Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tänkte: Rör jag på nacken så dör jag”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

När Johan Fransson, 36, vaknade upp efter motorcykelolyckan hade han ingen känsel i armar eller ben.

Nu har han full rörlighet.

I en intervju med DT berättar han för första gången om händelsen som kan ha kostat honom hockeykarriären.

– Jag var så orolig i början. Du vet man har sett på film där folk brutit nacken, och jag tänkte att om jag skulle röra på den skulle jag dö, säger han.

I slutet av juli var den välmeriterade Leksandsbacken, med bland annat ett VM-guld i prisskåpet, med om en allvarlig motorcykelolycka.

Därefter följde flera veckor på sjukhus, först i Uppsala, sen i Falun.

– Jag kan bekräfta att han skadat sig i en olycka i samband med en fritidsaktivitet och han har behövt specialistvård sen dess, sa Franssons agent Joakim Persson till SportExpressen då.

Nu berättar 36-åringen själv, för första gången, om den traumatiska händelsen.

– Jag pratar inte gärna om det som hände, för det gör fortfarande så ont att tänka på. Men så mycket kan jag säga att det inte är bra att landa på nacken, säger Fransson till Dalarnas Tidningar och fortsätter:

– När det hände var jag helt säker på att jag brutit nacken. Jag har ingen uppfattning om hur länge det tog innan jag fick tillbaka känseln, men när jag vaknade upp efteråt kände jag varken av benen eller armarna.

Fransson: ”Sket fullständigt i hockeyn”

När läkarna meddelade att nacken inte var bruten uppstod en enorm lättnad. Samtidigt: När känseln väl kom tillbaka gjorde det oerhört ont och Johan Fransson säger att de första veckorna präglades av ”fruktansvärda smärtor”.

I början kunde han inte ta på sig en tröja utan att det ” kändes som att gå genom eld”.

Nu är han hemma i huset i Dalarna. Stödkragen kring nacken är på dygnet runt, med undantag för när han duschar.

Läkarna tror att han kan komma att bli fullt återställd och han sticker inte under stol med att han drömmer om att återvända till hockeyrinken. 

Men någon prognos för när en comeback skulle kunna bli aktuell finns inte. Allt fokus handlar om att ta sig tillbaka till det vardagliga livet.

– I början sket jag fullständigt i hockeyn, för ska jag hitta tillbaka till en bra tillvaro i vardagen måste jag lägga all energi på min rehab. Men nog drömmer jag om att ta mig tillbaka till isen, jag skulle ljuga om jag sa annat, säger Johan Fransson.