”Viktigaste matcherna i hela klubbens historia”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Han sköt SM-guldet till HV71 i den rafflande finalen mot Brynäs 2017. 

Nu, fyra år senare, ställs Simon Önerud mot samma motstånd – fast den här gången spelar han för klubbens existens i SHL. 

– Det här är de viktigaste matcherna i klubbens historia, säger HV-kaptenen. 

Under torsdagen blev det klart. HV71 ställs mot Brynäs i det avgörande kvalet om vilken klubb som kommer att lämna SHL och spela i allsvenskan under den kommande säsongen. 

– Det kommer vara grymt tuffa matcher. Precis som oss har Brynäs inte kommit upp i den nivå som de kan. Det kommer handla om vem som hanterar det här läget på bästa sätt. Om vilket lag som kommer hantera stress och press på bästa sätt, säger Simon Önerud och fortsätter: 

– Det gäller att förbereda sig mentalt, och försöka att se det som en utmaning. Vi får faktiskt en möjlighet att spela klubbens viktigaste match i historian. Det gäller att se det som en chans och utmaning, och inte tänka destruktivt. 

Avgjorde SM-finalen

Simon Önerud har HV71 som moderklubb och har tagit två guld med klubben. 2017 avgjorde han finalen mot just Brynäs inför ett då fullsatt Kinnarps Arena, men det målet kommer inte spela någon roll när kvalet inleds, menar HV-profilen. 

– Det är historia. Det påverkar inte mer än att man har en bra känsla. Det här kommer bli tuffa och roliga matcher att spela. 

Kommer de verkligen vara roliga att spela? 

– Det kommer de att vara. Vi har chansen att spela klubbens viktigaste matcher i historien. Vi har chansen att rätta till den positionen vi har satt oss i. Det hade varit värre om ödet låg i någon annans händer. Säsongen som har varit kan vi inte påverka. Vi ska gå in med en härlig känsla. 

”Det är jättetufft”

Jönköpingsklubben HV71 har spelat i den högsta divisionen sedan 1986. Nu riskerar klubben att spela i den andra divisionen – för den första gången på 35 år. Simon Önerud påverkas av den situationen både han och klubben befinner sig i. Kaptenen känner av trycket från hela staden på hans axlar. 

– Det är jättetufft. Det blir en dubbel smäll med covid också. Man är inte ute så mycket och träffar folk. Men man känner ju att det är viktiga matcher som vi kommer spela. Men man försöker hitta på andra saker mellan matcherna. Man laddar med ny energi. Jag tror det inte är bra att gå runt och tänka på hockey hela tiden.