Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Var korkat av mig – klart jag var orolig”

Christian Folin fick matchstraff mot Färjestad.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Matchstraff i båda bortamatcherna mot Färjestad.

Nu behöver Frölunda vara kyligare för att inte ge rivalerna några fördelar.

– Det var korkat av mig, säger Christian Folin, 32, dagen efter matchstraffet.

Det var i den tredje perioden av kvartsfinal tre mellan Färjestad och Frölunda som Christian Folin crosscheckade FBK-forwarden Henrik Björklund i nacken. Domarna valde att videogranska situationen och det slutade med matchstraff för Folin och fem minuters boxplay för Frölunda.

Efter matchen ville Frölundas rutinerade back inte uttala sig om händelsen, men morgonen därpå säger han:

– Jag hade absolut kunnat hålla mig lugnare och det var ett misstag från min sida. Jag ska visa att jag har mer erfarenhet än så och inte göra den rörelsen, även om den inte var särskilt hård, för det är rörelsen domarna tittar efter.

Färjestad vann sedan matchen med 3–1 och leder nu kvartsfinalserien med 2–1 i matcher. 

Christian Folin.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

”Skönt att slippa avstängning”

Folin slapp avstängning och för Frölunda, som sedan tidigare fått backkuggen Andreas Borgman avstängd i tre matcher efter en knätackling i den första kvartsfinalen, var det givetvis goda nyheter.

– Skönt att slippa avstängning. Det är klart att jag var lite orolig under kvällen. Jag stoppade in hörlurarna och sen kollade jag på en serie hela vägen hem. Mobilen brukar jag alltid ha på ”stör ej” och det hade jag nu också, säger Christian Folin.

Folin hymlar inte med att Frölunda behöver hålla sig kyligare i den typen av situationer framöver.

– Det är jätteviktigt. Det är så små marginaler nu att minsta lilla fördel för det andra laget kan göra stor skillnad. Det gäller att vara smart där ute, göra rätt avvägningar och fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt. Det var så klart korkat av mig när vi låg under med 2–1 med 15 minuter kvar att ta en sån utvisning. Det sabbade det momentum vi hade och det var jävligt tråkigt, säger han.

Däremot kommer han inte att förändra sin spelstil.

– Om jag ska hålla mig lugn kommer jag inte vara en effektiv spelare. Jag måste spela på gränsen hela tiden och vara redo i alla närkamper. Det kommer inte att vara någon broms i min bil.

Christian Folin ger sin syn på matchstraffet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Publiken ger oss mycket energi”

Är det svårt att veta exakt var domarnas nivå ligger från match till match?

– Jag tycker att det var en ganska jämn nivå i de två första matcherna och även i går, men sen var det vissa situationer som stack ut här och var. Men så är det, de är människor också och ska fatta beslut på två sekunder... Det går snabbt på isen för oss och det gör det för dem också.

Under torsdagskvällen möts lagen i Göteborg och Christian Folin njuter av att spela slutspel på hemmaplan.

– Det är fantastiskt! Det är så roligt, jag njuter av varje sekund. Framför allt i matchen senast, de (supportrarna) hjälpte oss otroligt mycket på vägen fram till 3–2. Att känna det stödet i ryggen ger oss mycket extra energi, säger Frölundabacken.

Vad som talar för Frölunda i morgon?

– Hemmaplan talar för oss. 12 044 talar för oss