Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tobias betyder allt här i Leksand”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

5 april 2019. Leksand spelar borta mot Mora med chansen att avancera till SHL.

Tobias Forsberg fyller 31 år.

Lägg datumet på minnet. Det kan bli ett historiskt sådant i Leksands historia. 

– Det vore en fin present till honom att vinna och ge honom det. Det förtjänar han mer än någon annan, säger Leksandsforwarden Marcus Karlberg. 

Efter tre vinster på fyra matcher håller Leksand en biljett till kommande säsong av SHL i sina egna händer. Ärkerivalen och Siljan”kompisen” Mora IK måste segra i tre raka kamper för att rycka biljetten ur Leksands händer. 

I kväll möts lagen i matchseriens första måstematch när pucken släpps 19:30 i Jalas Arena, Mora. Säsongens viktigaste match för två lag som sedan två år tillbaka skapat en tradition av att mötas den här tiden på året.

Men en biljett upp till SHL och miljoner i extraintäkter, eller degradering till Hockeyallsvenskan och en tajtare ekonomisk verklighet kommer ändå i närheten av den match som utspelas i Uppsala. 

Säsongens viktigaste match i alla kategorier inom svensk ishockey - den Tobias Forsberg går med sig själv varje dag för att kunna återvända till en vanlig vardag. 

Sedan den otäcka skadan i mellandagarna har Tobias Forsberg vårdats på ett sjukhus i Uppsala, och när han i dag fyller 31 år så vill hela Leksand ge honom den finaste av presenter - ett avancemang till SHL.

– Vi alla i laget fick veta nyss att han fyller 31 nu... Ända sedan slutet av december har vi ju spelat för honom men nu blir det lite extra, det vore en fin present till honom att vinna och ge honom det. Det förtjänar han mer än någon annan.

Hur mycket tänker man på honom nu när ni ändå är inne i en ”kvalbubbla”?

– Man tänker på honom hela tiden, det är ju vår kompis. Man är ju alltid orolig, och så.

”Han betyder allt här i Leksand”

Vidare fortsätter Marcus Karlberg med att berätta om att Leksand vid avancemang kommer att tillägna honom det helt och hållet. Laget har sedan skadan gått ihop som grupp och bestämt sig för att kriga för honom som han alltid krigat för dem på isen.

Inför kvalet fick laget dessutom en hälsning från Tobbe, som Karlberg berättar betydde hur mycket som helst för alla i truppen.

– Det var jättekul att få höra från honom, vi hade inte fått höra så mycket från honom innan så det var verkligen skönt att få höra att han mådde helt okej och höll tummarna.

Ni spelar med specialdesignade Tobbe-tshirts under utrustningen, han finns alltid med er?

– Ja precis. Det känns skönt att vi kunde hitta på en sådan grej och hedra honom också och visa hur mycket han betyder för oss. Han betyder allt här i Leksand.

Har ni planerat att åka och hälsa på honom efter säsongen?

– Vi har inte gjort det än, men det är inte alls omöjligt att vi åker dit och hälsar på honom. Det vore jättekul att träffa han, för ingen har ju fått göra det efter det hände men jag vet att alla längtar efter honom så himla mycket.

”Vore fantastiskt poetiskt om vi kunde fixa det”

Niklas Niva Sjökvist är ordförande i Leksands Superstars, och åker i kväll till Mora för att stötta laget på plats. Även han hoppas laget vinner i kväll, och ger Forsberg den bästa presenten han kan tänka sig.

Har ni planerat något för hans födelsedag?

– Vinna matchen. Vi har ju sjungit för honom ända sedan det hände, och nu ska vi upp för Tobbe Forsberg. Det vore fantastiskt poetiskt om vi kunde fixa det på hans födelsedag. 

Det känns som att alla spelare har börjat kriga på isen precis på samma sätt som Tobbe gjort sig känd för att göra?

– Det är ett fint sätta att säga det, jag hörde det var någon kommentator på tv som sa att ”Leksand verkade oslagbara för att de spelade för Tobias Forsberg” och lite så är det ju. Spelarna åker ju runt med 19 på tröjorna, och banderollen hänger ju alltid i arenan. Det har blivit en otroligt sammansvetsande faktor, sen är det ju sorgligt men det har ju tajtat ihop alla på isen och läktaren. 

Om ni skulle gå upp, hur mycket kommer man att komma ihåg den här säsongen för det som hände Tobbe?

– Det är ju inget man glömmer. Det är ju något som etsat sig fast i våra hjärnor och hjärtan förevigt.