Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Tv-pucken förstör mycket för många"

Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/EXPRESSEN EXPRESSEN
Foto: ROBBIN NORGREN / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-LENA BERGQVIST / BILDBYRÅN

SM-guld och Årets rookie i SHL. En succésäsong som hämtad från en saga.

Men vägen till toppen har inte varit spikrak för succébacken Andreas Borgman.

I ung ålder ratades han från såväl Djurgårdens hockeygymnasium som förstalaget i tv-pucken.

Nu kritiserar han hetsen kring tv-pucksuttagningarna.

– Jag tycker det förstör mycket för många unga som har den där hetsen runtomkring sig. 

Lördag den 29 april. Guldmedalj runt halsen, champagne i omklädningsrummet och ett glädjerus inte likt något den då 21-åriga Huddinge-produkten någonsin hade upplevt. 

– Alltså, i början förstod jag knappt vad som hade hänt. Allt var som en enda stor dimma, och det var fester efter fester. Firandet i parken. Det var overkligt och det är först nu det börjar sjunka in.

Torsdag den 14 juli. En kopp rykande färskbryggd java. Slät och svart på ett av Stockholms många Waynes Coffees. Andreas Borgman försöker summera tiden efter den där säsongen.

Den när han som debutant i SHL överraskade på alla, och gick från att vara ett oprövat kort på nivån till en av mästarklubben HV 71:s viktigaste spelare i försvarsledet. 


LÄS MER: Världsmästare tar över Brynäs


Och som inte det vore nog. I fint sällskap nominerades han till Årets rookie, och vann.

– Det var verkligen inte något jag ens tänkte på innan säsongen, men jag har alltid högra krav på mig själv och mitt mål är alltid att jag ska spela så mycket som möjligt. Det var det allt handlade om i år. Sen att jag fick utmärkelsen är en ren bonus. 

– Det är ju jättestort, och en ära att få ta emot ett sånt pris. Och ingen trodde nog att jag skulle göra ett så bra år mitt första i SHL, så det var skönt att kunna motbevisa de som kanske inte riktigt trodde det om mig.

Nobbades av Djurgårdens hockeygymnasium

Där finns framgångsrika ishockeyspelare som dansat fram i sina karriärer och alltid haft statusen som stjärna genom hela seriesystemen. Givna i tv-pucken och uppflyttade till högre årskullar.

Sen finns det spelare som Andreas Borgman, och många andra, som bevisat att det inte spelar någon roll hur saker och ting ser ut vid åldern där puberteten bryter igenom likt hur Peter Forsberg bröt sig igenom Finlands hela försvar i Helsingfors 2003. 

Borgman fick negativt besked i sin ansökan till Djurgårdens hockeygymnasium, och kom inte heller med i Stockholms förstalag till tv-pucken. 

Flytten gick då norrut, till Timrå.

Minns du hur du tacklade det?

– Jag tog det inte så hårt egentligen. Jag kände några som redan hade flyttat till Timrå redan innan, så det var ett bra alternativ för det var många som lyckats bättre genom att flytta bort. Jag tog det inte så dåligt ändå. Att jag inte kom med i förstalaget var heller ingen stor grej, jag var bara glad att jag fick spela även fast det var för andralaget. Men en kompis som fortfarande är en bra vän till mig var väldigt lack för han inte kom med i förstalaget, han satt och var sur hela första samlingen efter det. 

Hetsen kring uttagningarna i tidig ålder har ju stjälpt många karriärer, hur ser du på den?

– Jag har aldrig haft den hetsen hemifrån, det har varit väldigt bra där och de har alltid stöttat mig. Jag har en lillebror som spelar också och de stöttar alltid honom oavsett också. Men jag tycker det förstör mycket för många unga som har den där hetsen runtomkring sig. Jag antar att de kommer fortsätta vara så också tyvärr.

Foto: ROBBIN NORGREN / BILDBYRÅN

Borgman flyttar till galen hockeystad

Efter succésäsongen i SHL, har det sedan en längre tid varit klart att HV 71 förlorar Andreas Borgman inför kommande säsong. Kontrakterad av Toronto Maple Leafs kommer backen att återfinnas i NHL-lagets organisation och där försöka slå sig in i NHL, och annars inleda säsongen i AHL.


LÄS MER: Leksands poängkung klar för allsvensk rival


Javakoppen har hunnit svalna, och efter en djup klunk samt en längre betänketid berättar den nyss fyllda 22-åringen vad som kommer att krävas i vinter för att drömmen om NHL ska infrias redan nu.

– Alltså. Det gäller att fortsätta jobba hårt, vara ödmjuk och det är även mycket annat som ska stämma in. Utanför och så. Det är mycket som ska passa in när man får chansen. Det är mycket nytt när man kommer över, med mindre rink och helt annat spel så man får ta det dag för dag och försöka ta till sig allt nytt.

Hockey är ju som en religion i Toronto. Hann du märka av det när du var där tidigare i sommar?

– Det märks. Nu är det inte ens säsong men det märks redan nu att det är en hysteri där, och redan nu var det folk som kände igen en på gatan. Det är en riktigt hockeytokigt stad.

Som Jönköping?

– Haha ja, men gånger tio kanske.

Avslöjar sin enda svaghet i livet

Det är mörkt längst inne i Waynes Coffees lokaler. 

Men en detalj med killen mittemot mig är ändå så påtaglig att det måste komma på tal.

Alexander Ovetjkin har de senaste dagarna skapat rubriker på sociala medier efter att ha visat upp sin bara överkropp och kritiserats för sin fysiska form - men Andreas Borgman kan vara den ryska superstjärnans raka motsats.

https://twitter.com/BarSouthNCelly/status/884150668671496192

Du verkar vara i väldigt god fysisk form. Hur viktig är tiden på gymmet för dig?

– Den är väldigt viktigt. Det är det som hjälpt mig att komma så långt. Efter första året i Timrå där tog jag i det rejält. Jag gick ned tio kilo över sommaren och började bygga muskler, sen efter det så har det bara växt för mig och blivit något som förstärkt mitt spel. Jag känner att jag är stark och orkar spela. 

https://www.instagram.com/p/BWXvxUuFU6L/?taken-by=andreasborgman&hl=sv

Stålmannen har sin kryptonit. Jag personligen har Cola Zero. Men vad är Andreas Borgmans svaghet?

– Hamburgare! Det är jag väldigt svag för och inte någon kass burgare från "Donken", utan mer såna här riktigt fina och tjocka burgare. Det är väl det. Men jag försöker att inte låta mig synda för ofta ändå.

Då undrar vän av ordning. Var finns bästa burgaren?

– Oj. Lilys Burger här i Stockholm har riktigt bra. Och i Jönköping hade vi Bada Bing Burger, det är en stor favorit.