Skippar midsommar – för att stärka laget

Patrik Allvin under NHL-draften 2020 då han arbetade för Pittsburgh Penguins.
Foto: RYAN YORGEN / BILDBYRÅN
Arkivbild från ett midsommarfirande.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Han har haft sitt nya jobb som general manager för NHL-laget Vancouver Canucks i fem månader.

För Patrik Allvin, 47, finns ingen tid för midsommarfirande hemma i Leksand i år.

Han har fullt upp med att få ihop ett slagkraftigt lag inför nästa säsong.

Nya kontrakt ska förhandlas fram, förberedelserna inför draften om två veckor måste finslipas och sedan väntar den 13 juli när ”unrestricted free agents” kan uppvaktas.

– Nej, det blir tyvärr ingen dans kring midsommarstången hemma i Leksand i år heller. Jag hoppas kunna resa hem till Sverige på semester under två veckor i augusti, säger han till SportExpressen.

Allvin är tillbaka i Vancouver efter tio dagar i Pittsburgh för barnens skolavslutningar och för att packa ihop och tömma familjens hus där.

 – Vi hann sedan med två dagar i New York innan resten av familjen satte sig på flyget hem till Sverige. Jag kan inte åka just nu, det är så mycket som måste göras, säger Patrik på mobiltelefonen när han har varit över gränsen till USA för att köra hem en av familjens bilar till Vancouver.

Allvin: ”Vi behövde göra förändringar”

 Allvin utnämndes till ny general manager i Vancouver Canucks den 26 januari och blev därmed den förste svensken på ett sådant toppjobb i NHL.

 På meritlistan stod år av jobb som scout och de senaste åren assisterande GM till Jim Rutherford och sedan Ron Hextall.

 När Canucks sparkade sin hockeyboss Jim Benning och ersatte honom med Rutherford i rollen som President of Hockey Operations började ryktet gå att Allvin kunde bli klubbens nye GM.

 Och det blev han i hård konkurrens med ett antal andra kandidater.

 Efter några tunga år och missade slutspel beordrade ägarfamiljen Aquilini en storstädning i klubbledningen.

 Det kostade inte bara Benning jobbet som GM utan även coachen Travis Green fick gå.

 Dessa förändringar ägde rum innan Patrik Allvin var på plats.

 Han har fortsatt att byta ut folk på ledande positioner.

 – Vi kände att vi behövde göra en del förändringar i klubbkulturen och har plockat bort lite personer som varit här länge och gjort ett antal nyanställningar på några poster.

Haft diskussioner med Sedinarna

 Sedan någon månad tillbaka har Canucks två kvinnor för första gången på viktiga poster inom Hockey Operations, båda med titeln Assistent General Manager.

 Émilie Castonguay hämtades från ett jobb som hockeyagent i Montreal och Cammi Granato värvades från Seattle Kraken, där han varit scout på den amerikanska och kanadensiska västkusten.

 – Båda två har kommit in på sina nya jobb snabbt. Det var dags att få in fler kvinnor i ledningsgruppen, säger Patrik.

 Tvillingarna Daniel och Henrik Sedin byter uppdrag från att under det senaste året ha varit rådgivare till general managern Jim Benning för att nu jobba mer med spelarutvecklingen i Canucks och farmarlaget Abottsford.

 – Jag satte mig ner med Daniel och Henrik och hörde mig för vad de ville göra i den nya organisationen. Jag ville hitta en uppgift där de får fram sina kunskaper på bästa sätt och hitta något de var intresserade av.

 Det är ingen förflyttning snett ut till vänster?

– Nej, absolut inte. Tvärtom. Jag har en otrolig respekt för dem och vad de gjort för klubben genom åren och nu efter spelarkarriären är de villiga att hjälpa till att göra oss till ett topplag igen. Jag får vara försiktig bara så att jag inte överbelastar dem. De har familjer och vill ha lite tid över för dem också, vilket jag har full förståelse för.

 Ni har nyligen kontrakterat tre svenska 22-åringar, hur ser du på deras chanser att ta en plats i Canucks i höst?

 – Vi har gett upp lite draftval under senare år, så nu gäller det att hitta nya killar som är utvecklingsbara och kan slåss om platser i truppen. Det här är tre killar vi tror på.

 – Filip Johansson vill vara kvar i Frölunda ett år till och det har vi sagt ja till. Men han kommer över till vår development camp i juli i Vancouver.

 – De andra två, Nils Åman från Leksand och Linus Karlsson från Skellefteå, kommer att få chansen också på det stora träningslägret i september. Sedan får vi se om de tar en plats eller får börja i Abbotsford och AHL.

 Canucks har varit ett svensklag sedan 70-talet och nu har ni förutom dig och tvillingarna Sedin i ledningen tre svenskar på isen – Oliver Ekman-Larsson, Elias Pettersson och Nils Höglander?

 – Ja, det är en tradition, som vi ska jobba för att behålla. Nu har vi också rekryterat Micke Samuelsson, som ju spelat här tidigare, och som ska jobba med spelarutveckling av våra talanger i Sverige och Europa.

Hur har det gått för dig att hitta ett boende i Vancouver för familjen?

– Med Daniels och Henriks hjälp har vi hittat ett hus att hyra i västra Vancouver från andra veckan av augusti. Deras kunskaper om den här staden när det gäller bra bostadsområden, skolor och trafiken var till enorm hjälp. Jag är säker på att vi kommer att stortrivas.

 Till sist, hur följer du den pågående Stanley Cupfinalen mellan Colorado Avalanche och Tampa Bay Lightning och vad säger du om den hockeyn som spelas?

 – Finalspelet har varit mycket imponerande. Båda lagen och deras general managers, Joe Sakic i Colorado och Julien BriseBois i Tampa, har gjort ett fantastiskt jobb för att få plats med ett slagkraftigt lag under lönetaket. Det gäller att våga gå för mästartiteln när man har chansen, det så kallade fönstret är så kort. Ligan är så tuff och jämn, så när du känner att du har en chans att vinna Stanley Cup måste du satsa fullt ut.


Patrik Allvin förste svenske general manager i NHL gästar Expressens podd Hockeypuls

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.