Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska profilernas roll bakom succén

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: GRIPAS YURI/ABACA / GRIPAS YURI/ABACA STELLA PICTURES
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN

GÄVLE. Han är ligans mål- och poängkung efter två spelade matcher. 

Ty Rattie har minst sagt prickat formen inledningsvis – och två Sundsvallsbor har bidragit till det.

– Jag är glad över att jag får kalla dem mina vänner, säger han om Alexander Steen och Anton Lander. 

Timrå fick jubla under torsdagskvällen efter att laget besegrat Brynäs med 2-4 i Gävle. 

Därmed tog klubben sin första trepoängare efter återkomsten till SHL. 

– En lagseger verkligen. Vi höll oss till matchplanen och det var väl egentligen bara i tredje perioden som vi hamnade i trubbel i och med fem mot tre-läget. Annars var det en väl genomförd match, tycker Ty Rattie. 

Timrås kanadensare, som värvades i somras, hittade nätet mot Brynäs efter att Joey LaLeggia serverat honom en dröm-assist som skar genom tre zoner. 

– En helt otrolig passning. Han ser den trots att det är tre-fyra spelare emellan. Det är typiskt LaLeggia, han ser sådana passningar hela tiden. Jag är bara glad att jag får vara där och ta emot dem. 

Du som känner honom bättre, hur bra är han?

– Han är riktigt, riktigt bra. Jag har spelat med honom förut och han är ännu bättre nu. Det är en kille som bidrar på så många sätt och han är väldigt rolig att ha i laget också. 

Är etta i poängligan

Säsongen är ännu i sin linda och lagen har bara spelat två matcher av grundserien, men SHL ska ju ha sin poängkung och i dagsläget är det Ty Rattie som sitter högst upp på tronen. 

28-åringen har producerat tre mål och en assist hittills. 

– Än så länge har det gått bra. Klart att vi hade velat spela bättre mot Oskarshamn, men jag hoppas att vi kan fortsätta som vi gjorde mot Brynäs.

Och du leder mål- och poängligan, vad tänker du om det?

– Hehe, det har bara gått några matcher men det är alltid kul att ligga högt upp i den tabellen. Jag har spelat med bra spelare och det har stämt bra hittills.  

Apropå spelarna Rattie delar omklädningsrum med: Han känner starkt att Timrå har ett tillräckligt bra lag för att hota om en play in-plats. 

– Det är ett väldigt bra lag. Jag tror att vi kommer överraska många klubbar i serien. Vi är en tajt grupp och jag tror verkligen att vi kommer ha en rolig vinter. 

Hyllar Steen och Lander 

Rattie och hans fru har bara varit bosatt i Sverige under några veckor, men de ångrar inte valet att flytta till Sundsvall och Timrå. 

Hittills stormtrivs de.

De har fått god hjälp av två starka hockeyprofiler i bygden: Alexander Steen och Anton Lander. 

Två tidigare lagkamrater till Rattie, som uttrycker sin tacksamhet till svenskarna. 

– Det har varit grymt bra. Jag och frun trivs, det är en fin stad med mycket bra restauranger och klubben har bra supportrar. Föreningen har behandlat oss väl och jag är glad att jag valde Timrå. 

Vad visste du om Sundsvall som stad och Timrå som klubb innan?

– Inte speciellt mycket. Jag känner Anton Lander och Alexander Steen, som bor i stan. De har hjälpt mig mycket och pratat gott om Sundsvall. Det hjälper alltid att känna några killar när du kommer till ett nytt lag, det gör övergången lite lättare. 

Vad har Steen och Lander hjälpt dig med?

– Jag spelade med Alex några år i St.Louis och det är en otroligt bra kille. Han hjälper mig med allt möjligt och är en god vän. Samma sak med Anton, jag spelade med honom i Ryssland och han betydde jättemycket där. De är två av de bästa lagkamrater jag någonsin haft och jag är glad över att jag får kalla dem mina vänner. 

Har de gett några bra tips på restauranger och vad ni kan hitta på i Sundsvall då?

– Ja, de har hjälpt till med allt egentligen. De är båda ett samtal bort bara och de svarar på alla frågor jag har. Vi kommer väldigt bra överens med deras familjer också. Jag, Alex och Anton har alltid haft en bra kemi mellan varandra. De har hjälpt både mig och min fru mycket.