Robin Figren gick till HV 71 från Frölunda inför säsongen. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNRobin Figren gick till HV 71 från Frölunda inför säsongen. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Robin Figren gick till HV 71 från Frölunda inför säsongen. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Robin Figren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNRobin Figren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Robin Figren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

"Undrar ju vad fan man håller på med"

Publicerad

JÖNKÖPING. Regerande mästaren HV 71 har gått på is igen.

Man gjorde det påhejade av uppemot 1 000 fans – och med siktet redan inställt på att försvara SM-guldet.

– Det som är gjort är gjort. Nu vänder vi blad och siktar på ett nytt SM-guld, säger tränaren Johan Lindbom.

Det har bara gått lite drygt tre månader sedan HV 71 spelade hem SM-guldet inför fullsatta läktare i Kinnarps arena. Ett guld som också resulterat i en betydligt kortare försäsong än tidigare år, då slutspelet tagit slut redan i kvarten.

– Det är alltid lite tufft efter semestern, konstaterar precis nyutnämnda lagkaptenen Martin Thörnberg efter första ispasset.

– Alla säger alltid det känns så bra, men det gjorde det inte för mig, skrattar han vidare.

Stämningen är på topp i Jönköpingslaget. Tränaren Johan Lindbom är en av de sista av isen och stannar till vid journalisterna på plats.

– Jag känner mig mer säker nu än förra året, det kanske är dumt att säga, men vi har en stabil grund med en bra stomme kvar, och sen många nya duktiga spelare på det, säger han apropå känslan i laget.

Figren: "Är som Bambi"

Från att ha varit något av en underdog inför förra säsongen rankas man nu snarare som en av de största favoriterna till SM-guldet. Någonting som känns naturligt, enligt Lindbom.

– Vi måste prata om och vara förberedda på favoritskapet. Framför allt ni i media kommer ju blåsa upp det; ”här kommer SM-vinnarna”. Första omgångarna blir nog lite speciella.

Cirkulationen i laget har varit stor de senaste månaderna. Tunga nyckelspelare som Andreas Borgman och Simon Önerud har lämnat, nya kuggar som Robin Figren och Bill Sweatt har kommit in.

Just Robin Figren är på bra humör efter första ispasset med sitt nya lag. 

– Ja, men det är som alltid alltså, man undrar ju vad fan man håller på med när man går ut där. Det var nog lite som att se bambi på hal is. Det är inte bästa kvalitén första passen, det ska man ju erkänna…

"Det är som en drog"

Robin Figren kommer närmast från Göteborg och Frölunda. Det gjorde även Christoffer Persson inför förra säsongen, som alltså gick in och vann guld direkt.

– Ingen press på mig, haha. Men det är klart vi går för guldet, jag får försöka jaga honom lite, säger Figren och skrattar.

Och faktum är att samtliga som får frågan ger samma självklara svar: det är bara guldet som räknas.

Ni går för guld?

– Absolut, inga konstigheter. Alla som var med förra året och även de nya vill uppleva ett guld. Det är som en drog, man vill bara ha mer och mer, säger David Ullström.

– Guldet från förra säsongen har vi kvar, det kan vi aldrig bli av med. Nu går vi för ett nytt SM-guld, säger Martin Thörnberg.

Pilut har höga krav: "Gud ja"

Innan spelarna lämnar säsongens första ispass åker de runt och tackar publiken på drygt 1 000 fans som sitter på läktarna.

– Kul att se så mycket publik, otroligt vilken push man får av det. Jag är väldigt tacksam för att de kommer hit, säger Lawrence Pilut, som var en av nyckelspelarna förra året men som i år vill växa ut mer.

– Jag satsar på att försöka bidra ännu mer i år, kanske lite mer offensivt. Förra säsongen var en helt godkänd säsong för mig och jag vill bara bli bättre.

Bara helt godkänd? 

– Lagmässigt var det perfekt, men för egen del helt godkänt. Jag vet att jag har många, många snäpp till i mig.

Det bådar ju gott?

– Gud ja!    

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag