Foto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Sprickan i elitserien
- efter NHL-beslutet

Publicerad

Konkurrensverket beslutade under fredagen att Hockeyligan inte kan förbjuda elitserieklubbarna att ta in NHL-proffs under lockouten.

En av klubbarna som varit starkt för Hockeyligans beslut är HV 71.

– Jag är besviken över utgången, säger Hans-Göran Frick, ordförande i HV 71.

Under fredagseftermiddagen kom konkurrensverkets (KKV) beslut i frågan angående NHL-spelarnas vara eller icke vara i elitserien under lockouten. KKV ogillar Hockeyligans beslut om att stänga ute NHL-spelare på korttidskontrakt under lockouten.

HV 71 är en av klubbarna som tydligt ställt sig bakom Hockeyligans beslut. Så här säger Hans-Göran Frick, ordförande i HV 71, efter KKV:s besked under fredagen.

– För det första är jag besviken över utgången. Men beslutet säger bara att det inte kan riktas några sanktioner mot klubbar som inte följer det beslut som har fattats. Det är ingenting som hindrar klubbarna i Hockeyligan från att enhälligt stå fast vid vårt beslut vilket jag hoppas blir utfallet.

Hur ska ni agera i HV 71?

– Vi kommer naturligtvis att följa det beslut som Hockeyligan kan komma fram till. Min förhoppning är att det ska vara ett enhälligt beslut. Men det här beslutet öppnar ju upp för att det kan bli individuella ageranden. Det tycker jag är olyckligt.

Tror du att vissa klubbar kommer börja plocka in NHL-spelare nu direkt eller vad kommer att hända?

– Jag utgår från att Hockeyligans styrelseordförande tar initiativ till ett nytt möte med hänsyn till den nya situationen, säger Frick.

Inte heller Linköpings klubbdirektör Mike Helber tror att det blir några korttidskontrakt i elitserien efter KKV:s beslut. Han publicerade följande text på Twitter efter beslutet:

"Spontant ser jag ingen skillnad e KKV info. Klubbar bestämmer själv skriver KKV. Räknar att det innebär att inga korttidskontrakt i ES."

Analyserar

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren är fåordig när HockeyExpressen når honom direkt efter beskedet.

Vad är din reaktion på det här beslutet?

– Inte mer än att vi ska analysera beslutet i detalj under de närmaste dagarna så får vi se hur vi hanterar frågan.

På vilka sätt kan ni gå vidare?

– Som jag sade, vi måste analysera beslutet. Det är ett stort omfattande beslut med olika delar i det. Vi behöver analysera det mer i detalj i lugn och ro de närmaste dagarna.

Kan ni tänka er att gå emot konkurrensverkets beslut?

– Jag tror ingenting. Vi kommer att läsa och analysera beslutet i lugn och ro och sen får vi se hur vi hanterar frågan.

"Läsa i lugn och ro"

Vad kommer ni säga till klubbarna nu?

– Som jag sade, vi kommer att analysera beslutet och hantera frågan utifrån det.

Men kan klubbarna ta in NHL-spelare från och med nu, eller hur tolkar du det?

– Jag tolkar det inte på något sätt. Jag ska läsa beslutet i lugn och ro och sedan återkommer vi i frågan.

Men om vi utgår från att beslutet står fast, tror du då att det kommer bli spelarinvasion i elitserien?

– Jag utgår inte från någonting utan vi ska läsa det i lugn och ro och hantera frågan därifrån.

Konkurrensverket skriver så här om beslutet på sin hemsida:

"Konkurrensverkets beslut är interimistiskt, vilket innebär att det gäller tills ett slutligt beslut fattas i frågan. Utredningen inom konkurrensverket fortsätter. Beslutet är förenat med ett vite om 20 miljoner kronor som kan drabba Hockeyligan om Konkurrensverkets beslut inte följs."

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag