Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Stannar han kvar ser laget bättre ut än ifjol”

Thomas ”Bulan” Berglund Foto: SUVAD MRKONJIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jesper Sellgren Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Ifjol var förväntningarna på Luleå inte skyhöga. Då slog man poängrekord och förlorade seriesegern på målskillnad.

Men nu är det annorlunda.

– Om vi någonsin ska bli ett framgångsrikt lag över tid så måste man kunna leva med förväntningar, säger tränare Thomas ”Bulan” Berglund.

Luleå är mitt i försäsongen precis som alla andra SHL-lag och just nu sker uppladdningen för andra träningsmatchen mot Kärpät, som spelas i kväll.

I torsdags vann de mot Björklöven med 1-0.

– Det är en svår match, det är det bästa laget i Finland över tid och som har varit bra på försäsongen. De har varit på is länge och brukar vara bra när vi möter de på försäsongen. Vi vet att det kommer gå fort där men vi känner oss förberedda. Vi mötte dem ifjol, det var vår första match, och det var inte bra. Nu har vi spelat en match, nu känner vi oss redo, sen får vi se hur det går, säger Berglund.

Ser man till Luleås laguppställning inför säsongen ser de ut att vara stabilt på alla positioner. Man har fått dit David Rautio från Brynäs som bildar målvaktspar med Joel Lassinantti, forwardssidan har blivit snäppet bättre och backuppställningen, som nästan är intakt från ifjol när de släppte in minst mål i SHL, är stark.

Hoppas få behålla Sellgren

Den enda som fortfarande är ett frågetecken är Jesper Sellgren, som ska över på NHL-camp i september.

Men Luleå hoppas fortfarande att få behålla honom.

– Nu vet vi inte om vi får behålla Jesper Sellgren och det är ju en back som har gjort stora framsteg ifjol och vi hoppas på att få behålla honom. Under förutsättningarna att vi får ha kvar honom också ser laget bättre ut än ifjol, säger Berglund.

Det innebär även att förväntningarna är högre.

– Vi måste kunna leva med förväntningar. Om vi någonsin ska bli ett framgångsrikt lag över tid så måste man kunna leva med förväntningar. Det är jag medveten om, att folk i allmänhet har förväntningar på oss att vi ska ligga högre upp i tabellen och den utmaningen är vi beredd att tackla.

Vill ta ytterligare ett steg

Luleå var ett av topplagen ifjol och gick hela vägen till semifinal innan Frölunda satte stopp för dem.

– Vi gjorde en bra säsong, vi slog poängrekord för föreningen, antal snittpoäng per match och så förlorade vi på målskillnaden för seriesegern. Semifinalen mot Frölunda är vi inte riktigt nöjda med, men fram tills dess tycker jag att vi gjorde en riktigt riktigt bra säsong. Totalt sett är det en bra säsong sett till förväntningarna och vad folk i allmänhet trodde om oss. Men vi ska försöka ta ett steg vidare här.

Vad krävs för nästa steg?

– Det krävs en hel del. Först och främst att vi är noggranna i det vi gör och att bygga samt förbättra och förädla det som vi gjorde bra ifjol. Vi måste försöka ta det ytterligare ett steg vidare. Sen gäller det att vi är ödmjuka också och förstår vad det är som gjorde oss framgångsrika, att vi inte tror att vi är bättre än vi är för då åker man på pumpen snabbt i en så bra liga som SHL.

Hur ser du på SHL kommande säsong?

– Det är många lag som ser bättre ut än ifjol så det kommer bli en intressant säsong. Säkert många skrällar och lag som kanske inte är tippade högt som kommer ligga högt så det blir säkert en intressant liga.