Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Väldigt obehagligt när jag såg bilden”

Morgan Johansson Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Peter Lyth Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sören Persson och Morgan Johansson i diskussion under en SHL-match. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS / DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS/A
Linus Öhlund Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det är lätt att skrika: ”domarjävel”.

Det är betydligt svårare att vara domare.

SportExpressen har granskat vardagslivet för hockeydomarna - som består av hat och hot. 

Många får nog och lägger av.

– Svensk hockey har ett jättestort problem med nyrekryteringen av domare. Alla måste skärpa sig och bete sig på ett vettigt sätt, menar domaren Morgan Johansson, som själv utsatts för dödshot.

Det var strax efter midnatt då telefonen ringde ännu en gång. Hockeydomaren Morgan Johansson var hemma hos fru och barn i Ljungby och han var mitt uppe i SM-slutspelet. 

Han kände inte igen telefonnumret, men tänkte till slut att det kanske hade hänt hans föräldrar någonting.

 – Jag svarade och en röst sa till mig att om jag inte såg till att Brynäs vann matchen skulle de klippa mig utanför arenan. 

Sedan följde fler hotfulla samtal och sms.

– Det var en jobbig tid och en väldigt tråkig situation. Vi kom överens om att jag inte skulle döma den kommande matchen. Jag tänkte förstås främst på min familj. Jag tänkte tanken att sluta döma. Det finns en gräns för hur mycket man orkar och vill ta. Men samtidigt är det ju så jäkla kul med hockey.

Hotades på Facebook - man dömdes 

I fjol var det allsvenske domaren Peter Lyth som utsattes för hot på Facebook. En supporter blev efter en match så arg att han lade ut en bild på Peter Lyth på sin Facebook-sida, och mitt över bilden låg ett så kallat hårkors, ett sikte med en röd prick på Peters huvud och texten: ”en bild säger mer än tusen ord”.

– Jag tyckte det var väldigt obehagligt när jag såg bilden. Den här mannen var jägare och hade också bilder där han poserade med vapen. Nej, det var inte roligt alls, säger Lyth.

Incidenten polisanmäldes och mannen dömdes för olaga hot i tingsrätten och fick dagsböter. 

För Peter Lyth ledde händelsen till att han ifrågasatte om han skulle fortsätta som domare.

– Tanken slog mig att jag skulle sluta. Men jag kunde inte, jag har en sådan kärlek till sporten och det här har blivit en livsstil, säger Peter, som efteråt fick en ångerfull ursäkt av mannen - som inte var en argsint supporter på ståplats, utan en egenföretagare och sponsor till favoritklubben.

”Ett stort problem med domare som slutar”

Trots hoten är både Morgan Johansson och Peter Lyth fortfarande domare. 

– Vi ska vara glada för att de valde att fortsätta döma och att de onda krafterna inte vinner. Vi har ett stort problem med domare som slutar, berättar SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.

Inom ungdomshockeyn och i de lägre serierna är det ett stort underskott på domare. Det är bara drygt 30 procent av alla som börjar som domare på lägsta nivån som fortsätter.

– Vi måste verkligen få in flera domare i svensk hockey. Tyvärr är det alldeles för många som slutar på grund av klimatet runt matcherna. Det är ledare och framför allt föräldrar som beter sig väldigt illa, säger Thorsbrink.

Tomas Thorsbrink. Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

”Skrämmande hur det kan vara”

Morgan Johansson dömde sin första ungdomsmatch hemma i Ljungby som tonåring 1983, och har varit elitdomare sedan början av 90-talet. Han har barn som spelar ungdomsmatcher, och trots allt Morgan har upplevt genom åren upphör han inte att förvånas över hur illa folk kan bete sig i ishallar.

– Det är skrämmande hur det kan vara, säger han och fortsätter: 

– Föräldrar uppträder bedrövligt och ledare uppträder otroligt illa ibland. Vuxna människor står och skriker på 15-åriga domare. Jag vet unga domare som dömt en-två matcher, sen har de fått nog. Allt är så jävla uppskruvat och ibland känns det som varenda jävel ska bli NHL-proffs. Många föräldrar förstår inte nålsögat som finns för att komma till NHL. 

