Foto: Düsing Jan
 Foto: Düsing Jan

Ungdomar imponerar - men veteraner avgör

Publicerad
Uppdaterad
GÄVLE. I tre perioder sitter jag och njuter av allt vad de fjorton (!) 90-talisterna hittar på där nere på isen.
Men till slut är allt som vanligt. När det väl ska avgöras är det de ärrade männen med ihåliga tandrader som regerar.
Märkligt att vi så ofta glömmer det.
Ingen kan väl ha undgått den alltmer tilltagande glorifieringen av elitseriens alla fjunmuschiga superlöften de senaste åren.
Jag har själv bidragit till den. Jag kommer garanterat att göra det igen. Men i önskan om att få se något nytt glömmer man så lätt hur bra det gamla egentligen är.
Som den här kvällen.
Brynäs och Djurgården har båda två sanslöst talangfulla lag. Den här gången hade de sju spelare vardera i laguppställning som var 20 år eller yngre.
Och de är verkligen bra. Calle Järnkrok & Anton Rödin i Brynäs lirade totalt respektlöst, Patrik Cehlin i Djurgården var galet energisk, John Norman är redan en klasspelare.
Och så vidare.
Men det finns en aspekt till. Vad som händer i avgörandet stund.

Därför är jag inte direkt överraskad över att Lars Jonsson, 28, Jonathan Granström, 24, Andreas Dackell, 37, och Mads Hansen, 32, var kvällens målskyttar för Brynäs.
Eller att Nisse Ekman, 34, prickade rätt för Djurgården.
Eller att Mattias Carlsson (30) avgjorde på Hovet, Martin Thörnberg, (27) i Jönköping, och Mikko Mäenpää (27) i Karlstad.
- Lite ska man väl ha hjälp av all erfarenhet, säger Andreas Dackell där han står i ett genomsvettigt underställ i omklädningsrummet.
Dackell är dessutom inte bara sjukt rutinerad. När han är i form (som nu) är han dessutom fortfarande blixtsnabb i både tanke och handleder.
- Tja, i sinnet känner jag mig i alla fall som 20, säger Dackell.
Men faktum är att hela Brynäs såg väldigt, väldigt, bra ut i en på det stora hela mycket underhållande elitseriematch.
Jag har suckat mig igenom fler tråk-defensiva matcher än jag vill minnas här i Läkerol Arena de senaste säsongerna, men det här var något helt annat.
- Det är mycket de unga killarnas förtjänst. De vill ju bara framåt hela tiden, och det ger oss alla grym energi, säger Dackell.
Säkert. Men lik förbaskat är det gubbarna som snor alla hjälteroller.

Hardy Nilsson var också synnerligen rättfram i bedömningen av alla sina uppskrivna unga spelare på presskonferensen:
- De var ju med i fjol hela högen, så de har haft sin smekmånad. Nu måste de börja producera.
Med slutklämmen:
- Det finns ju en gräns för länge man kan kallas lovande.
Häpp. Något säger mig att skolgrabbarna i Djurgården väldigt snart tvingas inse att deras sommarlov för evigt är över.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag