Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Under all kritik – blir ett omöjligt uppdrag”

Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya restriktioner träder i kraft från 23 december. 

Det påverkar SHL-klubbarna – som nu har ett par dagar på sig för att anpassa verksamheten coronasäkert. 

– Den här korta framförhållningen är under all kritik. Det blir ett omöjligt uppdrag, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

Smittspridningen fortsätter öka i Sverige och oron för den nya varianten Omicron är stor. Under tisdagen presenterade regeringen nya, hårdare, åtgärder för att dämpa smittspridningen. Från och med 23 december gäller detta: 

Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.

Kritiken: ”Jättemycket åtgärder”

De nya coronarestriktionerna påverkar SHL-matcherna. Detta eftersom en hockeymatch är en offentlig tillställning. 

– Det kommer påverka vår verksamhet väldigt mycket. Vi har hela tiden följt regeringens restriktioner och vi har all repsket för pandemin. Vi har genomfört ändringar för att säkra evenemangen hela tiden, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand till SportExpressen. 

Silfverstrand är samtidigt stark kritisk till framförhållningen. SHL återupptas igen med matcher den 26 och 28 december. Men tills dess tvingas klubbarna för omfattande åtgärder för att släppa in publik. 

– Sittande publik, vaccinationspass, en meter mellan varje sällskap och max åtta personer per sällskap. Det är jättemycket åtgärder som vi måste ha på plats tills den 26 december. Det kommer krävas resurser och samtidigt är det julledighet som många har längtat efter. 

– Det blir otroligt svårt med den korta framförhållningen som regeringen ger oss. Det är under all kritik. Det blir nästan ett omöjligt uppdrag och väldigt svårt med så få dagar till matcher. Vi ska ta vårt ansvar och göra det bästa av situationen. 

”Det kommer bli extra tryck”

Jenny Silfverstrand säger att de kommer, under tisdagen, ha möte med samtliga klubbar för att gå igenom vad som nu gäller. Hon kan i nuläget inte garantera om alla klubbar kommer hinna ha allt på plats till den 26 december. 

– Vi har inte haft någon ”heads up” att det ska komma så kraftiga restriktioner.  Det är massa förändringar så nu måste vi ha dialog med dels klubbarna och dels publiken som redan har köpt biljetter till våra matcher som spelas på mellandagarna. Det kommer bli extra tryck och innebära mycket mer jobb för klubbarna och personalen. 

Vad känner du kring hela situationen som uppstått nu? 

– Jag hade önskat en längre omställningsperiod ur många perspektiv. Dels för att ha en dialog med våra besökare, dels för att fortsatt kunna göra ett bra jobb med säkra evenemang, säger Jenny Silfverstrand. 

Ikonen rankar bästa importspelarna i SHL