Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränarprofilerna sågas: "Jävligt trötta människor"

Peter Hermodsson, sportchef Mora.Foto: TOMAS PETTERSSON
Mattias Karlin.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jeremy Colliton.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mora tog sig tillbaka till SHL efter kval mot Leksand.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

MORA. 32-årige Jeremy Colliton förra säsongen. 

38-årige Mattias Karlin denna säsong.

Mora IK fortsätter att satsa på yngre tränare. Eller snarare: Undviker de mer välkända profilerna.

– Jag har intervjuat många av de där etablerade namnen. Det var jävligt trötta människor, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.    

Den 1 april tog vårens mest spektakulära drama i svensk hockey slut. Mot alla odds var Mora IK tillbaka i SHL efter att ha slagit ut Leksand.

I centrum för hyllningarna stod den kanadensiske tränaren Jeremy Colliton. 32-åringen var helt oprövad i tränarrollen innan han fick chansen i Mora - men det hela slutade alltså med total succé.

Mora ville förstås behålla Colliton.

Så blev det inte.

Valde AHL

Colliton flyttade hem till Nordamerika och är i vinter huvudcoach i AHL för Chicago Blackhawks farmarlag Rockford IceHogs.

– Det är klart det var jobbigt att tappa Jeremy. Vi hade jobbat sida vid sida i nästan fyra år. En fantastisk tränare och person, säger Peter Hermodsson.

Moras klubbdirektör, som tidigare även var sportchef, fortsätter:   

– Det är bara orättvist att jämföra honom med andra.

Det lär dock Collitons ersättare Mattias Karlin knappast kunna undvika. Och faktum är att det finns klara likheter mellan dem: 

Båda tvingades avsluta framgångsrika spelarkarriärer i förtid efter skador, båda startade tränarkarriärerna innan de fyllt 30 - och båda gjorde sensationell succé med sina lag (Mora, Västervik) i allsvenskan förra vintern.

– Till stora delar har vi nog också ungefär samma filosofi hur hockey ska spelas, säger Mattias Karlin, 38.

Oskrivet kort

På SHL-nivå är Karlin ett totalt oskrivet kort som tränare. Men det är inget som bekymrar Moras ledning.

Snarare tvärtom. Moras klubbdirektör Peter Hermodsson är i stället kritisk mot rundgången av samma tränare i svensk elithockey. 

Varför tror du det är så?

– Man är nog kanske är lite rädd, man vill skapa någon slags trygghet genom att gå på välbekanta personer. Men jag har intervjuat många av de här etablerade namnen, säger Hermodsson.

Och?

– Jag blev inte imponerad. Snarare förvånad.

Varför det?

– Jag använde mig av samma upplägg som i näringslivet. Körde på rätt tufft med frågor. Som: Hur vill du bygga ditt lag? Vad vill du ha för kultur? Vad står du för sorts ledarskap? Hur ska vi träna? Hur ska vi uppfattas?

Hur var svaren?

– Det var få. Däremot mycket mummel. De verkar helst vilja helst spela golf på sommaren och ha det bra - medan några andra gör jobbet åt dem.

Hermodsson skakar på huvudet.

– Det var jävligt trötta människor, tycker jag. Bilden av de här tränarna verkar mest vara något som byggts upp i medierna.

I stället satsar nu Mora på en förhållandevis ung och oprövad tränare igen. Och, enligt Hermodsson, en tränare med modern syn på sin roll. 

– Det krävs ett helt annat ledarskap i dag än förr. Du måste få spelarna att respektera dig och ställa upp på dina idéer. Du måste se alla individer. 

– Du måste helt enkelt anamma det nya samhället.