Där och då tänkte jag att ansiktet var helt uppfläkt på vänster sida. Så jag reste mig upp och åkte till båset för att få hjälp så fort som möjligt. 

Efter att ha åkt in i båsdörren stannade spelet av, och på filmen från matchen kan man se att en stor oro spred sig i de båda lagens avbytarbås som direkt förstod allvaret i smällen.

– Ja... Jag har kollat lite på videon i efterhand och man ser ju i båset att det är lite.. Blickarna säger ju en del på dem. Många var oroliga efter och kom in efter matchen, och har hört av sig i efterhand. 

"Jag känner ingen ilska"

Hade båsdörren varit stängd, så hade smällen med största sannolikhet aldrig blivit så allvarlig som den nu blev - men Sebastian känner ingen större ilska efter olyckan, även om han önskar de varit mer observanta.

– Nej, ingen ilska så. De var mitt uppe i ett byte men jag tycker ändå man kanske kan ha lite koll när spelet är på den sidan. Man hade kunnat förhindra det genom att stänga dörren snabbare. Men nä, ingen ilska så egentligen.

När SportExpressen når Sebastian är klockan drygt 23:00 på kvällen i Melbourne, och han har fått vara hemma från sjukhuset i drygt 20 timmar - och intrycken har börjat sjunka in hos honom.

– Det är väl helt okej efter omständigheterna. Jag har väl inge vidare huvudvärk eller så, det är mer stående värk på sidan där smällen tog, säger han och fortsätter:

– Jag kom dit på kvällen så kollade de upp ögat, så det inte hade tagit värsta smällen. Sen kollade de såren under ögat och limmade ihop det. Så jag slipper stygn, och förhoppningsvis kommer det se bättre ut än om jag hade fått stygn där.

Du ser rätt hård ut just nu ändå... Som en hockeyspelare "ska" se ut? 

– Haha, ja. Hårdare än så kommer man troligtvis aldrig att se ut. Men just nu är det väl mer som en boxare eller fäktare eller något. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.