Morgan Johansson säger ofta till dem som gapar och skriker. 

– Jag kliver ofta in och säger ifrån. Jag känner att jag måste göra det och jag kan inte låta bli. Och många av dem jag säger till reagerar genom att skämmas. Det är knappt de fattar vad de sagt för att de är inne i sin egen bubbla.

Hårda ord på sociala medier

På sociala medier kan det vara ännu värre.

Peter Lyth dömer i hockeyallsvenskan och i fjol var han tvungen att påpeka för ligaledningen att det var dags att se över kommentarerna på ligans egna konton på sociala medier.

– Det är helt otroligt vad folk kan skriva. Men nu har jag helt slutat läsa alla kommentarer. Det är klart att man blir berörd av det. Sedan kan jag även tycka att ni journalister har ett ansvar och bristande regelkunskaper, säger Peter Lyth.

Peter Lyth. Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förutom mordhotet råkade även Peter Lyth ut för en uppmärksammad utskällning av AIK:s spelare Anton Holm i fjol.

– Jag hoppas han blir av med sin domarlicens faktiskt. Han är bedrövlig tyvärr. Bland de sämsta domarna jag varit med om, sa Holm i tv.

– Jag hade önskat att Anton hade pratat med mig i stället. Den enda i AIK som hörde av sig till mig efter det där var dåvarande tränaren Tomas Mitell som bad om ursäkt, säger Peter.

”Det var inte folk som skrev hur bra jag var...”

Linus Öhlund är domare i SHL och van vid kritik, men han vägrar att tillåta det bli vardag.

– För fick jag 40-50 meddelande efter varje match. Och det var inte från folk som skrev hur extremt bra jag var. Det var allt ifrån att jag tagit fel utvisning till att jag var störd som människa och andra personliga angrepp. Nu har jag stängt av alla meddelandefunktioner. På sociala medier kan det verkligen vara hemskt, säger Linus. 

Linus var själv en tuff spelare, innan han blev domare.

– Jag hade en ungdomstränare som tyckte vi var många som gnällde på domare, då tvingade han oss alla att gå domarkurs. 

Det kanske vore något för spelare och ledare i SHL?

– Ja, det har jag sagt länge. De flesta spelare är odugliga på regelverket. En domarkurs skulle öka deras förståelse, säger Linus.

Här är domarna helt överens: Morgan Johansson, Peter Lyth, Linus Öhlund och deras kolleger tycker att supportrar, journalister, spelare och ledare har milt sagt bristfälliga regelkunskaper.

– Okunskapen är ett stort problem. Jag hör tv-experter som ska förmedla kunskap säga helt fel saker. Vi domare framstår som ”bad guys” när vi gjort helt rätt, säger Linus.

Han stör sig också på vad han upplever som en machokultur inom sporten.

 – Spelare är starka och tuffa och domare är dåliga - den stilen måste bara bort, säger Linus, som trots allt tycker att domarjobbet är ”det roligaste som finns”. 

Linus Öhlund i diskussion med Joel Lundqvist. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Domarna vill se spelarna ta ansvar

Förre domarbasen i SHL, Ulf Rönnmark, avgick under buller och bång i fjol. Efterträdaren Tomas Thorsbrink har skapat en lugnare arbetsmiljö för domarna. Domarna på elitnivå har fin uppbackning av kolleger och chefer. Det står inte någon psykolog i beredskap efter matcherna, på samma sätt som det gör för spelarna i flera klubbar. Men när domare mår dåligt ser Tomas Thorsbrink till att de bli omhändertagna på bästa sätt och SHL-chefen Johan Hemlin kontaktar själv ledare som betett sig illa. Thorsbrink tog också med sig något värdefullt från sin tid i hockeyallsvenskan. Nyligen genomfördes ett stormöte med alla SHL:s domare, lagkaptener och tränare.

