Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tollefsens straff: Han stängs av fem matcher

Foto: Anna-Lena Bergqvist

Färjestads Ole-Kristan Tollefsen stängs av fem matcher efter dödshotet mot linjemannen i lördagens match mot Brynäs – varav två omvandlas till böter på 50 000 kronor.

Färjestad bekräftar avstängningen på sin hemsida.

– Jag har inte läst domen för jag har inte haft tillgång till min mail men jag vet att han fått fem matcher, tre plus två, och det är bara att följa. Disciplinnämnden har sagt sitt och "Tolle" har fått sitt besked, säger Färjestads sportchef Leif Carlsson till SportExpressen.se.

Det var i slutet av andra perioden i Färjestads förlust mot Brynäs i lördags som det brast för norrmannen. Efter ett bråk skrek Tollefsen så mycket åt linjedomaren Tobias Nordlander att han fick matchstraff.

Enligt Tollefsen var matchstraffet ett misstag.

– Han tog ett nackgrepp på mig och jag kunde inte andas, så jag "freakar" ut lite. Då frågar jag egentligen bara rakt ut, det känns som att jag ska dö när du gör så, vill du att jag ska göra samma sak på dig, så det känns som att du ska dö? Då tar han det som ett dödshot. Det förstår jag nu efteråt, sa Tollefsen till SportExpressen.se efter matchen.

Ångerfull efter matchen

Disciplinämnden skriver enligt Färjetads hemsida att de inte finner någon anledning att ifrågasätta domarens uppgifter i anmälan – och menar att uttalandet ska ses som ett hot och därför är oacceptabelt.

- Tollefsens matchstraff är inte så mycket att snacka om. Säger man det han säger till linjemannen då är det matchstraff, förklarade huvuddomaren Mikael Nord.

Efter matchen var Tollefsen ångerfull, och önskade att han sagt något annorlunda till domaren.

Carlsson: "Det är ord mot ord"

Färjestads sportchef Leif Carlsson hoppas att Dicsiplinnämnden har tagit del av bägge sidors berättelse. Han menar att Ole-Kristian Tollefsen inte upplever situationen på samma sätt som domarna.

Hur ser ni som förening på att en spelare straffas för att han skulle ha dödshotat en domare?
– Det är ju vad domaren skriver. Det är ju lite annorlunda vad Tollefsen har skrivit. Det är väl inte riktigt så han har upplevt det hela. Det är bara två personer och det är ord mot ord där ute på isen. Det är bra de två som har hört vad som sagts. Och den den versionen har inte "Tolle" av den händelsen. Vi misstror inte "Tolle" att han skulle ljuga för oss, absolut inte.

– Det är två versioner helt enkelt. Sedan finns det ingen som backar upp att man åker runt och dödshotar folk, men det har inte Tolle gjort. Det hör inte hemma på en hockeyplan. Att hota funktionärer eller domare som de orden som finns med i skrivelsen - det hör inte hemma vare sig på gatan eller på isen, fortsätter han.

Men ni har ingen anledning at misstro Ole-Kristian?
– Nej, det har vi inte.