Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väntar på genombrott: ”Det ska komma nu”

Anton Olsson.
Foto: Johanna Dahlén / SportExpressen

MALMÖ. NHL-draften är runt hörnet. En av alla spända 18-åringar sitter i Sverige och hoppas att få höra sitt namn ropas upp.

Till vardags spelar han i Malmö Redhawks.

Det är Anton Olsson – som väntar på sitt genombrott.

– Det ska komma nu, förhoppningsvis, säger han.

Vanligtvis står NHL-draften runt hörnet under midsommarhelgen och spända killar åker över atlanten för att samlas i hopp om att höra sitt namn ropas upp av ett NHL-lag.

En pojkdröm, med andra ord.

– Jag ska inte sitta här och säga att man inte tänker på det, det är klart man gör det. Det är inget man kan påverka, så jag försöker att inte tänka för mycket på det, säger Anton Olsson.

Nu är det annorlunda. För andra året i rad sker intervjuerna över datorn, combine är inställt och även draften är digital.

Samtidigt har scouter knappt fått vara på läktaren, till skillnad från ett vanligt år där det kan vara uppemot 20 stycken på matcher.

– På något sätt har det ändå varit skönt att det inte har varit massa scouter på läktaren, då kan man spela här och nu. Man behöver inte riktigt tänka på att det sitter någon på läktaren som möjligtvis kollar på mig, fast att man har vetat att de har kollat på video hemma, förklarar Olsson.

Första debuten: ”Jättenervös”

Precis som sin storebror, Albin, valde Anton att börja hockeygymnasium i Malmö när det var dags att ta sitt val. Mycket på grund av att det kändes som att det var där han skulle utvecklas som mest.

SHL-debuten kom redan säsongen 19/20, lite tidigare än han hade kunnat förvänta sig.

– Det var debuten mot HV71, i Jönköping. Det var magiskt att komma upp där, en dröm man har haft som man inte trodde skulle bli sann så snabb.

Hur nervös var du då?

– Eh, mer än lite. Jag var jättenervös, säger han med ett stort skratt och fortsätter berätta:

– Det släppte när spelet drog i gång, det var mer en dröm som gick i uppfyllelse, man var bara glad att man fick vara med där.

Vad såg du som de största skillnaderna?

– Allt gick så mycket fortare, i huvudet. Man var tvungen att vara beredd och veta vad man skulle göra med pucken snabbt.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Nu kommer han från sin första, i princip, hela säsong i SHL – och har kommit in i det mer och mer.

– Det har varit ett bra år, det är bara positivt från mig att vara med och lära sig allt möjligt. Man har vuxit in i det.

Ja, hur har det varit att anpassa sig?

– Det kommer så småningom att ”jag kan ju detta”, jag är inte så liten som andra tror. Jag är mogen och stor i kroppen, jag klarar av det.

Stod på skridskorna som treåring: ”Han har hjälpt mig”

Redan som treåring började han på skridskoskola och fastnade för det direkt. Innebandy testades på, men hockeyn blev valet för satsningen. Vi nämnde Antons storebror Albin tidigare, och han har även varit en stor hjälp för Anton att ta sig dit han är idag.

– Man har alltid fått träna mycket och min bror har hjälpt mig, det är han som dragit ut mig på skottrampen och när vi skulle ut och lira på gatan. Han har gett mig jättemycket. Sen har jag själv vuxit mer och mer, lärt mig vad man ska göra och inte göra. 

Blir han lite av en förebild då i uppväxten?

– Ja, det är klart han blir det. Det är han som pushar en och drar ut en, fast man kanske ville ligga inne och kolla på tv. Han var lite rastlös så han ville ut och då var jag den enda han kunde få med, haha.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Men nu är det snart dags för en stor milstolpe i karriären, NHL-draften. Han har pratat med en hel del av lagen under de senaste månaderna.

Under dessa två dagar får han förhoppningsvis höra sitt namn ropas upp av ett NHL-lag.

– Det kommer bara vara glädje då, positivt att bara höra det.

Sen fortsätter resan.

– Genombrottet ska komma nu, får man hoppas. Nu har man haft en säsong här att lära sig att spela i SHL, man har vuxit in i det.

Vad behövs för att ta nästa kliv?

– För det första vill jag bygga upp min kropp och bli ännu starkare och större att stå emot de vuxna männen. Samtidigt vill man behålla sin smidighet och utvecklas i det offensiva, man har tagit en lite mer defensiv roll här förra säsongen så att utvecklas lite er i det offensiva.

Ikväll 02:00 inleds första rundan av NHL-draften, där flera andra svenskar kan höra sitt namn ropas upp.