– Lär man känna varandra skapas mer förståelse och bättre dialoger, säger Tomas Thorsbrink.

Domarna efterlyser bättre attityder från spelare och ledare på högsta nivå, och menar att det är extremt viktigt för utvecklingen och arbetsmiljön inom hockeyn på alla nivåer.

– Det var ett bra möte där vi pratade om hur vi måste förhålla oss till varandra. Jag kommer från Norrbotten där det varit så svårt att få tag på domare att man fått flyga upp domare från Stockholm för att klara ungdomsmatcher. Så kan vi inte ha det, säger Linus Öhlund.

Morgan Johansson säger att spelare och ledare på högsta nivå måste ta sitt ansvar.

– De är förebilder. De har ett jättestort ansvar. De legitimerar allting med sitt beteende. Om de skriker och skäller på domare, då gör spelare och ledare på lägre nivå det också.

Morgan Johansson vet vad som sätter mest fart på arga människor på sociala medier.

– Det börjar nästan alltid med att spelare eller ledare sagt något. Då blir det fullt kör, då går drevet på sociala medier. Om ingen spelare eller ledare sagt något, då är det lugnare, säger Morgan.

Domarna har sett många människors sämsta sidor.

– Spelare och ledare har ett jäkla ansvar. Ibland blir jag trött på ordet känslor. Visst, hockey är mycket känslor. Men det finns många andra sporter som är fysiska där man inte alls ser samma protester och jargong som i hockeyn. Det här handlar inte om att ta bort känslor, utan om att visa varandra respekt, säger Linus Öhlund.

Frölunda-tränaren är självkritisk

En som är väldigt självkritisk när det gäller detta är Frölundas tränare Roger Rönnberg. Känd för sitt minspel i båset, inte sällan riktat mot domslut som Rönnberg inte är överens med.

– I fjol ansågs vi vara ett av de gnälligaste lagen i SHL. Så vill vi inte ha det. vi har pratat väldigt mycket om detta inom laget. Vi måste göra en riktningsförändring. Vi vill inte vara ett gnälligt lag. Vi måste lägga mindre energi på domarna och rikta fokus på det vi kan påverka, säger Roger.

Roger Rönnberg med domarna Pehr Claesson och Marcus Linde. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort. Ibland tar känslorna över och man blir förbannad, och då testas självkontrollen.

– Vi har en jäkla tävlingsnivå i Frölunda - i allt vi gör. Jag älskar det hos mina spelare och mitt lag att vi är så nära kokpunkten hela tiden, men vi måste klara att hantera det utan att koka över. Vi måste ha samma disciplin och lugn som vi visat i viktiga slutspelsmatcher. Då klarar vi ofta att underordna oss, men i grundserien har vi inte alltid lyckats.

”Det ser inte bra ut”

Roger Rönnberg förstår domarnas kritik om att deras uppträdande smittar av sig till spelare och ledare på lägre nivå.

– Absolut, det tänker jag också på. Jag gillar inte att se mig själv i efterhand ibland när jag har taskigt minspel eller står där och viftar med armarna. Det ser inte bra ut. Det är inte bra. Känslor kan vi aldrig ta bort, men det är klart att vi alla har ett ansvar för hur vi beter oss.

Publik, medier, spelare och ledare - behöver vi alla tagga ner i hur det gnälls på domare?

– Det tycker jag definitivt. Vi är som barnungar ibland när vi tävlar, det väcker våra bästa och sämsta sidor. Ibland uppträder vi otroligt barnsligt. 

Sedan hyllar Roger Rönnberg de svenska domarna.

– Det är väldigt sällan domare i Sverige tar helt tokiga beslut. Bli det en felaktig utvisning förstår man varför. Domarna i Sverige är oerhört skickliga, jag har en oerhörd respekt för dem.

Har du själv dömt någon match någon gång?

– Jag har testat på träning.

Hur gick det?

– Spelarna gnällde på domaren. Det är svinsvårt att vara domare.