Foto: Anna-Lena BergqvistFoto: Anna-Lena Bergqvist
 Foto: Anna-Lena Bergqvist
Foto: Anna-Lena BergqvistFoto: Anna-Lena Bergqvist
 Foto: Anna-Lena Bergqvist

Wallin tar mental hjälp – är nu tillbaka i FBK

Publicerad

KARLSTAD. Färjestadsikonen Rickard Wallin var tillbaka i laget i går.

Efter petningen förra veckan – då 35-åringen var helt utanför laget i dubbelmötet mot Linköping.

– Jag har verktyg för att hantera mina känslor, sedan några år tillbaka har jag en mental coach så på det mentala planet är det inget problem, säger Wallin.

Senare i vår blir Rickard Wallin 36 år gammal, han har spelat över 500 SHL-matcher för Färjestad under tolv säsonger.

En stor profil i både klubben och staden – som under förra veckan fick acceptera att han ställdes utanför laget.

När Färjestad spelade dubbelmöte mot Linköping var Wallin inte ens ombytt.

– Det är bara att träna så mycket som möjligt för att vara så bra som möjligt när chansen dyker upp. Det hjälper inte att göra något annat, så det är så jag försökt behandla det. Sen har jag verktyg för att behandla mina egna känslor men dom är inte viktiga i sammanhanget.

Vad fick du för förklaring av tränarna?

– Det har jag egentligen inga kommenterare kring. Jag hanterar det på mitt sätt och det viktigaste är att det går bra för laget.

Får hjälp av mental coach

Blir du förbannad på samma sätt nu som för tio år sedan?

– Jag vet inte, jag kommer inte ihåg hur jag reagerade då. Men som sagt så har jag verktyg för att hantera mina känslor så på det mentala planet är det inget problem.

Vad menar du med verktyg?

– Jag har hjälp av en mental coach sedan några år tillbaka som heter Anders Svärd. Som gett mig en dimension till att hantera både mitt idrottande och mitt privatliv. Besvikelser dyker upp när man håller på med idrott, så är det i vanliga livet också och det gäller att hantera det och gå vidare.

Hur har ert samarbete fungerat då?

– Bra. Vi har kört sista åren här nu och det är jag tacksam över. Jag önskar jag hade haft honom tidigare. Man får förståelse för sig själv och sin omgivning och vad som funkar för att prestera. Sen är det inget hokus pokus men man behöver hjälp både med fysik, teknik och även mentalt också. Det är en underskattad del av idrotten totalt sett tycker jag. Hjärnan fungerar på ett visst sätt och det gäller att förstå sig själv. Det finns inget färdigt recept för hur man ska vara för att må bra. Men för att prestera måste man må bra och hantera både framgång och motgång, säger Wallin.

"Jag ville verkligen inte sluta"

Du fyller 36 i år och har ett ettårskontrakt. Hur ser du på din framtid?

– Det är 2,5 månad kvar av den här säsongen, jag sätter ingen deadline längre.

Var du nära att lägga av redan inför det här året?

– Nej, jag ville verkligen inte sluta, det ville jag inte.

När kommer du ta ditt beslut inför nästa säsong?

– Det som händer händer av en anledning. Det är också sånt man får hjälp med, det är inte viktigt nu vad som händer efteråt och jag behöver inte ha svaren i dag. Det är klart att det är lättare att planera sin vardag och sin framtid om man vet men i den här åldern måste man ta vara på varje match som att det kan vara den sista. Allt sånt här kan dra ner prestationen och ens välmående i nuläget, det är klart tanken finns där men det är okej, säger Wallin och tillägger:

– Avslutet kommer för alla, det är tufft för alla i slutet av karriären att acceptera att man inte kan styra det själv helt och hållet. Det gäller att njuta av stunden så mycket man kan, sen kommer den dagen och i idrott kan man inte bestämma allt själv. Men så länge jag har motivation att träna hårt och har något att ge vill jag fortsätta spela. Sen om det är i år eller tre år till vet jag inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag