Svarar: ”Det kan vara tufft klimat”

Djurgården föll i jumbomötet.
Kaarel Lehiste, ordförande för Djurgården Hockey, ser allvarligt på läget i klubben.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Linus Videll.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Joakim Eriksson.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

En tung sportslig höst, byte av huvudtränare och en anmälan mot den egna klubben från den tidigare lagkaptenen Linus Videll.

I en stor intervju svarar ordförande Kaarel Lehiste på frågor om situationen, förtroendet för sportchefen Joakim Eriksson och missnöjet från supportrarna.

– Det kan så klart vara lite tuffa frågor och tufft klimat, säger han.

Djurgården hockey är i gungning. 

Tidigare i höstas fick Barry Smith sparken och Joakim Eriksson ställde sin egen plats till förfogande – men fortsatte jobba kvar.

Nu, några veckor senare, har Linus Videll anmält klubben för kränkande särbehandling och resultaten har fortsatt gått emot, enligt SportExpressens uppgifter.

Föreningen har inlett en intern utredning med hjälp av två externa konsulter. Thomas Kraft, vd för Djurgården, har bekräftat att det gäller en anmälan som har kommit in från en spelare i herrtruppen.

– Efter utredningen tittar vi internt på vilka eventuella konsekvenser och handlingar det innebär för oss som klubb, har Kraft tidigare sagt.

Utöver att det hölls ett medlemsmöte under onsdagskvällen har styrelsearbetet pågått för fullt, förklarar klubbens ordförande Kaarel Lehiste.

Hur tycker du att Djurgården mår som klubb efter den här hösten?

– Vi har givetvis en sportslig prestation som vi inte är nöjda med. Den måste bli bättre omgående och vi jobbar med det på flera plan. Vi har gjort en del åtgärder och det jobbas med spelarna, spelet och tränarna. Vi har ett antal punkter i spelet som vi vill ska bli bättre och jag tror att det kan göra susen. Det är vad vi jobbar på. Vi ska få upp prestationen för att vinna fler matcher än vi förlorar, säger Lehiste.

Planerna för att förändra

Hur kan styrelsen från sin position påverka prestationerna?

– Vi är ganska tajta med ledning, styrelse och så vidare. Vi håller ihop men självklart kan jag inte göra mycket mer än att stötta, komma med goda råd och försöka hjälpa till. Framförallt kan styrelsen försöka tillsätta de resurser som behövs för att vi ska komma igenom det här.

Har ni en bild av varför Djurgårdens situation blivit som den blivit?

– Det har vi. Framförallt har vi inte lyckats prestera över 60 minuter i matcherna. Vi har svackor där vi släpper in mycket mål och där vi förlorar matcherna. Även om vi har bra perioder och kanske leder så tappar vi det hela. Det är väl det vi måste komma till rätta med. Dock tycker jag att spelet med puck blivit bättre efter uppehållet, men svackorna i det defensiva spelet försöker vi åtgärda. Men vi är självklart inte nöjda med läget.

Går det att förändra saker praktiskt från ert håll i styrelsen?

– Vi pratar kontinuerligt om åtgärder och planer. Det görs också mycket som inte syns. Allt man gör är inte bara att byta tränare och spelare, det görs också mycket för att förändra spelet. Vi förenklar, förändrar, försöker få det att kugga i, man jobbar med konstellationerna på isen och så vidare. Jag är ingen hockeyexpert men jag försöker hjälpa till och bolla en del frågor.

Förtroendet för sportchefen

Om man ska vara specifik: På vilket sätt kan ni stötta sportchefen och tränarna?

– Det kan vara ett långt samtal där vi pratar kontinuerligt om vad vi bör eller inte bör göra eller vilka åtgärder som bör eller inte bör göras. Det är en materia som är rörlig över tid, en sak kan vara aktuell nu och en annan var det för tre veckor sedan. Att ta in William Eklund är en sådan sak, så att vi kunde komplettera med honom, eller hur man tätar defensiven och sådana saker. Det är sådant vi för dialoger om. Men till syvende och sist är det sportchefen, tränarna och spelarna som ska göra det.

Joakim Eriksson har tidigare under säsongen ställt sin plats till förfogande, hur ser förtroendet för honom ut i dag?

– Jocke har förtroende för att jobba vidare, absolut.

Fungerar er kommunikation och ert samarbete som ni önskar?

– Resultaten är inte vad vi önskar. Men kommunikationen mellan mig, övriga styrelsen och Jocke fungerar bra. Givetvis mellan Jocke och vd:n också. Vi är en ledning som försöker hjälpa och stötta varandra för att reda ut det här.

”Vi har inte så mycket tid på oss”

Vad är din känsla av stämningen i laget, ledningen och i supporterled?

– Det handlar om att vi ska vända på det. Vi ska vinna fler matcher än vi förlorar, det är det viktigaste. Vi har inte så mycket tid på oss. Vi måste helt enkelt göra det. Jag ska säga att det jobbats mycket. Vi har diskussioner, det är träningar och det är teambuilding. Tränarna jobbar givetvis med detaljerna i spelet men även med attityder. Vi vill att de ska kugga i varandra, man vill hitta formationer som får spelartyper att passa bättre ihop. Det finns olika varianter att jobba med. Sen var vi rätt skadefria efter uppehållet, men nu har vi ett par skavanker men det ska vara rätt lugnt. Sen får framtiden utvisa vad som händer och det kan dyka upp nya sådana. Det är som sagt en rörlig materia som vi håller oss à jour med.

Det har pratats en del om vad som händer både på och utanför isen den senaste tiden. Hur känner ni att saker förändrats med de nya tränarna i stämningen runt laget?

– Det har förändrats i spelet och jag tycker att man striktat till vissa saker. Jag tycker att det finns andra tendenser och att vi spelar på ett annat sätt. Vi spelar bra med puck och i boxplay ofta. Det är svackorna i matcherna vi behöver göra bättre. Det är en kort tid som vi tappar men att det är rätt bra däremellan.

Berättar om medlemsmötet

Vilken tycker du är klubbens största utmaning just nu?

– Det är klart att alla är bekymrade över läget. Våra supportrar är intresserade av att vi ska få till det här, de vill också att vi ska vinna fler matcher än vi förlorar. Vi hade ju bland annat ett medlemsmöte nyligen där vi hade högt i tak och bra diskussioner.

Finns det något som sticker ut av vad ni tog upp på mötet?

– Nej, det är vår dåliga prestation som är på tapeten. Vi fick svara på hur vi tänker framåt och vad vi ska göra eller inte göra.

Vilka reaktioner fick ni på mötet?

– Jag uppskattar ju att medlemmarna kommer dit och har synpunkter. Det kan så klart vara lite tuffa frågor och tufft klimat. Men det är inget annat än att de är engagerade och vill oss väl. De vill att de ska fungera bättre. Det var en bra, hälsosam, diskussion med högt i tak.

Du nämner att tiden blir knapp, känner ni en stress och en press?

– Det är klart att vi känner en press. Det är självklart. Vi är i en position som vi inte vill vara i men nu är vi där. Vi har själva försatt oss i den och ska ta oss ur den, så det är klart att alla känner en press över det hela.


LÄS MER: Sanny Lindström: Något står inte rätt till i Djurgården 

Se målen från krossen mot Luleå

Djurgården överkört på bortais