Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangens succé: Sätter nytt rekord

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

VÄXJÖ/STOCKHOLM. SHL-rekordet är slaget.

Nils Lundkvist, 19, gjorde sin 25:e poäng för säsongen borta mot Växjö Lakers.

Så många har ingen juniorback gjort tidigare.

– Man får vara lite stolt över sig själv, säger huvudpersonen efter matchen.

Luleå fick en drömstart borta mot Växjö och ledde med 2-0 efter sju minuters spel.

– Det är första tio som förstör allting. Det är för dåligt, vi behöver ta en timeout efter tio minuter mot serieledarna. Det ska man inte behöva göra, vi borde vara mer på tå från början, säger Växjös Fredrik Karlström.

Det andra målet gjordes av Noel Gunler, där 19-årige backlöftet Nils Lundkvist noterades för en assist. En historisk sådan, skulle det visa sig.

– Det känns förstås coolt, häftigt. Inte något jag hade kunnat tro när säsongen startade. Det är inte så ofta man har chansen att kanske få vara med i någon rekordbok att man har gjort något ingen annan har gjort genom tiderna. Självklart superroligt, det är många fantastiska unga backar som har varit i den här ligan, säger han efter matchen.

Det var nämligen Lundkvists 25:e poäng för säsongen, vilket innebär att han numera kan titulera sig SHL:s främste poängplockare bland juniorbackar någonsin. I och med assisten petade han ner Växjös Tim Erixon (då i Skellefteå) som 2010/2011 gjorde 24 poäng i SHL.

– Man får vara lite stolt över sig själv och vara tacksam över all hjälp man har fått och kanske trillat in något enkelt poäng här och var. Jag har fått mycket förtroende, spelat med grymt bra spelare. 

Målskytten: ”Jag tycker egentligen det är 50/50”

Den tredje perioden inleddes med ytterligare ett mål från norrbottningarna, när Jesper Sellgren ostört fick prickskjuta in 3-0 förbi Viktor Andrén i hemmamålet. Tio sekunder senare fick Växjö chans till snabb revansch då man tilldömdes en straff.

Fredrik Karlström, som gjort mål på straff både mot Oskarshamn och Linköping, var säkerheten själv och satte 1-3. 

– Det är kanske inte så många som har koll på att jag kan slå straffar. Jag var ganska bra i J20 och så har man inte riktigt fått chansen i SHL men nu fick jag det och det var skönt att sätta den, sa han efter matchen mot Oskarshamn.

Ja, nu är han tre av tre.

– Nej, man har väl bevisat sig lite. Det känns bra, men det är tråkigt att det inte blir något mer för den. Det skulle vara kul att göra mål fem mot fem också, men man får nöja sig. Tråkigt med inte med tre poäng.

Samme Karlström trodde sen att han även gjort 2-3, men målet dömdes bort efter videogranskning.

Anledningen? Spelare i målgården.

– Jag tycker egentligen att det är 50/50, det känns som att i en annan situation kan de lika väl döma mål där. Jag tycker väl att jag inte vet vart Gynge ska ta vägen, deras back är ju på honom lika mycket som att han är och stör där, men det är som det är.

Andrén lämnade sen kassen och hemmalaget spelade de sista minuterna i numerärt överläge. Men serieledaren Luleå höll undan och vann matchen med 3-1.

 

 

 

Poängrekord i SHL (juniorbackar)

1. Nils Lundkvist, Luleå, 25 poäng (19/20)

2. Tim Erixon, Skellefteå, 24 poäng (10/11)

3. Victor Hedman, Modo, 21 poäng (08/09)

4. Gustav Forsling, Linköping, 21 poäng (15/16)

5. Tomas Jonsson, Modo, 20 poäng (78/79)

 

 

https://twitter.com/LuleaHockey/status/1232369694520332288