Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk ishockey överens – vill införa covidbevis

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

En idrottsnation drömmer om fullsatta läktare igen. 

Ett steg mot en sådan verklighet borde vara att införa covidbevis, tycker svensk ishockey. 

Nu uppmanas regeringen att överväga möjligheten.

”Sverige måste börja öppnas upp och lära oss att leva parallellt med pandemin”, skriver man i ett pressmeddelande.

Med nuvarande restriktioner kommer svenska ishockeyhallar vara långt ifrån fulla när höstens seriepremiärer tar vid. En sittplatssektion får exempelvis innehålla 300 åskådare, där sällskapen får bestå av max åtta personer, i dagsläget.

Svensk ishockey har en förhoppning att Sverige, likt många andra länder, i framtiden ska införa ett så kallat covidbevis. Det skulle i sådana fall kunna möjliggöra fler åskådare på stora publikevenemang, menar förbundet och ligorna. 

”Även om frågan om covidbevis är komplex måste en sådan möjlighet vägas mot att behålla ett i stora delar fortsatt nedstängt samhälle. Att fortsatt begränsa våra möjligheter att ha mycket mer publik på ishockey eller en konsert har också ett pris. Ett pris som vi menar kommer att vara kostsamt både för oss som idrott och för samhället i stort. Vi måste kunna hitta vägar framåt.”, lyder några rader ur pressmeddelandet. 

”Behöver klara ekonomi och personal på sikt”

Klubbarna ser tydliga synergieffekter när deras representationslag får större intäktskällor, då detta sipprar ned till övriga delar av verksamheten. 

Om nuvarande restriktioner ligger kvar är risken stor att ekonomin stramas åt ytterligare. 

”Vi vill ha möjligheter att genom mer publik få förutsättningar att klara ekonomi och personal även på längre sikt. Om vi kan öppna upp för publik inom elitishockeyn skulle också mer resurser kunna prioriteras på att återstarta den breda ishockeyn, inte minst för barn och ungdomar i hela landet.”

Det öppna brevet, som är riktat till regeringen, har skrivits under av SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och förbundets ordförande Anders Larsson.