Peter Hermodsson, sportchef Mora. Foto: TOMAS PETTERSSONPeter Hermodsson, sportchef Mora. Foto: TOMAS PETTERSSON
Peter Hermodsson, sportchef Mora. Foto: TOMAS PETTERSSON
Mattias Karlin. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNMattias Karlin. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mattias Karlin. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jeremy Colliton. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅNJeremy Colliton. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jeremy Colliton. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mora tog sig tillbaka till SHL efter kval mot Leksand. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅNMora tog sig tillbaka till SHL efter kval mot Leksand. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mora tog sig tillbaka till SHL efter kval mot Leksand. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Tränarprofilerna sågas: "Jävligt trötta människor"

Publicerad

MORA. 32-årige Jeremy Colliton förra säsongen. 

38-årige Mattias Karlin denna säsong.

Mora IK fortsätter att satsa på yngre tränare. Eller snarare: Undviker de mer välkända profilerna.

– Jag har intervjuat många av de där etablerade namnen. Det var jävligt trötta människor, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.    

Den 1 april tog vårens mest spektakulära drama i svensk hockey slut. Mot alla odds var Mora IK tillbaka i SHL efter att ha slagit ut Leksand.

I centrum för hyllningarna stod den kanadensiske tränaren Jeremy Colliton. 32-åringen var helt oprövad i tränarrollen innan han fick chansen i Mora - men det hela slutade alltså med total succé.

Mora ville förstås behålla Colliton.

Så blev det inte.

Valde AHL

Colliton flyttade hem till Nordamerika och är i vinter huvudcoach i AHL för Chicago Blackhawks farmarlag Rockford IceHogs.

– Det är klart det var jobbigt att tappa Jeremy. Vi hade jobbat sida vid sida i nästan fyra år. En fantastisk tränare och person, säger Peter Hermodsson.

Moras klubbdirektör, som tidigare även var sportchef, fortsätter:   

– Det är bara orättvist att jämföra honom med andra.

Det lär dock Collitons ersättare Mattias Karlin knappast kunna undvika. Och faktum är att det finns klara likheter mellan dem: 

Båda tvingades avsluta framgångsrika spelarkarriärer i förtid efter skador, båda startade tränarkarriärerna innan de fyllt 30 - och båda gjorde sensationell succé med sina lag (Mora, Västervik) i allsvenskan förra vintern.

– Till stora delar har vi nog också ungefär samma filosofi hur hockey ska spelas, säger Mattias Karlin, 38.

Oskrivet kort

På SHL-nivå är Karlin ett totalt oskrivet kort som tränare. Men det är inget som bekymrar Moras ledning.

Snarare tvärtom. Moras klubbdirektör Peter Hermodsson är i stället kritisk mot rundgången av samma tränare i svensk elithockey. 

Varför tror du det är så?

– Man är nog kanske är lite rädd, man vill skapa någon slags trygghet genom att gå på välbekanta personer. Men jag har intervjuat många av de här etablerade namnen, säger Hermodsson.

Och?

– Jag blev inte imponerad. Snarare förvånad.

Varför det?

– Jag använde mig av samma upplägg som i näringslivet. Körde på rätt tufft med frågor. Som: Hur vill du bygga ditt lag? Vad vill du ha för kultur? Vad står du för sorts ledarskap? Hur ska vi träna? Hur ska vi uppfattas?

Hur var svaren?

– Det var få. Däremot mycket mummel. De verkar helst vilja helst spela golf på sommaren och ha det bra - medan några andra gör jobbet åt dem.

Hermodsson skakar på huvudet.

– Det var jävligt trötta människor, tycker jag. Bilden av de här tränarna verkar mest vara något som byggts upp i medierna.

I stället satsar nu Mora på en förhållandevis ung och oprövad tränare igen. Och, enligt Hermodsson, en tränare med modern syn på sin roll. 

– Det krävs ett helt annat ledarskap i dag än förr. Du måste få spelarna att respektera dig och ställa upp på dina idéer. Du måste se alla individer. 

– Du måste helt enkelt anamma det nya samhället.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag