Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenhårda kritiken mot förslaget: ”Osmakligt”

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson, längst till höger.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Detroit Red Wings Mathias Bromé.
Foto: USA TODAY NETWORK / RICK OSENTOSKI-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Linköping är en av klubbarna som är positiva till att stänga SHL.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Röster har höjts för att stänga SHL för nedflyttning. 

Utspel som inte fallit i god jord hos alla. 

I senaste avsnittet av Expressens podcast Hockeypuls riktas skarp kritik mot förespråkarna av stängda ligor.

– Att gå ut nu och säga att man borde stänga serien tycker jag är konstigt, säger NHL-spelaren Mathias Bromé.

– Det är osmakligt, tycker Moras klubbdirektör Peter Hermodsson. 

Säsongen 20/21 har i mångt och mycket kommit att bli en evighetslång diskussion om coronautbrott, sportslig rättvisa och stängda ligor. 

Ämnet har berört hockeyföljarna och som följd har två läger bildats: 

Ett som anser att säsongen ska fullföljas enligt nuvarande tävlingsbestämmelser. 

Ett annat som hävdar att ligorna borde stängas för nedflyttning, för att skänka ett lugn till alla inblandade. 

Förra veckan var ämnet en het potatis då Linköping, likt HV71 och Brynäs gjort tidigare, slog ett slag för en förändring i seriestrukturen. 

– Det har ballat ur. Vi måste få ett grepp om det här och om man har en stängd liga finns en möjlighet att hålla spelare borta från karantän och inte belasta dem så mycket. Vi borde fundera över det här, tyckte LHC:s ordförande Roger Ekström i C More.

För att SHL eller för den delen Hockeyallsvenskan ska kunna stängas för nedflyttning krävs ett beslut hos ishockeyförbundet, som äger frågorna kring tävlings- och seriebestämmelserna. 

SHL:s vd Jenny Silfverstrand berättade för SportExpressen – efter Roger Ekströms utspel – att ligan inte tänkte driva frågan mot förbundet.

– Det finns inte majoritet för det, sa Silfverstrand.

Bromé: ”Alla accepterade det”

Debatten har följts med stort intresse av alla i det svenska hockeysamhället. 

En av alla som har åsikter i frågan är NHL-spelaren Mathias Bromé, som representerade Örebro i höstas.

– Först och främst vet jag att det fanns diskussioner om detta innan säsongen startade och alla vara med på att säsongen skulle spelas med förutsättningarna som fanns. Vi spelare visste om det, och vi gick in i serien med vetskapen om att matcher kunde flyttas på uppstuds, det kunde bli ändringar hit och dit och att det var en säsong som alla fick köpa. Alla accepterade det och vi skulle spela säsongen som den var, säger Bromé.

Detroit-spelaren fortsätter sitt resonemang:

– Att gå ut nu och säga att man borde stänga serien tycker jag är konstigt när man spelat 45-46 matcher. Jag tycker att det är helt fel att säga det nu, och man får skjuta fram serien mer om det behövs. Något lag ska åka ur, och något lag från Hockeyallsvenskan ska gå upp, så är det sagt. Då får man fullfölja det, tycker jag. 

”Det är helt fel”

En av Hockeyallsvenskans starka röster – Moras klubbdirektör Peter Hermodsson – håller med Bromé. 

– Jag tycker att det är osmakligt att gå ut så där (Ekström). Samtidigt är det kanske sista halmstrået för klubbarna som ligger i botten också. De försöker skapa någon opinion och debatt för att genomföra detta, samtidigt som man flyttar upp ett lag, men jag tycker att det är helt fel.

Du som varit i SHL:s alla heta rum, hur stor är chansen att vi får se en stängning av ligan?

– Ordförande Källström har varit ute och sagt att lagt kort ligger. Anders Larsson (förbundet) har sagt detsamma. Det finns tid att spela klart säsongen och man har också reglerat detta i avtal med Unionen, som löner, att man kan spela in mot nästa säsong. Det mesta är fixat och på plats. Då är det bara spela. 

Hermodsson, som tillsammans med Bromé gästar Expressens podcast Hockeypuls denna vecka, har en förståelse för det läger som önskar en förändring i ligasystemet, men anser att detta i sådana fall skulle beslutats i ett tidigare skede.

– Lagt kort ligger, man kan inte komma fem i tolv och ändra på spelreglerna. Skulle man stängt för nedflyttning så borde man beslutat det innan säsongen började. Den här säsongen har aldrig varit sportsligt rättvis och det har alla vetat om, från när vi gick in i serien. Nu har man några månader på sig att spela klart säsongen och det bör man hinna. Vi har redan haft en säsong där vi ställde in allt och det var förödande för lag som Modo och Björklöven. 

Lyssna på Hockeypuls podcast avsnitt 97 i valfri poddapp eller i spelaren nedan: