Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Svensk ishockeys svar på Alexander Ovetjkin”

Alexander Holtz kan spela i SHL nästa säsong... Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
...liksom Lucas Raymond... Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
...samma sak gäller för Tobias Björnfot Foto: JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN

Sverige har vunnit historiskt VM-guld i U18-VM.

Det efter en övertidsrysare i Örnsköldsvik. 

Bland många svenska guldhjältar har SportExpressen nu tagit ut fem spelare som redan till hösten kan sätta stort avtryck i SHL.

Alexander Holtz, 2002

Tillhör: Djurgården IF

Matcher och poäng i SHL: 3m, 0p.

En av Sveriges absolut största och mest upphaussade talanger som redan fått debutera i SHL men som nästa säsong borde få en plats i ett Djurgården som står inför en massflykt efter årets säsong. Jag ser det som en självklarhet att han får chansen i SHL när säsongen startar i höst och givetvis måste han då prestera för att få fortsatt förtroende, men med all den skicklighet han besitter så känns chansen stor att han bosätter sig i laguppställningen. Ser ytorna i offensiv zon och luckorna bakom målvakterna som få andra, och känns unik i sitt sätt att alltid vilja göra mål. Svensk ishockeys Alexander Ovetjkin? Ja, det finns mycket likheter där.

Zion Nybeck, 2002

Tillhör: HV71

Matcher och poäng i SHL: 0m, 0p.

Känns som en blivande publikfavorit i Jönköping. Har många likheter med Mattias Tedenby, inte bara i längden utan även i spelstilen. Den låga tyngdpunkten, snabba riktningsförändringarna och X-faktorn i offensiv zon. Småkronornas kanske största utropstecken under det här världsmästerskapet. Nybeck är en spelare som man kan betala entrépengen för att se. I ett NHL som blivit betydligt ”snällare” finns det öppnare platser för små spelare som Nybeck, och de 100-tals scouterna på läktarna i Örnsköldsvik dreglade nog när de såg Nybeck i mästerskapet.

Lucas Raymond, 2002

Tillhör: Frölunda HC

Matcher och poäng i SHL: 10m, 2p.

Det är en skev jämförelse, jag vet. Men Lucas Raymond är Frölundas nya Rasmus Dahlin, med undantaget att de inte spelar på samma position. Men Raymond går en fullständigt lysande framtid till mötes och har exakt allt i sitt spel som en framtida NHL-stjärna behöver ha i paketet. Det är faktiskt inte helt omöjligt att han går som etta, och det går faktiskt dra det så långt att det går säga att det vore en skräll om han inte går topp-tre i draften 2020. Målen i guldmatchen i kväll var såna där mål som vi om 20 år kommer titta tillbaka på som startskottet på Raymonds då långa NHL-karriär. Hattrick i en avgörande final? Herregud.

Tobias Björnfot, 2001

Tillhör: Djurgårdens IF

Matcher och poäng i SHL: 7m, 0p.

Djurgården har just nu bara fyra backar på kontrakt över nästa säsong, och även om någon ur befintlig trupp får förlängt så finns det såväl uppgifter som motivering som pekar på att Björnfot kommer ta plats som en av åtta backar i nästa säsongs trupp. Är en tacksam spelare att ha i sitt lag då han kan spelas i samtliga lägen och samtliga zoner med den äran. Skicklig såväl defensivt som offensivt, och har i det just avslutade mästerskapet även visat stora ledaregenskaper och stor mognad i sitt spel. Superintressant back som kan bli en jackpot i SHL nästa säsong.

Karl Henriksson, 2001

Tillhör: Frölunda HC

Matcher och poäng i SHL: 2m, 0p.

Frölunda har ett väldigt starkt centerstall och kommer så även ha nästa säsong vilket kan tala emot Henriksson - men motiveringen att ge honom chansen nästa säsong att i alla fall försöka slå sig in finns såväl i poängproduktionen från J20-SuperElit i vinter, samt den otroligt starka insatsen i VM där han varit en av mästerskapets bästa centrar. I en kedja med storstjärnorna Holtz och Raymond har han tagit stort ansvar och legat bakom allt i offensiv väg. 

Fotnot: Victor Söderström är redan etablerad i SHL och ingår därför inte bland dessa fem namn.