Foto: Pic-Agency Sweden
 Foto: Pic-Agency Sweden

Veckans lista: Ryck upp dig nu, "Challe"

Publicerad

Mycket gnäll längst ner på Veckans lista. Med ett smart utspel verkar Djurgårdens Charles Berglunds ha fått experterna på sin sida. Och med en domarsågning har Frölundas Matt Duchene fått samma experter emot sig?

Mattias Ek, krönikör på SportExpressen.se, passar förstås på att hylla nya unga Tre Kronor inför Karjala Cup nästa vecka.

Glad geting

 

1) Tre Kronors härliga debutanter

Kommentar: Pär Mårts landslagstrupp lyser upp i novembermörkret. Det är underbart att se 90-talisterna virvla fram. HV 71-backen Oscar Fantenberg och Skellefteåtrion Niclas Burström, Melker Karlsson och Oscar Lindberg har varit fantastiskt bra i elitserien. SSK-speedkulan Carl Hagelin och KHL-forwarden Richard Gynge får också chansen i Tre Kronor. Jag hoppas att de tar den.

 

2) Alexander Salák, mv, Färjestad

Kommentar: Från en skrynklig sjundeplats i tabellen sa FBK-tränaren Leif Carlsson till mig: "Ring tillbaka om en vecka så kanske det ser annorlunda ut".

Tre elitserienollor senare har Färjestad snabbt fått häng på topp fyra. Mycket tack vare den tjeckiske landslagsmålvakten Alexander Salák. 3-0 mot Brynäs, 2-0 mot Modo och 4-0 mot Rögle är en snygg rad. Salák har räddat 77 av 77 skott. Imponerande.

 

3) Pär Arlbrandt, f, Linköping

Kommentar: Tio poäng på de sex senaste matcherna. Arlbrandt är nu bäst i LHC och näst bäst i elitserien med sina 23 poäng. Han underhåller med sitt spelsinne och kedjan med honom Carl Söderberg och Simon Hjalmarsson är en av elitseriens absolut mest sevärda. Inte undra på att Linköping vill förlänga Arlbrandts utgående kontrakt.

 

4) Dennis Rasmussen-effekten i Växjö

Kommentar: Sedan tränaren Janne Karlsson fick sparken den 14 oktober och Sam Hallam tog över börjar Växjö Lakers att få ordning på ett och annat. Powerplay-nollan är spräckt och mot serieledande HV 71 gjorde Växjö två mål på en och samma 2+2-utvisning. Det såg dessutom proffsigt och genomtänkt ut.

Hallam börjar sätta sin prägel på spelet, men jag tycker att centern Dennis Rasmussens återkomst är lika viktig. Han har gjort poäng i de här fem matcherna efter skadan och bidrar med massor.

 

5) Linus Klasen, artist, Luleå

Kommentar: Den avgörande straffen mot Frölunda är så... Ni måste se själva. Tappar han kontrollen på pucken i dragningen? Eller låtsas han fumla för att få Julius Hudacek att hypnosstirra på pucken? Fort går det och snyggt är det. Klasen gjorde även ett poänggivande mål mot Brynäs, och sticker man ut ur massan i maskinen Luleå är man bra.

 

Sur geting

 

1) Charles Berglund, sportchef OCH tränare, Djurgården

Kommentar: Det började med att han grät ut. För det är jobbigt att vara både sportchef och tränare i Djurgårdens IF.

Något som han ändå accepterat.

Berglund tycker nu att det skulle vara mer bekvämt att koncentrera sig på den ena uppgiften. Och plötsligt hakar den efter den andra på och säger det Berglund antagligen ville med utspel.

Lösningen är att sportchefen Berglund sparkar tränaren Berglund när det går lite tungt och spelet inte sitter som en keps. Trots en och annan hyfsad lirare i laget. Vad är det för skitprat?

Det är klart att Berglund ska bita ihop och visa upp det jävlaranamma som han hade i Timrå när de stretade emot som bäst mot ett guldlag som HV 71. Eller som när Modo trots allt överlevde kvalserien efter en fiaskosäsong.

Nu vill jag se en kaxig, smådryg och provocerande Berglund som vet bäst, kan mest och jobbar som en häst för att få sitt lag och sin klubb dit han vill.

 

2) Matt Duchene och bedömningsnivån

Kommentar: Frölundas Coloradostjärna får inte sitt spel att lossna i elitserien. Ett mål och fyra assist på sju matcher är en besvikelse. Efter 2-1-förlusten mot Luleå gnäller han ut i SPORT-Expressen:

– Jag har redan fått fler klubbor sönderslashade här än på en hel säsong i NHL. Domarna plockar helt enkelt inte sådana utvisningar, det är inkonsekvent och tråkigt, tycker Duchene.

Som att kasta ägg i ett hönshus... eller? Timingen, att säga det efter en förlust, är väl inte den bästa.

Men jag tycker att det Duchene säger har ett värde. I NHL är man bättre på att hålla en konsekvent linje när det gäller spelförstörande moment. Skulle vara kul att höra vad domaren Marcus Vinnerborg, som själv dömt i NHL och AHL, har att tillföra i ämnet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag