Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor ranking: SHL:s bästa målvaktspar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fyra av de fem bästa förstamålvakterna i SHL har lämnat ligan.

Och sex av de åtta främsta har dragit vidare. Halva SHL har fått stora luckor att täppa igen.

Så vilket lag har det bästa målvaktsparet?

Här ger SportExpressens hockeykrönikör Mattias Ek sin syn och rankar styrkeförhållandet vad gäller SHL-klubbarnas nyckelposition.

1. Växjö

Foto: Olle Wande

Joacim Eriksson, 26, Viktor Andrén, 22

Kommentar: Eriksson  ärr en av säsongens hetaste värvningar. Efter två år i Nordamerika och en sä0song i KHL  är han tillbaka i SHL där han lär vara en av de bästa målvakterna, om inte den bäste. Han har både SM-guld och SM-silver med Skellefteå  och  är en matchvinnare. Växj  ger också  Andrén chansen. Han har skaffat sig massor av erfarenhet i Pantern som han hjälpt till allsvenskan och där varit stabil. Det bör bli en tydlig rollfördelning där Eriksson blir etta.


2. Frölunda

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Johan Gustafsson, 24, Dan Bakala, 28

Kommentar: Lars Johansson har dragit till NHL. En förlust. Men när han blev skadad under SM-slutspelet tog "JG"  ver rollen och växte med både förtroendet, ansvaret och, förstås, den utökade speltiden. Johanssons ersättare Bakala har hållit toppklass i allsvenskan hos både Oskarshamn och Mora. Det här blir en ganska jämn och oförutsägbar målvaktskamp som troligen laget tjänar mycket på.


3. Luleå

Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

Joel Lassinantti, 23, Filip Gustavsson, 18

Kommentar: Två säsonger i rad har "Lassi" tillhört toppen av SHL:s målvakter. Med rutinerade Daniel Larsson borta som reservmålvakt lär speltiden  öka ytterligare och för första gången behöver han vara redo att spela  över 40 matcher. Det ska han fixa,  även mentalt. Unge Gustavsson hoppade in förra säsongen och var så  bra, vann fyra av sex matcher, att han bedöms klara av hetluften i SHL. Kul!


4. Färjestad

Foto: Simone Syversson

Lars Haugen, 29, Stefan Stéen, 23

Kommentar: Norske landslagsmannen Haugen var inte nöjd med sin första säsong i FBK. När det kom till slutspel var han tvåa och han fick bara spela en av fem matcher medan Justin Pogge spelade resten. Haugen har visat i Champions Hockey League att han bestämt sig för att hitta tillbaka till sin toppnivå. Stéen har med sig erfarenhet från flera SHL-klubbar och har kapacitet att nå  ett genombrott.


5. Linköping

Foto: Daniel Malmberg/All Over Press / DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS/A

Marcus Högberg, 21, Jacob Johansson, 22

Kommentar: Bara Skellefteå  och Frölunda släppte in färre mål än LHC förra säsongen. Det är  ett gott betyg. Högberg delade på  målvaktsjobbet med David Rautio och bör efter flera år i SHL vara redo att axla ett större ansvar. Johansson spelade mest av allsvenskans målvakter och har fått en grundlig utbildning i Mora. Att LHC:s målvakter  är unga  är en fördel med tanke på  att de redan har matchrutin.


6. Djurgården

Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Mikael Tellqvist, 36, Adam Reideborn, 24

Kommentar: Erfarne "Tellan" stod 20 matcher förra säsongen, men har störts av skador. När han spelar gör han det på  en hög nivå  och var bäst i SHL bland reservmålvakterna. Reideborn var stor kvalhjälte när DIF tog klivet tillbaka till SHL. Efter två  säsonger i Modo, varav en lite tyngre, ä r han  åter i Stockholmsklubben. Frågan är vilken klass han håller på  SHL-nivå.


7. Brynäs

Foto: Mikael Fritzon/Tt / TT NYHETSBYRÅN

David Rautio, 31, Felix Sandström, 19

Kommentar: JVM-målvakten Sandström vann målvaktskampen mot mer rutinerade Bernhard Starkbaum. Han har en bit kvar upp till det  övre skiktet i SHL, men  är på  god väg och fick spela 25 matcher f örra s songen. Rautio  är nyvärvad från LHC och har tillhört topp 6 i SHL de senaste fyra säsongerna. Han har sin styrka i jämnheten och gör väldigt sällan en svag insats.


8. Örebro

Foto: Johan Bernström

Julius Hudacek, 28, Axel Brage, 27

Kommentar: Den slovakiske showmannen Hudacek hade en något sämre säsong senast jämfört med  året före. Ändå  fixade han fem nollor och hade ö ver 91 i räddningsprocent, trots synbart sämre hjälp från försvaret. Med vässad konkurrens från erfarne allsvenska målvakten Brage kan det ge ÖHK ett nödvändigt lyft på  målvaktssidan. Det här ska kunna vara en väldigt bra SHL-duo.


9. Malmö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Cristopher Nihlstorp, 32, Oscar Alsenfelt, 29

Kommentar: "Bara" en niondeplats för dessa pågar?! Det kan vara en felbedömning från min sida. Men jag räknar med att ett visst mått av gnissel uppstår när någon av dessa båda förstamålvakter får sitta på  bänken. Ju mer en av dem spelar, desto mer missnöje hos den andra. På  gott och ont. Alsenfelt var skadad stora delar av förra säsongen och Nihlstorp hade under 90 i räddningsprocent i topplaget Växjö. Upp till bevis!


10. Leksand

Foto: Nisse Schmidt/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Atte Engren, 28, Henrik Haukeland, 21

Kommentar: Från Moskva till Leksand. Snacka om kontraster för Leksands landslagsmeriterade finska målvakt Atte Engren. Han har två  starka säsonger i KHL bakom sig och här hoppas LIF på  samma succé  som Oscar Alsenfelt hade vid senaste klivet upp till SHL. Kvalhjälten Haukeland har inte spelat på  SHL-nivå  förut så  här har vi ett målvaktspar med nya stora utmaningar framför sig.


11. HV 71

Foto: Stefan Persson

Fredrik Pettersson-Wentzel, 25, Linus S derstr m, 19

Kommentar: "PW" värvades till HV från Färjestad och fick spela betydligt fler matcher (43). Han gjorde en jämn säsong och hjälpte sitt lag till många poäng. Problemet var att HV 71, som svajade rejält emellanåt, hade behövt  ännu mer för att ta sig förbi kvartsfinalen mot Skellefteå. Nu får han ny konkurrens av JVM-målvakten Söderström som härmed får sin första chans att spela SHL-hockey.


12. Skellefteå

Foto: Johan Valkonen / (C) JOHAN VALKONEN/STELLA PICTUR STELLA PICTURES

Gustaf Lindvall, 25, Erik Hanses, 26

Kommentar: Hanses spelade bara 15 SHL-matcher förra säsongen. Men han vann elva av dem. Han fick en  övermäktig uppgift i SM-finalen mot Frölunda, att då  matchrostig ersätta skadade Markus Svensson. I  år får han troligen backa upp Lindvall som värvats hem till Skellefteå  efter succén i AIK. Lindvall spelar med ett förtroendeingivande lugn och  är den senaste i raden som utvecklats av målvaktstränaren Stefan Persson.


13. Karlskrona

Foto: Jonas Gustafsson / BILDBYRÅN

Johan Holmqvist, 38, Johannes Jönsson, 27

Kommentar: Utan "Honken" hade KHK knappast hängt kvar i SHL. Han värvades långt in i förra säsongen och visade då  att han fortfarande kan spela på  hög nivå. I kvalet mot allsvenska AIK var han den stora skillnaden mellan lagen. Jönsson gjorde succé  i Tingsryd och fick sitt genombrott på  allsvensk nivå. Har gjort ett fåtal matcher för  Örebro i SHL och blir ett komplement på m åvaktssidan.


14. Rögle

Foto: Anders Bjurö

Oscar Dansk, 22, Lars Volden, 24

Kommentar: Columbus-lånet Dansk hade en stark start på  förra säsongen i SHL och slutade till sist på  en tiondeplats i räddningsligan. Rögle släppte i genom flest skott mot eget mål (1 597) vilket inte underlättar målvaktsjobbet i längden. Norske Lars Volden gjorde en okej första säsong i SHL i sin reservroll. Spännande att se hur mycket bättre de kommer att vara när SHL brakar i gång.