Foto: DANIEL MALMBERG/IBL-AOP / DANIEL MALMBERG/IBL-AOP/IBL DANIEL MALMBERG/IBL-AOFoto: DANIEL MALMBERG/IBL-AOP / DANIEL MALMBERG/IBL-AOP/IBL DANIEL MALMBERG/IBL-AO
 Foto: DANIEL MALMBERG/IBL-AOP / DANIEL MALMBERG/IBL-AOP/IBL DANIEL MALMBERG/IBL-AO
Foto: DANIEL MALMBERGFoto: DANIEL MALMBERG
 Foto: DANIEL MALMBERG

Abbotts egna ord: Därför slutar han

Publicerad
Uppdaterad

Chris Abbott tvingades följa vårens finalserie från sidan efter en otäck nackskada. 

Nu står det klart att HV 71:s lagkapten tvingas lägga ned karriären. 

Därmed har båda bröderna Abbotts karriärer avslutats till följderna av skador.

– Jag insåg att det finns ett långt liv även efter ishockeyn, säger Chris Abbott till SportExpressen.

I augusti 2015 kom beskedet om att Cam Abbott tvingades lägga ned sin karriär efter att ha drabbats av flertalet hjärnskakningar under sin ishockeykarriär. 

– Jag kan bara tänka mig hur svårt det beslutet har varit att ta, men jag stöttar honom på alla sätt jag kan, sa tvillingbrodern Chris då.  

Nu står det klart att Chris tvingas ta samma beslut, vilket Sport JKPG var först med att berätta.

Det efter den otäcka nackskadan han ådrog sig under en träning med HV 71 inför finalserien mot Brynäs IF tidigare i vår. Chris brakade då in i sargen efter en närkamp med en medspelare, och efter läkarundersökning konstaterades det att Chris hade en skada mellan femte och sjätte nackkotan. 

"Var för stora risker"

Han opererades av nackkirurger. En operation som var lyckad, och Chris fick följa finalserien från sidan med huvudet och halsen fixerad av en nackkrage.

Chris Abbott förstod tidigt att karriären troligtvis var slut.  

– De sa det direkt när jag blev skadad, det var väldigt allvarligt. Första gången jag pratade med doktorn sa han att det nog är slut nu, men jag ville bli frisk först innan jag fattade det beslutet, säger Chris Abbott, som haft flera samtal med läkarna sedan den där skadan. 

– Efter ett av samtalen bestämde jag mig bara: ingen mer hockey för mig. Det var för stora risker, och jag insåg att det finns ett långt liv även efter ishockeyn. 

Hur allvarligt var det med nacken? 

– Jag borde ha legat kvar still på isen när jag det hände, det är riktigt allvarligt med en bruten nacke... Jag hade riktig tur, det kunde ha varit mycket värre, och det försöker jag ha med mig i tanken. Jag hade tur, det var inte värre än så. 

Hur mår du i dag?

– Det är bättre, men inte riktigt bra. 

Fick avsluta på topp

Abbott, som värvades till HV 71 från Luleå, fick i alla fall sluta på topp. Med ett SM-guld. 

– Vilket fantastiskt sätt att avsluta på, det var verkligen en dröm, säger Abbott. 

– Det var det stoltaste ögonblicket i hela min karriär.

Vad händer nu? 

– Jag och min fru ska fortsätta leva i Jönköping, vi älskar det. Vi hade planerat för en bröllopsresa nu i maj, men det gick inte. Nu ska jag ta lite tid till att rehabträna min nacke och kropp. Sen ska vi åka! 

Och när han väl är tillbaka från bröllopsresan hoppas han kunna fortsätta arbeta för just HV 71. 

– Vad nästa steg är får vi se, men jag vill gärna hjälpa juniorerna. Jag tror och hoppas att klubben är intresserad, säger Abbott. 

När beskedet kom att han avslutar sin långa karriär passade många fans på att hylla honom på sociala medier. 

– Folk i Jönköping är helt fantastiska, man ser det på sättet de stöttar laget. Jag blir bara så glad av alla snälla ord. Jag är också väldigt tacksam över alla fantastiska år jag hade i Luleå och Ängelholm. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag