Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi vill ju helst ha svenskar – men..."

Anders "Masken" Carlsson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Anders "Masken" Carlsson.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Rögle klarade sig i våras kvar i SHL efter kvalspel mot hockeyallsvenska BIK Karlskoga.

I vinter vill Ängelholmsklubben ta nästa steg och nå sitt första slutspel i modern tid.

Och klubben gör det med överlägset flest antal utländska importer i truppen, tio stycken.

– Vi vill ju ha helst svenskar i laget men vi har inte riktigt hunnit bli nog etablerade för att kunna få de bra svenskarna att signa med oss, säger Rögles sportchef Anders "Masken" Carlsson. 

Rögle BK har sedan decennieskiftet gått som en jojo mellan det svenska högsta och näst högsta seriesystemet i svensk ishockey - men när de den 16 september premiärspelar mot Malmö Redhawks i SHL:s första omgång så gör de det för tredje året i rad. 

Så länge har Rögle inte konsekvent hållit sig kvar i den högsta serien sedan mitten av 90-talet. 

Nu är bågen spänd, och i siktet finns det första slutspelet i modern tid. 

Med en trupp som innehåller tio importer, vilket gör att Rögle är det lag med flest utländska importer i hela SHL.

– Vi har ju några med dubbla pass också, Timothy Liljegren står ju som import också fast han är svensk. Bröderna Bibic också. Vi vill ju ha helst svenskar i laget men vi har inte riktigt hunnit bli nog etablerade för att kunna få de bra svenskarna att signa med oss, säger "Masken".

Varför vill de "bra" svenska spelarna inte signa med er?

– Vi har nog inte riktigt etablerat oss än. Vi håller ju på att försöka etablera oss i SHL, men har inte gjort det än som de bra svenskarna kanske tycker. Vi har försökt få svenskar men en del har valt andra alternativ och då är det inte så mycket att göra åt.

"Hade velat ha kvar men vi fick inte ha kvar"

Rögle har inför årets säsong tappat elva spelare från fjolårstruppen och förstärkt med nio spelare utifrån. Nyckelspelare som Sebastian Wännström, Dominik Granak, Anders Lindbäck och Patrick Cehlin får samtliga ses som tunga tapp inför den stundande säsongen.

– Vi har gjort några val där vi inte velat förlänga och några har fått gått, sen har vi någon vi hade velat ha kvar men vi inte fick ha kvar. Men så är det varje år, jag tycker ändå vi har ett intressant lag i år.

LÄS OCKSÅ: Här är alla importer i SHL – lag för lag

På tal om importer. Ser du något negativt i att ha så många olika nationaliteter i laget?

– Vi har inte så många olika nationaliteter. Vi har några kanadensare, sen är det amerikanare och två finnar sen är det inget mer. Vi räknar ju From som svensk, han har ju gått på vårt hockeygymnasium och talar svenska flytande. Bröderna Bibic, den ena är ju född i Sverige. 

Under sommaren har Las Vegas Golden Knights entré i nordamerikansk ishockey betytt att allt fler spelare fått plats i NHL samt AHL - något som medfört att spelarmarknaden varit betydligt tunnare nu jämfört med tidigare år, vilket flera av SHL:s sportchefer har bekräftat.

– Ja, det har jag verkligen märkt. Betydligt tunnare, det har inte varit samma tryck. Sen har man också märkt av att många trott de ska hamna där sen inte velat göra något för de haft ambitioner att få chansen med de utökade platserna.

Rögles alla importer

MV. Ville Kolppanen, Finland.

B. Craig Schira, Kanada.

B. Cady Fairchild, USA.

B. Kevin Marshall, Kanada.

B. Kevin Gagné, Kanada.

FW. Jack Connolly, USA.

FW. Juha-Matti Aaltonen, Finland.

FW. Mathias From, Danmark.

FW. Bryan Lerg, USA.

FW. Taylor Matson, USA.