Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅNFoto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
 Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Succéspelaren hade intresse från tolv NHL-klubbar

Publicerad

I fjol var han en av SHL:s största utropstecken, och en av Skellefteå AIK:s ledande spelare.

Efter det hade Pär Lindholm intresse från över tio NHL-klubbar - och var nära spel i VM.

Nu ska den 25-åriga centern ta nästa kliv i karriären och leda sitt Skellefteå till revansch. 

Och han har redan drömmotståndet klart för sig i en eventuell SM-final.

– Frölunda! De slog ut oss i kvarten i fjol, och finalen året före. Jag vill ta revansch på dem. 

31 poäng på 38 matcher i fjolårets grundserie av SHL.

Med det var Pär Lindholm en av Skellefteå AIK:s poängstarkaste spelare, och trots att han bara spelade i 38 av de 52 omgångarna så slog han sitt egna poängrekord med fem poäng. 

 

LÄS OCKSÅ: SportExpressen rankar SHL-lagens förstakedjor.  

När den västerbottniska klubben hade samtliga sina nyckelspelare tillgängliga så placerades Lindholm som center i en förstakedja mellan Joakim Lindström och Oscar Möller. 

För några år sedan när du inte spelade i Skellefteå, hade du trott att du som center skulle bilda en förstakedja med dem då? 

– Nej, det hade jag haft väldigt svårt att se. Klart man hade hoppats på att hoppa upp i seriesystemet, och att få komma hem till Skellefteå AIK var så klart det största målet då. Men att få spela med Jocke och Möller i fjol var otroligt häftigt och definitivt inget jag hade trott för några år sedan. 

Den kommande säsongen talar mycket för att den kedjan får fortsatt förtroende - något han själv inte vill ta ut i förskott, dock.

– Vi får väl se hur det utvecklas, vi har ju bra centrar och vem som blir förstacenter är rätt oväsentligt. Men klart det skulle vara kul att få en offensiv roll med mycket speltid. Men hamnar jag där så är det ju två väldigt bra spelare som ska göra mycket offensivt, och jag får väl i så fall vara där och hjälpa till. Bidra med vad jag kan och försöka gå hårt mot kassen, och fördela puckar till dem. 

När Skellefteå AIK under våren 2014 vann sitt andra SM-guld på lika många år så var Lindström och Möller en stor anledning till detta - då med Melker "Melkman" Karlsson som center.

Försöker du att spela på samma sätt som Melker gjorde då?

– Det är klart att Melker passade väldigt bra mellan dem, och jag försöker göra något liknande. Jag vill ta mer ansvar i defensiven, fastän Jocke och Möller har bra disciplin och ofta hjälper till där också. Men det är klart jag försöker säkra upp lite, om jag får spela med dem nästa säsong så blir defensiven en stor prioritet också. 

"Insåg att det inte bara räckte att bara åka med"

För bara fem år sedan återfanns Pär Lindholm i Hockeyettan, efter att han inte fått a-lagskontrakt efter juniortiden i Skellefteå AIK. Där, i Hockeyettan, kom också vändningen för Pär som insåg vad som krävdes för att lyckas i sin karriär.

– Man blev utkastad i sjön och var tvungen ta hand om sig själv. Tidigare har jag gått genom Skellefteås juniorled och allt där är ganska uppstyrt. I Piteå insåg jag att man var tvungen jobba för att nå dit man ville och det var då jag insåg att det inte bara räckte att bara åka med.

Vilket har varit det viktigaste året hittills i din karriär?

– Skulle nästan säga året i Piteå, det var där jag förstod att om jag ville bli något så var det dags att jobba för det. Det var där jag började min resa, och när jag gjorde ett bra år där så kom jag vidare i min karriär. 

Om NHL-intresset: "Otroligt häftigt"

Efter fjolårssuccén kom flera NHL-klubbar att få upp ögonen för Skellefteås center. 

Enligt uppgifter till SportExpressen visade tolv av NHL:s 31 klubbar intresse för Lindholm efter säsongen - och Buffalo Sabres ska ha varit den klubben som visade störst intresse.

– Det är häftigt. Otroligt häftigt, och inget jag trodde skulle hända för några år sedan. Det är något man drömt om sedan man var liten. Att de nu börjar höra av sig är något jag sätter stor ära i, säger han och fortsätter:

– Om jag skulle ha lämnat för NHL så hade det varit för något som kändes perfekt, och för en klubb som verkligen trodde på mig och den känslan fick jag aldrig. 

Efter den här säsongen kanske chansen kommer igen?

– Absolut. I mitt fall så satt jag inte i sjön, jag har ett bra år framför mig med stora möjligheter att bli en bättre hockeyspelare. Jag förstår folk som åker när de inte känner sig säkra på sin plats i SHL, då kanske det är värt att testa något nytt. 

"Jag vill ha revansch på dem"

I fjol kom Skellefteå sexa i grundserien, och slogs ut redan i kvartsfinalen, efter att ha vunnit grundserien fyra år i rad - och spelat sex raka SM-finaler.

Har ni ett lag som kan ta revansch, och gå hela vägen, i år?

– Absolut, vi har bra bredd. Bra spets och en riktigt bra målvakt i Joni Ortio som är en av ligans bästa målvakter, om inte den bästa.

Vilka slår du helst i en final?

– Frölunda! Med tanke på att de slog ut oss i kvarten i match sju i fjol. Jag vill ta revansch på dem, säger han och fortsätter med rivaliteten som vuxit fram mellan Skellefteå och Frölunda:

– Ja... Det har blivit så de senaste åren, jag vet inte riktigt varför men vi har haft många sköna bataljer och vi är två bra lag. Senaste fem åren känns det ju som att vi varit de två bästa föreningarna och då blir det ju en stor rivalitet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag