Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelarens liv i cellen: ”Ganska spartanskt”

Foto: Sven Lindwall

Under onsdagen häktades Brynäs-spelaren, på sannolika skäl misstänkt för misshandel och våldtäkt. 

Häktningsbeslutet överklagades till hovrätten – som avslog ansökan och spelaren blir därmed kvar i häktet, isolerad i en egen cell.

Där inne finns en säng, ett skrivbord, en tv och han får gå ut en timme om dagen.

– Restriktionerna innebär att han inte får prata med någon annan än sin advokat och polisen, säger advokaten Gustaf Andersson.

Under onsdagens häktades hockeyspelaren som på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt och misshandel i nära relation.

– Jag lade fram så pass mycket bevisning att tingsrätten ansåg att det föreligger sannolika skäl, sade Thomas Bälter, kammaråklagare, efter förhandlingen. 

Vad är det för typ av bevisning? 

– Jag kan inte gå in på det i detalj men det finns både muntlig och teknisk bevisning. Utredningen kommer nu fortsätta med ytterligare förhör med olika förhörspersoner och bland annat tekniska undersökningar av telefoner som är tagna i beslag. 

Brotten ska ha skett i mars. Efter det var spelaren med och hjälpte Brynäs kvar i SHL genom att besegra HV71 i kvalet.

Han själv nekar till brott och överklagade beslutet till hovrätten. Ansökan avslogs dock under torsdagen. 

Brynäs-spelaren sitter nu häktad med restriktioner och i det här fallet innebär det framför allt att hans kontakt med omvärlden är begränsad. Han får bara prata med sin advokat Gustaf Andersson och med polisen. Och han sitter isolerad i en egen cell och har rätt till en timmes promenad per dag, då man vistas utomhud på en inhägnad rastgård. 

”Det är en tuff tillvaro”

Själva cellen har en säng, ett litet skrivbord och en tv. Man kan få ta in tidningar till cellen, man kan få papper och penna så att man kan skriva samt så har man som intagen tillgång till ett bibliotek. Man har tillgång vatten, men ingen toalett. 

Advokat Gustaf Andersson menar att det är tufft att vara häktad i Sverige: 

– Man blir ju inlåst, helt enkelt. Det är en tuff tillvaro. Sverige får återkommande kritik för långa häktningstider, misstänka som sitter isolerade i mer än sex månader och kanske ända upp till ett år. Och det påverkar ju individen både fysiskt och psykiskt. En häktescell är ett litet rum och då kan till exempel synen påverkas. Men jag vill mena att även kortare häktestider är påfrestande för individen. Det är jobbigt, helt enkelt.

Har han sagt något till dig om hur det är att sitta häktad?

– Jag vill egentligen inte kommentera mer om hans mående än det jag redan sagt, att han är chockad och bedrövad över att ha blivit häktad. Men han hanterar situationen så bra som det bara går.

Häktad i två veckor

Brynäs-spelaren är enligt tingsrättens beslut häktad i 14 dagar, fram till den 19 maj. Innan dess ska åtal ha väckts.

– Om åklagaren väcker åtal ska det hållas en huvudförhandling inom två veckor och fram till dess sitter man häktad. Efter huvudförhandlingen beslutas det om man ska sitta häktad i väntan på dom. Och i ett så här allvarligt fall brukar det inte meddelas dom samma dag som huvudförhandling, utan tingsrätten brukar vilja fundera i åtminstone en vecka, säger Gustaf Andersson.

Personen som han misstänks ha våldtagit och misshandlat är en före detta flickvän. Hon har sagt berättat till SportExpressen:

– Jag trodde aldrig det kunde gå så här långt, och det trodde inte han heller. Han har efteråt sagt att jag var den sista han ville skada och det tror jag på. Jag vet ju hur viktig jag var för honom. Men det gör ingenting ogjort.