Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret till Rönnberg: ”Ska vakta sin tunga”

IK Oskarshamns tränare Martin Filander.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Frölundas tränare Roger Rönnberg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Domarna granskar Nicklas Lasus tackling.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Nicklas Lasu och Antti Suomela.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Roger Rönnberg, 51, höll ett brandtal och vill att reglerna ändras i svensk ishockey.

Nu ger Oskarshamns tränare Martin Filander, 41, svar på tal.

– Roger brukar vara den första som säger att vi ska skydda stjärnorna, säger han till Barometern-OT.

Domarna granskar Nicklas Lasus tackling.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det stora samtalsämnet efter Frölundas 6–3-seger mot IK Oskarshamn var Nicklas Lasus tackling på IKO-forwarden Antti Suomela.

Diskussionen tog fart efter matchen när Frölundas tränare Roger Rönnberg tog till orda.

– Det är det här jag inte gillar med svensk ishockey i dag. När en spelare ligger kvar på isen så sätter man upp en femma på tavlan. Hade han varit skadad så hade han definitivt inte, med vårt hjärnskakningsprotokoll som också Oskarshamn följer, spelat i nästa byte, sa Rönnberg bland annat.

Frölundas tränare Roger Rönnberg.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Filanders svar till Rönnberg

Antti Suomela låg kvar på isen direkt efter tacklingen, men kunde spela redan i nästa byte och passade då fram till Oskarshamns 3–3-mål.

– Här har jag ett regelförslag som jag har drivit ett tag: Ligger man kvar – då spelar man inte något mer i den matchen. För det där är ett sätt att spela ut domarna på som jag inte tycker om. Att det ska bli utvisning så fort en spelare ligger kvar... då dömer man bara på konsekvens och ingenting på handling, fortsatte Rönnberg.

Oskarshamns tränare Martin Filander menade att en spelare kan bli tacklad i huvudet utan att bli allvarligt skadad och såg inte ut att hålla med Frölundatränaren i hans resonemang.

– Nej, och det gör jag inte heller. Roger brukar vara den första som säger att vi ska skydda stjärnorna. Nu är tacklingen anmäld, och som tränare ska man vakta sin tunga för vad man säger om ”players safety”, säger IKO-tränaren till Barometern-OT dagen efter matchen.

Martin Filander i torsdagens match mot Frölunda.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

”Går in alldeles för hårt”

Nicklas Lasu anmäldes till disciplinnämnden som under fredagen valde att fria Frölundaspelaren.

– Så fort Ryan Lasch (Frölundas poängkung) har fått en tackling är det problem med ”players safety”. Nu skickar han (Rönnberg) sina brunkare på våra toppgubbar. Först är det ”Packe” (Patrik Karlkvist) som får en tackling på knät och sedan får Suomela en i huvudet. Ska vi värna om spelarnas säkerhet är det inte det här den bästa metoden. Framför allt inte när man har hans aktning och rykte. Då tycker jag att man definitivt ska passa sig för att validera någon form av respekt, säger Martin Filander och ger sin syn på tacklingen:

– Med tanke på att Suomela är oskyddad är det Lasus ansvar att tacklingen är schyst. Han går in alldeles för hårt och utan kontroll. Sedan blir det ingen skada, men det är fortfarande en tackling mot huvudet. De som gjorde respektlösa tacklingar har väl typ 1 600 SHL-matcher och borde veta bättre. 


Disciplinnämndens beslut om Nicklas Lasu

Nämnden finner inte att det av filmsekvensen framgår att tacklingen träffade huvudet utan snarare axel mot axel. Tacklingen bedöms inte heller som så allvarlig att den ska rendera en avstängning för charging. Anmälan lämnas därför utan bifall.

Se även: Rönnbergs skämt med kommentatorn