Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Låg på soffan i fem-sex veckor”

Se höjdpunkter från HV:s seger mot Malmö.
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Det tog sju matcher men nu är Lias Andersson målskytt i SHL igen. 

Stjärnvärvningen rakade in en perfekt passning från Christoffer Törngren när HV71 till slut fick hål på Malmös Oscar Alsenfelt.

HV71 vann matchen med 3-2 och håller sig kvar i toppstriden.

– Jag har fått tillbaka gnista och sug för grejerna, säger Lias Andersson efter matchen. 

Övergången slog ned som en transferbomb i hockeysverige när HV71 den 26 januari presenterade Lias Andersson som klar för resten av säsongen.

Andersson hade fram tills dess varit avstängd från spel av New York Rangers efter att ha vägrat dyka upp till AHL-laget Hartford Wolf Pack efter att ha blivit nedflyttad dit. 

I dag gjorde juniorstjärnan sin sjunde match med HV71 efter återkomsten och då passade han på att göra sitt första mål. Målet kom efter att Christoffer Törngren hållit i pucken på ett starkt sätt i offensiv zon innan han serverade Lias Andersson en bred passning som gav Andersson ett bra skottläge som han förvaltade på bästa sätt.

Alsenfelt överlistad efter 18 skott

För HV71 var målet efterlängtat då hemmalaget hade bombarderat gästernas målbur med skott, men Oscar Alsenfelt stod pall och räddade Malmö Redhawks gång på gång.

Men på det 19:e skottet kunde inte ens Alsenfelt rädda Malmö, och Lias Anderssons skott satt otagbart vid första stolpen. 

I den tredje perioden dubblade Lias Andersson sedan sin målskörd när HV71 tilldömdes ett straffslag och Lias överlistade Alsenfelt för andra gången i matchen. 

Matchen slutade 3-2 till HV 71 efter en sen reducering från Malmö som skapade spänning helt fram till slutsignal.

– Idag betyder det tre poäng för oss, det är grymt. En härlig spelare som kommit hem igen och kommer vara våran ledande spelare framöver, en forward så naturligtvis viktigt att det lossnar för honom, säger tränare Nicklas Rahm. 

– Vi höll på råna lite poäng här men jag tycker i ärlighetens namn att vi förtjänar inga poäng, säger Martin Filander efter matchen. 

Lias: ”Legat på soffan fem-sex veckor”

Lias Andersson: 

– Men det är klart att få nollan spräckt. Men nu behöver vi alla trepoängare vi kan få, så nu är det skönt om man kan spela bra och ha rent mjöl i påsen.

Spelar ni bra i dag?

– Tycker jag absolut. Vi spelar bättre i dag än vi gjorde senast mot Örebro. Tycker vi har bra koll i första. Då borde vi haft ledningen. Klart saker kan bli bättre men jag är nöjd med hur vi spelar i dag. 

Blir det inte onödigt spännande?

– Jo, men jag har ett läge i öppen kasse som är millimeter ifrån. Sen gör de 3-2. Klart det är onödigt, men det är hockey och spänning säljer biljetter. 

När du gör första målet så får ni bra snurr.

– Vi såg de var trötta. Vi nyttjade det. Vi lyckades slå våra killar. Bra passning också från Törngren, så det var bara att raka dit den. 

Sist du här hade du en bra kedja med Tedenby och Sandberg. Tycker du att du hittat en kemi med Törngren och Sandin?

– Absolut. Vi har gjort lite kassar i fem mot fem. I dag var nog vår bästa hittills. 

Nu har du varit här en tid. Vad har hänt under de här veckorna?

– Jag har fått tillbaka gnista och sug för grejerna. Jag trivs fantastiskt bra i HV. Jag har fått en hel kropp igen.

Är kroppen redo för en lång vår?

– Det är den absolut! Jag ligger fortfarande i hårdträning. Och försöker bygga upp konditionen. Man har varit borta i fem-sex veckor då jag legat i soffan. Så jag har en bit kvar i flåset.

Lias Andersson: ”Redo för en lång vår”

Kvällspostens Johan Svensson träffade Lias Andersson efter matchen i Malmö.