Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikegårds kritik: ”Det är division 1-mässigt”

Wikegård anser att klubbarna borde placerat sina värvningskort annorlunda.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

En handfull spelare värvad tack vare olika swishkampanjer gör sig redo för säsongen 20/21. 

Den nya värvningstrenden, som SportExpressen valt att belysa, ifrågasätts av tv-experten Niklas Wikegård. 

– Swishkampanjer känns division 1-mässigt.

Flera klubbar i både SHL och Hockeyallsvenskan har under sommaren sträckt ut sina händer till supportrar för att be om extrastöd till värvningar. 

En företeelse som varit vanligt förekommande i svensk hockey under hela 2000-talet, men årets ansats mot supportrarna skiljer sig jämfört med tidigare. 

Nu har klubbarna tydligt deklarerat vilka spelare de kan värva – bara de får in tillräckligt mycket ekonomiska medel från privatpersoner och företag.  

– Jag är kluven till det där. På ett sätt visar fansen sin passion. Men det känns oprofessionellt av klubbarna, att man gör något som man egentligen inte har råd med. Och då vädjar man om pengar. Det är väl framför allt Brynäs och Leksand som har ägnat sig åt det här, säger en kritisk Niklas Wikegård. 

Brynäs klubbdirektör Michael Campese.Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

SportExpressen har i ett längre reportage om det nya trendbrottet varit i kontakt med ledare i föreningar som använt swishkampanjer.

En av dessa är Brynäs klubbchef Michael Campese, som får svara på den kritik som riktats mot Gävlelaget.

– Jag förstår att det är kontroversiellt, det får folk tycka, men jag sover på nätterna. Våra supportrar och företag har sagt ja, och de är närmast oss, säger han. 

”Känns så jävla kortsiktigt”

C More-experten Niklas Wikegård hade önskat en annan strategi och framförhållning från klubbarnas sida för att göra plats för dessa spelare, som nu värvats genom insamlingar. 

– Jag önskar att man hade en ekonomi i föreningen från början som gjorde det möjligt att ta in de här spelarna, säger han och fortsätter:

– Även om jag förstår att fansen tycker att de hjälper till. Jag skulle önska att man hittade något annat för fansen att känna sig delaktiga i, bidra med pengar till något som är en mer långsiktig investering.

Wikegård avslutar:

– Det känns så jävla kortsiktigt.

Nye Modo-tränaren pressas – hur mycket kan han om sin liga?

Förvåning: ”Får jag inte rätt för Conny?!”