Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ville inte säga att jag kanske hade cancer"

VISAR RUNT. SPORT-Expressens reporter Jonatan Lindquist träffar ishockeystjärnan Niklas Sundström på gården i Lakasund utanför Örnsköldsvik, där han bor med hustrun Jennie.
Foto: Elin Nerpin

LAKASUND. För två och ett halvt år sedan gick Niklas Sundströms mamma bort i cancer.

I augusti trodde den förre Modo-stjärnan att han fått samma sjukdom.

- Jag såg det framför mig, att jag hade cancer i njuren och hela världen bara rasade, berättar Niklas Sundström.

Nu berättar den förre Tre Kronor-stjärnan om den omtumlande tiden i Vitryssland, att karriären definitivt är över - och hur han planerar att hålla sig kvar inom hockeyn.

Den 21 augusti i år var Niklas Sundström tre dagar in på ett tryoutkontrakt med KHL- klubben Dinamo Minsk. Den vitryska huvudstaden hade gjort ett förvånansvärt positivt intryck på den rutinerade centern.

Men allt skulle snart vändas upp och ner.

I KHL är det standard med noggranna hälsokontroller av hela kroppen och i slutet av sin kontroll fick Sundström göra ett ultraljud. När Sundström låg på rygg på en brits i det gamla sjukhuset började han ana oråd.

- Det var en gammal tant som gjorde det och plötsligt märkte jag hur hon tog det lugnare. Hon kollade flera gånger på samma ställe och började knappa på en dator. Så jag frågade vad det var för fel. "You have a cyst on your kidney" svarade hon på halvknackig engelska.

"Är inget att leka med"

Sundström drar handen fram och tillbaka över bordet medan han berättar om beskedet, men rösten är stadig.

- Vad i helvete, tänkte jag. Det där är inget att leka med. Cysta och tumör är de värsta ord jag vet, man har sådan respekt för det som rör inre organ. Till saken hör att min mamma gick bort för två och ett halvt år sedan i cancer och för henne började den just på njuren. Hon fajtades med där i sju-åtta år och jag såg det framför mig, att jag hade cancer i njuren och hela världen bara rasade.

Vem ringer man i ett sådant läge?

- Ingen faktiskt, inte ens frun. Jag vill inte starta någon oro innan man ens visste vad det var, ringa henne från Vitryssland och säga att jag kanske hade cancer.

38-åringen gjorde snabbt klart att han ville åka hem till Sverige för att kolla upp det. Klubben sa ja, men inte förrän de låtit sina egna experter kolla på honom.

- De var grymma, men jag vill ändå åka hem till Sverige och få höra det från någon man litar på, få det förklarat på svenska.

- Vår general manager sa "visst, gör så och kom tillbaka". Men jag svarade att jag inte skulle komma tillbaka. Jag tappade det där, ville inte vara borta från familjen.

I samma veva som Sundström lämnade Vitryssland gjorde han en intervju med Örnsköldsviks Allehanda där han berättade att han var på väg hem för att göra tester och att det förhoppningsvis skulle vara ofarligt. Sedan dess har det varit tyst.

"Har undvikit intervjuer"

Det som hände efter hemkomsten var att han träffade Modos lagläkare Göran Thorén och fick samma besked, cystan var ofarlig. Sundström var helt inställd på att sluta då men lät ändå beslutet växa fram under några veckor och inte förrän nu, tre månader senare, gör han det offentligt.

- Jag har undvikit intervjuer. Jag har känt att jag velat vänta tills det känts rätt och man känner sig trygg i det beslut man tar, i stället för att fundera på om man kanske ska fortsätta. Rent fysiskt skulle det inte vara några problem att fortsätta men jag kände att det fick vara nog, och jag är jättenöjd med mitt beslut.

Beslutade sig på gården

Beslutet att lägga av kom i lugn och ro ute på gården i Lakasund utanför Örnsköldsvik, och det är där SPORT-Expressen träffar Sundström. VM- och SM-guldmedaljören står iförd rejäla arbetskläder och travar plankor på hög när vi rullar in på gården som ligger fint belägen vid en skogbeklädd bergsrygg. En uppsluppen och glad Sundström bjuder på kaffe och visar runt på den stora gården där frun Jennie håller på att bygga ridhus och stall.

