Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supporterföreningar: Riv upp SHL-förslaget

Upprörda. Fans runt om i landet visade i går sitt missnöje mot SHL-förslaget. I mötet mellan Luleå och HV 71 höll supportrarna upp en banderoll med texten "SHL - hockeymördare". Foto: Anna-Lena Bergqvist/ Bildbyrån STR

"Riv upp SHL-förslaget!"

Det är budskapet i ett öppet brev till SHL från alla supporterföreningar i SHL och hockeyallsvenskan.

SHL:s argument för förslaget ger de inte mycket för.

- Det jag tänkte spontant var: Vad världsfrånvända de är, säger Viktor Adolfsson i Järnkaminerna.

ÖPPET BREV FRÅN SUPPORTRARNA

Svenska hockeysupportrar: Riv upp SHL-förslaget!

På fredagsmorgonen möttes vi av SHL:s förslag på nytt seriesystem. Bland annat innebär det att de lag som har bäst ekonomi och förutsättningar ska flyttas upp i en utökad högstaserie, att kvalserien skrotas och att bara ett lag behöver kvala sig kvar.

Vi som supportrar till svenska hockeylag anser att vilka som spelar i den högsta serien ska avgöras på sportsliga grunder - inget annat. All lagidrott går ut på att vinna matcher, inte på vem som har den modernaste arenan eller det största namnet.

 

Vi är övertygade om att förslaget, om det blir verklighet, är början till svensk hockeys verkliga död. Spänningen i en mer eller mindre stängd serie blir obefintlig, hela systemet är orättvist och kommer att slå ut de flesta föreningar som i dag kämpar i Hockeyallsvenskan.

Svensk ishockey borde utgå från publikens intresse - vårt intresse. Stämningen i och runt våra arenor är central för hockeyns välmående. Om ni vill att hockeyn i Sverige ska ha en framtid är det även oss ni ska lyssna på.

Vi kräver att våra respektive klubbar gör allt för att stoppa det här förslaget.

Låt det sportsliga avgöra.

 

/ Järnkaminerna (Djurgården), Ultra Caos Sthlm (Djurgården), Black Army (AIK), LuleåFans (Luleå), LÅ Ultras (Luleå), White Lions (LHC), LKPG Fanatics (LHC), Brynäs Support (Brynäs), Lakers Lakejer (Växjö), Psycho Circus Tifo (Växjö), Blackbugs (Karlskrona), Timrå IK Supporterklubb (Timrå), Rätta virket (Timrå), BIK Support (BIK Karlskoga), Green Devils (Björklöven), Sektion H (Björklöven), Goa Gubbar (Frölunda), Bryggeriet (Färjestad), VIK Support (Västerås), GSU 02 (Västerås), Gulsvart Youths (Västerås), Angel Island Army (Rögle), North Power (Skellefteå), Charter Division (Skellefteå), Redhawks Support (Malmö), Superstars (Leksand), Leksand Tifo Crew (Leksand), 14-3 (Örebro), Red Lions (Almtuna), Supporterklubben (Södertälje), Blue Front Support (Oskarshamn), Lumberjacks (Modo), Troja Support (Troja/Ljungby), Ung Kamratskap Troja (Troja/Ljungby), Aspen Army (Asplöven), North Bank Supporters (HV 71), Wolfpack (Färjestad), Morafans (Mora IK), Fautores Malmö (Malmö Redhawks)

Det dröjde inte länge efter SPORT-Expressens avslöjande innan svenska hockeysupportrar formerade sina styrkor för att protestera mot SHL:s förslag. En jublande Christian Berglund i Färjestad var den första spelaren i SHL som direkt fick känna på supportrarnas aktioner.

Reaktionen från lagets fans vid hans mål: Samtliga vände ryggen till.

I stället för jubel höll de upp en banderoll med texten "pengarna styr, fansen flyr".

Kallar SHL för hockeymördare

Under mötet mellan Modo och Leksand växelsjöng supportrarna "SHL - hockeymördare".

Och nu, två dagar efter offentliggörandet av SHL:s förslag skickar samtliga supporterföreningar till alla lag i SHL och hockeyallsvenskan ett gemensamt öppet brev till SHL.

Initiativtagare är Djurgårdens fans Järnkaminerna, vilket är ett av de lag som skulle kunna få chansen att gå upp på grund av ekonomiska och inte sportsliga grunder om förslaget klubbades igenom.

- Just för att Djurgården skulle kunna vara ett av de lagen som får ett wild card kände vi att det är viktigt att protesterna kommer från oss också, säger Viktor Adolfsson, vice ordförande i Järnkaminerna.

"Finns en väldigt bred enighet"

Han är överraskad över att alla supporterföreningar plus vissa undergrupper står bakom brevet.

- Det här visar ju på något sätt att vi har rätt. Uppenbarligen så finns det en väldigt bred enighet bland hockeysupportrar.

Adolfsson läser sent under gårdagskvällen det brev som SHL publicerat.

- Det jag tänkte spontant var: Vad världsfrånvända de är. De ser samma problem som alla ser men har lösningar som förutsätter att det finns en gigantisk publik i Sverige som inte är intresserad av hockey - men som kan bli det.

- Vi menar att man ska bygga på det som redan finns och det som har funnits. Det handlar inte om att dopa sig ekonomiskt för att få hit halvbra spelare som inte platsar i NHL. Det lockar inte publiken, säger han.

Vad tänker du om att de skriver: "Det här är vad vi vill - för våra supportrar"?

- Det visar att de inte har koll på vad deras egna supportrar tycker eftersom det inte finns en enda supporterförening som håller med.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!