Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräcken: ”Han var så nära att stryka med”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Adam Johansson

Vad som kunde blivit en mardröm är i dag en solskenshistoria. 

Snart firar Maximilian Kronwall sin sjuårsdag. 

– Han var så nära att stryka med. Att gå från det till där han är i dag, utan några men, det är otroligt, berättar Staffan Kronwall i podcasten Hockeypuls.

Guldhjälten från hemma-VM 2013 får tårar i ögonen. 

I Expressens podcast Hockeypuls har han just fått frågan om hur äldsta sonen Maximilian mår. 

– Han mår jättebra. Jag blir blödig nu... Det kunde ha varit den största motgången, men det blev en solskenshistoria. 

***

För att förstå hur långt Maximilian kommit behöver vi backa bandet till senvintern 2014.

Vi befinner oss på Danderyds sjukhus. 

– Min frus moderkaka sprack. Då blev det akut. Som vanligt på svenska sjukhus har de mycket att göra och få platser. Vi låg inne på Danderyd och fick beskedet att vi skulle till Huddinge. Då blev min fru helt galen för hon kände att något inte var rätt. Huvudläkaren kom in och skrek: ”Vad fan håller ni på med? Ungen måste ut – nu”, berättar Staffan. 

Ett blixtsnabbt beslut från läkaren skulle visa sig vara livsförändrade för familjen Kronwall. 

– Vi gick från att ambulansdörren stod öppen och redo att lasta in henne till att vara i rummet bredvid och skära upp henne direkt för att få ut ungen. 

Att läkaren var där just då... Vad hade annars hänt?

– Det var extremt nära att vi hoppade in i ambulansen och då hade det inte ens varit i närheten. Det handlade om sekunder. 

”När du haft syrebrist så länge, då får man hjärnskador”

Timmarna på sjukhuset var traumatiska för familjen, Staffan beskriver det som att han befann sig i en dimma.

– Min frus syster var med på förlossningen. Av en slump, på en sekund, var hon där. När de magpumpade Maximilian på blod var det hon som fick mig att... Jag höll på att svimma, jag förstod ingenting. Det var helt overkligt. Jag har aldrig känt att jag varit utanför min kropp som då. Hon (systern) försökte väcka liv i mig samtidigt som sjuksköterskorna försökte väcka liv i Maximilian. 

Till slut började Maximilian att andas.

Då kom nästa dråpslag:

– Läkarna sa: ”Han var i princip död i 1,5 min, och när du haft syrebrist så länge, då får man hjärnskador. Vi kan inte se något än men med största sannolikhet kommer han få det.” 

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Läkarna skulle visa sig ha fel. Lyckligtvis. 

Efter två år av regelbundna läkarbesök friskförklarades Maximilian. 

– Efter det kunde vi andas ut, då läkarna sa att de inte kunde se något. Det har varit en tuff resa, framför allt för min fru. Det är fantastiskt att han mår så bra i dag. 

I dag lever familjen ett stillsamt liv på Ekerö. 

Alla fyra. 

Under 2016 fick Maximilian ett syskon. 

– Det var också en tuff resa för min fru. Jag övertalade henne om att ha en till för det betyder mycket med syskon. Och just på sättet vi fick Maximilian. Jag trodde att om vi kunde genomgå en bra och kontrollerad förlossning kunde det hjälpa min fru, säger Staffan och avslutar:

– Det var som att checka in på hotell, vi var på Sofiahemmet. Allt gick bra och det var jävligt skönt att få skicka iväg sms om att allt gått bra. Som man är van att få själv. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.