- Man hjälper till med det man kan, även om det inte är mycket. Städar och river lite, snickrar det man kan och kör på soptippen. Man försöker se till att ta lite mer ansvar här hemma nu, eftersom hon ställt upp för en annan i så många år.

- Man har hört många historier om folk som har det jäkligt tufft när de slutar, liksom tappar sin identitet och vill spela fast de inte kan av olika anledningar. Jag känner ändå att jag fick sluta på mina egna villkor och tror att det blir lättare. Sedan har jag så mycket att göra här, så dagarna går.

Dessutom har Sundström företaget Öviks Marina & Motor med gamla lagkompisarna Per Svartvadet, Mattias Timander och Peter Forsberg.

- "Timmy" är chef där så han ringer ibland och skickar ut mig på jobb, jag får dra någon båt eller något.

Vill bli scout

Däremot så tänker Sundström söka sig tillbaka till hockeyn - målsättningen är att bli NHL-scout.

- Det är det som lockar som det känns nu, det skulle vara riktigt roligt. Jag kan vara kvar inom hockey, det jag kan, men det är ändå lite friare. Jag har börjat slänga ut krokar till de klubbar man varit i och pratat lite med "Freddan" (Fredrik Andersson, scout åt Buffalo Sabres). Det känns väldigt intressant och dyker det upp något nu är jag redo att hoppa på så snart som möjligt.

Tror du att kommer involvera dig i Modo i framtiden?

- Just nu ser jag inte mig själv göra det, det ska vara om sonen eller dottern börjar. Men att hålla på som tränare på junior- eller seniornivå tar för mycket tid. Så inte som det känns nu.

Beskedet finns i tankarna

Oavsett vad det blir för karriär för den nyblivne hockeypensionären finns det omtumlande beskedet han fick i Vitryssland med i tankarna.

- När man haft det i familjen tänker man på det per automatik, även om det inte ska vara ärftligt (säger Sundström och knackar i bordsskivan). Det finns med i ens tankar i och med det som morsan gått igenom. Man tänker på det skulle se ut nu om man åker på det, hur man skulle reagera. Ibland känner man efter lite och undrar om det kan vara något, men slår bort det.

Ger det nya perspektiv på livet?

- Jag tror inte man ändrar livsstil, men man tänker nog efter lite. Hur långt är livet? Man vet ju tyvärr inte, så det gäller att ta till vara på det och njuta. Kanske låter det dumt men så är det.

DETTA HAR HÄNT SEDAN I FJOL

DECEMBER 2012: SLUTAR I MODO

Niklas Sundström har möte med Modos general manager Markus Näslund och berättar att han tackar för sig i klubben. Avslutar tiden i klubben med att vara lagets bäste spelare i kvartsfinalen mot Färjestad.

15 AUGUSTI 2013: TILL DINAMO MINSK

Niklas Sundström har bestämt sig för att bevisa för sig själv att han håller ett år till på hög nivå. Han skriver på ett tryoutkontrakt med vitryska KHL-klubben Dinamo Minsk.

21 AUGUSTI 2013: BESKEDET: EN CYSTA

På en läkarkontroll får Sundström beskedet att han har en cysta på njuren - två och ett halvt år tidigare har hans mamma gått bort i cancer på just njuren. Det visar sig senare att det hela är ofarligt.

3 DECEMBER 2013: BESLUTAR ATT SLUTA

Niklas Sundström bestämde sig för att lägga av efter incidenten i Vitryssland och har under hösten låtit beslutet sätta sig. I SPORT-Expressen i dag gör han sitt beslut offentligt.

Var Med och tog VM-guld 1998

Namn och ålder: Niklas Sundström, 38 (född 6 juni 1975).

Draftad: Åttonde totalt 1993 (av New York Rangers).

Meriter: VM-guld 1998, SM-guld 2007, VM-brons 1999, SM-silver 1994, italiensk mästare 2005, SM-guld U18 1991, 1992, 1993, SM-guld U20 1992, 1993.

Klubbar: Modo 1991-95, 2006-2013, New York Rangers 1995-1999, San Jose Sharks, 1999-2003, Montreal Canadiens 2003-2004, 2005-2006, Milano 2004-2005.

Statistik, SHL: Matcher: 441 Poäng: 310 (93+217)

Statistik, NHL: Matcher: 750 Poäng: 349 (117+232)