Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Livs söner fick jubla på läktaren

Herman och Harry på läktaren under finalen.
Foto: C More
Foto: C More

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Senast HV 71 tog SM-guld var Stefan Liv en av de stora hjältarna.

När HV på lördagen på nytt blev svenska mästare var delar av Livs familj på plats.

På tv-bilderna såg man bland annat hur Stefans söner Herman och Harry njöt på läktaren.

– Det var lite nervöst på slutet, säger Herman Liv.

Finalserien mellan HV 71 och Färjestad 2004 var en riktig rysare som gick till sju matcher. HV drog dock det längsta strået och kammade hem sitt andra SM-guld i historien.

Mycket tack vare Stefan Liv. Målvakten höll nollan i samtliga av HV:s finalsegrar.

SM-guldet var hans första av tre. Liv var en hjälte för HV även 2008 och 2010. Året efter spelade han för KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl. Det var där den tragiska olyckan inträffade. Den 7 september 2011 så kraschade lagets flygplan och Liv och många av hans lagkamrater dog i kraschen.

Stefan Livs barn jublade på läktaren

På lördagen tog HV 71 sitt femte SM-guld i historien när de besegrade Brynäs på övertid. Det är det första SM-guldet sedan Livs tragiska bortgång. Och på läktaren satt stora delar av Livs familj och följde matchen.

I slutet av den tredje perioden zoomade kameran in på Stefans mamma, Anita Liv och Stefans två söner, Herman och Harry.

De båda jublade glatt när de såg sig själva på jumbotronen i Kinnarps arena.

Den gastkramande finalserien fick den mest dramatiska avslutningen möjligt. Simon Önerud avgjorde till 2-1 i förlängningen.

– Det var väldigt kul att HV vann, men det var lite nervöst på slutet. Linus Söderström var matchens lirare, säger Herman Liv.

Thörnberg laddade upp med Stefan Liv-klipp

Martin Thörnberg har nu varit med och vunnit fyra SM-guld med HV, tre av dem med Stefan Liv. Och han tänkte på honom både före och efter matchen.

– Man får inte glömma Stefan. Jag satt och kollade på finalen 2008 mot Linköping när vi vann och han blev intervjuad efter matchen. Stefan var där och det var precis som att något hände inom mig. Det var så mäktigt, säger han.