Ytterligare en spelare misstänks för våldtäkt

Två spelare från Brynäs misstänks för våldtäkt.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Två spelare från Brynäs är misstänkta för våldtäkt, den ene häktad på sannolika skäl och den andre anhållen. 

Nu går Brynäs ut och meddelar att de tar kraftigt avstånd från de brott som deras spelare anklagas för och riktar en ursäkt till brottsoffren.   

Dessutom meddelar de att det nu på ett mer aktivt sätt ska arbeta med attityd och kultur.

”Arbetet med vår värdegrund, sunda värderingar och ett samhälle för alla är en kamp som inte kan pausas. En kamp som pågår hela tiden och som vi tar på största allvar”, skriver de på sin hemsida

I tisdags förra veckan anhölls en av Brynäs spelare misstänkt för våldtänkt och misshandel. 

Spelaren, som deltog i det ångestladdade SHL-kvalet mot HV71 i april, blev på onsdagen förhörd och sedermera häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel i en nära relation. 

Klubben kände till misstankarna mot spelaren, men lät honom spela i SHL-kvalet ändå. 

”Då han inte var delgiven misstanke för brott valde vi att han skulle vara tillgänglig för spel. Så fort vi nåddes av informationen om att han blivit delgiven misstanke togs han ur tjänst”, skriver Brynäs som svar på SportExpressens fråga om varför han fick spela. 

Brynäs släpper meddelande

I helgen greps och anhölls ytterligare en spelare från Brynäs, även han misstänkt för våldtäkt. 

– Brotten som spelaren anklagas för är naturligtvis oförenliga med vår värdegrund, sa en talesperson i Brynäs då, samtidigt som spelaren stängdes av.

Nu går Brynäs ut med ett meddelande där de tar kraftigt avstånd från det som deras spelare anklagas för. 

”Just nu sitter två av våra spelare anhållna misstänkta för brott som är totalt oförenliga med klubbens värdegrund och allt det vi står för som förening.

Det är helt oacceptabelt och Brynäs tar kraftigt avstånd från de brottsliga handlingar våra spelare anklagas för. Det har vi sett som en självklarhet och om våra handlingar och den senaste tidens tystnad från föreningen har skapat missuppfattning kring detta så ber vi om ursäkt för det.

Framför allt till brottsoffren”, skriver klubben på sin hemsida.  

Brynäs om de anhållna spelarna

Brynäs skriver vidare att de ska ta ett större ansvar för kulturen i sin klubb framgent. 

”Skulden ska ligga där den hör hemma - hos gärningsmännen, om de befinns skyldiga. Men, vi kan aldrig ducka för att vi som arbetsgivare självklart har ett stort ansvar i frågan.

Tyvärr är mäns våld mot kvinnor ett samhällsproblem som finns i alla yrkesgrupper och samhällsskikt, uppenbarligen även hos oss.

Machokultur och mansdominerade normer hör inte hemma i framtidens hockey. Sporten ska vara öppen och inkluderande, för alla. Dessa anklagelser riktas mot individer, inte mot Brynäs IF. Men vi som klubb behöver som sagt ta ansvar.

Därför har Brynäs varit i kontakt med RF SISU, Svenska Ishockeyförbundet, mansjouren Stickan och kvinnojouren Blåklockan. Organisationer som framöver på olika sätt förhoppningsvis kommer kunna hjälpa oss att ta vårt ansvar för att skapa en tryggare framtid - och nutid - för våra medmänniskor.

Vi kommer även givetvis se över vår egen värdegrund och arbetet med den.”