Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Visste att jag ville tillbaka redan efter jag skrivit på”

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Efter en sväng till Danmark och en sejour i IK Pantern kom karriären att vända uppåt igen.

Sebastian Strandberg hittade förra säsongen hem igen med en supersäsong i SHL.

Nu vill han ta revansch för guldmissen med Djurgården.

Född och uppvuxen bara tre mil från Jönköping, på Visingsö, kom Sebastian Strandbergs tid som hockeyspelare att börja i HV71 där han gick hela vägen från ungdomsledet upp till representationslaget i SHL, där han 2011 fick debutera och under de efterföljande fem åren göra totalt 113 matcher. 

Efter den 113:e matchen och säsongen 2014/15 så hade klubben dock ingen plats för Strandberg längre. Karriären tog honom då till ett år i USA och staden Jacksonville där han under en säsong representerade Evansville Ice innan flyttlasset gick vägen tillbaka över Atlanten och till Danmark.

Efter det har Strandberg hunnit med spel i den danska högstaligan och den svenska näst högsta ligan. 

Slog igenom sent i SHL

Vid 26 års ålder kom äntligen genombrottet förra säsongen när han klev fram som nyckelspelare i Djurgården. I slutspelet noterades för tolv poäng efter att i grundserien levererat totalt 27 pinnar.

Kan man kalla det för ett genombrott fastän du redan hade gjort över 100 matcher i ligan?

– Det får man ända säga att det var. Jag tyckte jag hade en bra säsong, jag tog steg för steg hela tiden och flyttade fram min position i laget. Jag fick en bra roll och tränarna lät mig spela mitt spel, men jag jobbade även själv för att få utveckling. 

Hur var det att kliva fram och leverera som du gjorde då?

– Väldigt kul, man hade ju gått och väntat länge på att få chansen igen. Jag kände hela tiden att jag kan spela på den här nivån, så jag var väl inte överraskad för det var ju min målsättning att spela som jag gjorde förra säsongen. Det var jäkligt kul, säger han och fortsätter:

– Samtidigt så var det bara en säsong, jag måste fortfarande nöta detaljer och bättra mig.

När du var i Danmark, kände du då att ”vart är min karriär på väg?”

– Nej, det kan jag inte påstå. Åker man runt och är nöjd i de ligorna så kan det lika gärna få vara liksom. Jag hade ju varit i SHL tidigare och visste att jag kunde spela på den nivån, sen var det bara försöka ta sig tillbaka. Sen gick det kanske snabbare än vad jag tänkte det skulle göra. Redan när jag skrev på i Danmark så visste jag att jag ville tillbaka till Sverige.

Guldmissen gav bättre eftersmak

Även om förra säsongen blev en personlig succé så kom den att avslutas på ett tufft sätt när Djurgården tog sig hela vägen till final – bara för att där tvingas se sig besegrat av Frölunda. Trots att det var Djurgårdens främsta placering sedan 2010 lämnade säsongen en bitter eftersmak. 

Med flera värvningar, där NHL-veteranen Patrik Berglund sticker ut, siktar Djurgården och Sebastian Strandberg nu på en ny plats till finalen – men den här gången med ett lyckligare slut, och det är revanschlustan från finalförlusten som ska driva Djurgården anno 1919/20.

– Vi strävar hela tiden efter att ta det där guldet, nu var vi ju jäkligt nära förra året. Revanschlustan kommer att vara drivande för oss och jag tror vi kan förvänta oss ett lite annorlunda Djurgården jämfört med förra säsongen. 

Hur mycket längtar du till hemmapremiären nu?

– Otroligt mycket. Att få spela hemmamatcherna inför våra fantastiska supportrar är väldigt triggande.