Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timrå sparkar tränaren Fredrik Andersson

Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Några dagar kvar till ångestkvalet mot Djurgården.

Då väljer Timrå att sparka sin tränare Fredrik Andersson. 

– Vi måste tydliggöra ledarskapet i en utmanande tid, säger sportchefen Kent Norberg.

– Det har varit en otrolig omställning med det delade ledarskapet, det har inget fungerat speciellt bra, säger Andersson om samarbetssvårigheterna med ”Ante” Karlsson.

Timrå meddelade nyheten på sin hemsida under måndagsförmiddagen. Fredrik Andersson lämnar sitt uppdrag omedelbart vilket betyder att ”Ante” Karlsson och Andreas Molinder leder laget mot Djurgården. 

Dessutom kliver den skadade spelaren Didrik Strömberg in som en resurs i ledarstaben och Robert Andersson, vd för Vertikal utveckling, kommer finnas till hands som mental coach under hela kvalet.

Företaget Vertikal utveckling har samarbetat med Timrå sedan oktober 2021, och nu involveras alltså deras vd än mer i den sportsliga verksamheten. 

– Vi i styrelsen har tagit det här beslutet tillsammans med Kent (Norberg) och Jonas (Torines). Vi kände att det behövdes en förändring och att vi behöver agera för att göra allt vi kan inför ett kval. Vi har en stor tilltro till förmågan i spelartruppen och tror att vi kommer klara av det här bara vi kan få dem att spela till sin fulla potential, säger Lars Backlund, styrelseordförande.

Skrev på ett tvåårskontrakt ifjol

Fredrik Andersson, som utsågs till årets coach i svensk ishockey ifjol, skrev förra våren på ett tvåårsavtal med Timrå IK. Föreningen har på sin hemsida berättat att man återkommer med hur det sista kontraktsåret ska lösas.

Just den delen ska också ha varit avgörande för Anderssons framtid i klubben, åtminstone enligt huvudpersonen själv. 

När SportExpressen når 54-åringen under måndagen förklarar han att kontraktslängden är anledningen till varför han tvingas bort från Timrå.

– Det handlar om det ekonomiska. Jag har kortare kontrakt än ”Ante” och därför väljer man att behålla honom.

Hur ser du på den förklaringen, att det grundar sig i det ekonomiska?

– Det känns inte alls roligt. Jag hade hellre velat höra att det handlade om andra saker än det ekonomiska. Vi håller på med sport och jag försöker alltid göra mitt bästa för klubben och hade det handlat om delar i ledarskapet, då hade jag kunnat ta åt mig av det och kanske fått chansen att ändra på saker. Är det på ekonomiska grunder, då kan inte jag göra så mycket åt det. Men jag går ändå med högt huvud ur det här.

Erkänner samarbetssvårigheter

Andersson är sedan ärlig med att det funnits meningsskiljaktigheter i ledarstaben. Inte mellan honom och sportchefen Kent ”Nubben” Norberg, men att det inte fungerat särskilt väl i det delade ledarskapet med ”Ante” Karlsson. 

Timrå valde inför denna säsong att uppgradera Karlsson till huvudtränare, bredvid Andersson, som hade det huvudsakliga ansvaret själv under åren 2017-2021.

– Det är inga hard feelings mot ”Nubben”. Vi har samarbetat på ett bra sätt, men det har inte flutit på lika bra som tidigare år nu när vi har haft delat ledarskap.

Hur tycker du att samarbetet i ledarstaben fungerat?

– Det har inte varit smärtfritt under säsongen. Det har varit en otrolig omställning med det delade ledarskapet, det har inget fungerat speciellt bra. Vi har haft olika syn på saker och ting, och det blir ett helt annat ledarskap när man delar upp det. Det har inte fungerat för mig och det här är frukten av det tyvärr.

Att man valde det upplägget ifjol efter avancemanget till SHL, varför gjorde man det?

– Den bollen får du ta med ”Nubben” eller styrelsen.

Andersson kommer nu få följa Timrå, det lag han tagit upp till SHL två gånger, från sidan. 

– Det tuffaste har varit känslan att få lämna ett lag som man jobbat så nära med under hela året, sedan är jag självklart besviken över beskedet. Det är en tuff dag i dag. Men jag är samtidigt stolt över det vi gjort i Timrå, att jag fått vara med och ta upp klubben till SHL vid två tillfällen, avslutar Andersson. 

TV: Prisas som årets coach – efter succésäsongen