Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill ställa in säsongen: ”Känns fan inte okej”

På torsdagen beslutade man att skjuta på SM-slutspelet i ishockey på grund av coronaviruset. Expressens Tomas Pettersson ger senaste nytt.
Leksands Thomas JohanssonFoto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Slutspelet flyttas upp och kvalspelet spelas som tänkt. 

Det beslutet meddelade SHL i dag.

Ett beslut som delat hockeysverige där reaktionerna varit många.

– Jag är ganska säker på att det inte blir något mer spel, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård, till Sydsvenskan. 

– För mig känns det fan inte okej, säger Thomas Johansson till Blåvita Krigare.

Det senaste dygnet har varit hektiskt för alla i Sverige, då i stort sett alla på ett eller annat sätt berörs av Coronavirusets utveckling .

Även inom ishockeyn har viruset kastat om många förutsättningar - som i går då SHL meddelade att kvällens matcher spelas utan publik, och i dag då ligan gick ut med att slutspelet har flyttats fram till 24 mars och matchserierna kommer att kortas ned.

Efter det har reaktionerna varit många och Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler berättar för SportExpressen om sin syn på beslutet.

– Det är myndighetens direktiv så det är bara att förhålla sig till. Det bästa som kunde göras var att flytta fram slutspelet.

Thomas Johansson i Leksand vill ställa in alltihop. Men du är inte av den åsikten?

– Vi följer ligan, det är de som har tagit beslutet och vi är en del av SHL. Sen får man följa utvecklingen och vad som händer framöver.

Om en spelare eller ledare i laget blir sjuk, finns det en beredskapsplan för hur ni agerar då?

– Vi har alltid en beredskapsplan vad gäller magsjuka, influensa och allting. Så det är en hypotes. Men vi har en plan för det mesta.

 Leksands tydliga besked - tycker säsongen ska ställas in

Om Christian Lechtaler var lite återhållsam med sina åsikter har det kommit betydligt skarpare åsikter från annat håll under dagen.

Två som tror och tycker att ishockeyn bör ställas in för resten av säsongen är Patrik Sylvegård, sportchef i Malmö Redhawks, och Thomas Johansson, dito i Leksand.

Till Sydsvenskan säger Sylvegård så här om sin syn på frågan:  

– Det är bara att titta på hur hela världen ser ut. Vi i Sverige har varit sena med allting. Om alla ligor ställer in, varför skulle vi då spela? Risken är stor att det inte blir mer spel.

– Vi får se vad som händer, men jag är ganska säker på att det inte blir något mer spel

Thomas Johansson är för Leksands vägnar oroad över vad ett eventuellt spel, med tillhörande resor och hotellnätter, skulle betyda för hälsan i hans lag:

”Det är fan inte okej”

– Vi vågar knappt inte åka till Stockholm, men hockeylagen ska flyga runt i Sverige i flygplan som kanske tidigare fraktat personer från Ukraina eller Italien. Jag har spelare i min organisation som har diabetes och är därmed i en riskgrupp. Ska jag som hans chef utsätta honom för de här riskerna? Jag vill inte ta de konsekvenserna, säger han till kvällstidningen Aftonbladet.

Backen Jonas Ahnelöv, för tillfället borta från spel på grund av hjärnskakning, tycker också man ska ställa in resten av säsongen.

– Lägg ner allt. Stoppa säsongen. Det är min åsikt. Hur kommer det sig att de flesta ligorna lägger ner säsongen förutom vi i Sverige? I slutet av dagen är hockey bara en sport. Hälsan måste gå först i alla lägen. Jag vill i alla fall inte äventyra min hälsa. Sen kanske det ses som ”lägligt” att det kommer från mig som spelar i Leksand, med kval och allt. Men det är så jag känner, och jag är säker på att jag inte är ensam om att känna så, säger Leksandsbacken Ahnelöv till Hockeysverige.se.

 Och till Leksandssajten Blåvita Krigare säger Johansson:

– Om jag tänker på den situation som vi befinner oss i, så är det viktigaste att det är jäkligt klart med vad som händer om ett lag blir smittat och vilka regler som gäller då. Så länge det finns en risk att folk kan bli smittade, att våra spelare, ledare runt laget eller någon annan i vår organisation kan bli smittad och som då kan få en påverkan på utgången och resultatet, det tycker jag inte känns bra, säger Johansson och fortsätter:

– Jag har ingenting emot de sportsliga förutsättningarna och så, men finns risken att vårt eller något annat lag kan drabbas och smittas, så… nej för mig känns det fan inte okej.

Sylvegård: ”Svårt att se att det blir spel”

Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård tror att det inte kommer att bli något SM-slutspel. 

– Jag är rädd att det här är sista matchen den här säsongen. Alla andra ligor ställer in. Så varför skulle vi inte göra det? Sverige har följt alla andra länder, fast lite senare. Det är min personliga uppfattning att vi inte spelar mer.

Har du upplevt att övriga klubbdirektörer har samma syn som du?

– Ja, många känner samma sak. Men vi får förhålla oss till vad SHL säger, och jag tycker ligan gjort ett bra jobb. Men jag personligen har svårt att se det bli spel.

Är det genomförbart med tanke på kval osv?

– Bra fråga. Men de ser ju ut att fortsätta. Men min personligen uppfattning är att SM-slutspelet kanske borde ställas in. För första gången någonsin är det en vinstlott att komma elva eller tolva.

Linus Johansson om sin diabetes

En spelare som faktiskt är i en riskgrupp är Färjestads stjärna Linus Johansson som lever med diabetes. 

När SportExpressen når honom berättar han om känslorna att leva i en riskgrupp under dessa tider:

– Det är klart att det aldrig är roligt vara i en riskgrupp. Men samtidigt är det svårt att leva om man inte lever liksom, det går ju inte att tänka på något annat sätt.  Sen vet jag inte hur stor riskgrupp jag är i. Jag är ju i övrigt frisk och hel, i en bra ålder och känner mig bra fysiskt. Men jag måste prata med min diabetesläkare.

Kan det bli aktuellt att du får åka bil till matcher för att undvika flyg och tåg?

– Nej det har jag inte tänkt på och så lär det inte bli. Men det är sjukt hur snabbt hur det det sprids nu och hur det blivit en pandemi.

Det blir speciellt att spela utan publik, kan man få den där riktiga pumpen innan match?

– Det är svårt, det går det inte att hymla om. Ishockey är en publiksport och utan supportrarna är vi ingenting. Det är inte optimalt för någon det här.

Vad blir viktigt för er som grupp nu när ni inte kommer ha något stöd på läktarna?

– Det viktiga blir att komma ihåg hur starka vi är som grupp, vi har en väldigt stark gemenskap och vill vinna för varandra. Sen vill vi spela för fansen också, även om de inte är på läktarna så vet vi vilket stöd vi har och hur många som ändå kommer följa oss.

Ni har ju många skador, kan det vara en fördel för er att slutspelet skjuts upp så ni hinner få fler friska?

– Så är det absolut. Vi har ju många skador i gruppen och hinner de bli hela innan slutspelet drar i gång så är det ju en fördel vi kan få av det här. Sen kanske jag hinner bli frisk också, jag har varit sjuk nu i nästan två veckor till och från.

LÄS MER: Så påverkas idrotten av Corona-utbrottet.

En efter en ställs stora sportevenemang in världen över. Här är några av tävlingarna som påverkats av coronaviruset.