Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror att Tommy Salo är väldigt besviken på mig”

Johan Hedberg.
Foto: Adam Johansson
Tommy Salo.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN

Ett öppet bråk mellan två av Sveriges bästa målvakter genom tiderna blossade upp för drygt fem år sedan. 

Nu talar Johan Hedberg ut om dispyten med Tommy Salo.

– Jag skulle tro att Tommy är väldigt besviken på mig, och han har kanske all rätt att vara det, säger han i Expressens podcast Hockeypuls.  

Lyssna på Hockeypuls: SpotifyiPhoneAcast

Säsongen 2014-2015 kommer för alltid vara ihågkommen som en av de mest stormiga i Leksands historia. 

Tommy Salo, den dåvarande sportchefen, valde inom loppet av några månader att lämna klubben, återvända, för att sedan ställa ett ultimatum till LIF: ”Ni får välja, Kruse eller mig”.

Inför öppna ridåer utspelades en maktkamp mellan honom och vd:n Kjell Kruse samt delar av Leksands styrelse. 

Det hela slutade med att Salo och LIF gick skilda vägar en dryg vecka innan julafton 2014. 

Vid den tiden satt Johan Hedberg i styrelsen och den nyblivna Moratränaren var inte nådig i sin kritik:

– När Tommy Salo ställer oss inför ett ultimatum att det är han eller Kjell, så sätter han sig före föreningens bästa. 

Tre Kronor-legendaren Salo blev skogstokig.

– Johan Hedberg har hela karriären varit tvåa efter mig. Vad har han egentligen vunnit?, svarade han i lokaltidningen DT.

Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Soppan skulle få konsekvenser. Senare den säsongen ramlade LIF ur högstaligan. 

Och Hedbergs relation till Salo är i dag obefintlig.

– Tyvärr. Vi har pratats vid en gång, kort, men vi har inte hörts som jag önskar att vi hade, säger Hedberg i Hockeypuls podcast. 

Varför inte?

– Jag skulle tro att Tommy är väldigt besviken på mig, och han har kanske all rätt att vara det. Han känner kanske inte att jag höll honom bakom ryggen som han tyckte att jag borde gjort.

”Tommy hade sin idé över hur han vill forma saker och spendera pengar”

I efterhand har Salo varit fåordig om turbulensen i LIF, men när han gästade Hockeypuls i vintras gav han sin syn på uppbrottet: 

– Det enda jag kan säga är att jag var där i fyra år och hade tre olika vd och tre olika ordföranden under den perioden. Det blev ingen kontinuitet i det hela utan det var väldigt svårt och till slut så funkade det inte med vd:n att jobba det året, och så är det i den branschen, det finns ingenting mer att säga om det.

Hedberg medger också att Leksands IF påverkades av att ledningen inte drog jämnt och att det var för stor ruljans på vd- och ordförandeposten.

– Det var väldigt stökigt med olika viljor som ville olika saker. Vi hade olika filosofier för hur saker och ting skulle göras. 

I styrelsen eller mellan dig och Salo?

– I styrelsen, internt och med Tommy på sitt sätt. Det hände saker som inte blev bra. Han hade nog förväntat sig att jag skulle stå bakom hans beslut mer, men jag hade andra tankar. Jag tyckte att saker och ting skulle skötas på andra sätt men så är det alltid. Alla har olika åsikter.

Satte du in en dolk i hans rygg, är det det du menar?

– Nej, det tycker jag inte. Tommy ville att jag skulle ta hand om det yttre så att han kunde sköta sitt jobb utan påverkan från andra människor.

Vad innebär det?

– Vi hade en vd i Kjell Kruse som var väldigt duktig med ekonomi. Han hade en tanke, Tommy hade sin idé över hur han vill forma saker och spendera pengar. Jag hade min tanke som handlade om långsiktighet och lugn och ro. Det som gick fel då var kommunikationen. Jag satt inte på plats i Sverige, det var synd, för hade jag varit det, då hade vi kunnat ha fler möten face to face. 

Hyllar Salo: ”Gjorde det otroligt bra”

Hedberg uttrycker en ledsamhet över att han inte längre har någon kontakt med sin tidigare landslagskompis. 

I podden utvecklar han också sina tankar över problematiken i Leksands IF och den beundran han känner för Salos arbete.

– Han gjorde det otroligt bra under sina fyra år som sportchef. Tommy hade en fingertoppskänsla med värvningar, som Hersley och Alsenfelt, och han tog upp Leksand till eliten. Han lyckas oftast oavsett var han är och det är synd att det slutade som det gjorde i Leksand.